pühapäev, 14. jaanuar 2018

Eesti ei plaaninudki 1939. aastal NLiidule vastu hakata?

Eesti puhul on 1939. aastal märgitud, et Eestil ei jäänud muud võimalust kui NLiiduga kokku mängida. Aga kas see ikka on tõsi? Erinevalt Soomest ei kuulutanud Eesti 1939. aastal NLiiduga läbirääkimiste ajal välja mingit mobilisatsiooni. Taustaks: see oli aeg, mil Stalin ähvardas Balti riike ja Soomet sissetungiga, kui esitatud nõudmistele ei alluta. Nõudmised tähendasid Punaarmee väeosade sissetoomist. Miks Eestis ei kuulutatud välja isegi mitte mobilisatsiooni?

Kuivõrd mobilisatsiooni välja ei kuulutatudki, mis on imelik, siis ei saanud olla Eesti poolt ka ühtegi lasku Venemaa suunal, mis oleks hiljem aidanud okupeerimist tõendada. Selle asemel valiti vaikiv alistumine ja liitlassuhe NLiiduga sõjas Soome vastu.

Taustaks veel: vanemad inimesed on rääkinud, et Päts ja Laidoner kartsid mobilisatsiooni välja kuulutada seetõttu, et nad olid hirmul enda elu ja saatuse pärast. Olid nad ju lasknud vangistada ja represseerida sadu Eesti sõjaväelasi - Vabadussõja veterane. Repressioonid algasid Eestis juba enne 1940-1941. aastat, seda alates 1934. aastast.

Kuivõrd Eestis pole ajaloost õpitud, siis ajalugu kordub: Eestis jätkuvad poliit-majanduslikud repressioonid ka uuemal ajal, mis tähendab, et Eestis on väga raske astuda sõtta: see tähendab automaatselt kodusõda - hea näide on Ukraina. Võimaliku kodusõja tõttu on omakorda väga keeruline Eesti liitlaste olukord: neil on väga raske sekkuda kodusõtta ja valida poolt, nagu see on olnud mitmel pool Lähis-Idas.

P.S.

Mis Soomesse veel puutub, siis Eesti lennuvälju kasutati Talvesõjas Helsingi pommitamiseks. Ja 450 000 punaarmeelase ning tankiarmee vastu oli Soomel Talvesõjas esialgu välja panna vaid 21 600 meest suuskadel. Kuidas Soome sellises olukorras vastu panna suutis ja 200 000 punaarmeelast hävitada - seda imestatakse ja imetletakse sõjandusringkondades tänaseni. Üks on aga kindel - suur roll oli Soome ühtsusel. Üheskoos - Yhdessä - oli ka Soome 100. juubeliaasta moto. Eesti juubeliaasta moto on: Igaüks enda eest pea seljas (kuristikust alla). Soome rahvas usaldab oma juhte ja juhid usaldavad rahvast, Eestis on vastupidi: juhid ei usalda rahvast ega rahvas juhte. Hea näide oli 2008-2009. aasta kriis, kus juhid lõid rahvale noa selga, erinevalt Soomest ja teistest Põhjamaadest, kus juhid tulid rahvale appi. Ere näide on Island, kus välispangad saadeti pikalt ja rahvale anti laenuamnestia 10 aastaks.

Soomes ei jäeta kedagi maha, Eesti arengut saadab abitute ja väetite laipade rida.

Soome edu nii Talvesõjas kui muidu ka on tõestus selle kohta, et sõjalisest võimsusest pole midagi kasu, kui ühiskond on muudmoodi mäda ja nõrk. Samas suudab ka sõjaliselt palju nõrgem ühiskond end kaitsta kriisiolukorras, kui ta on ühtne.

Talvesõjaga sai alguse Soome-Saksa koostöö, mis kestab tänaseni: Soomes toodetakse Mercedese ja Porsche sõiduautosid ning seal on maailma suurimate hulka kuuluv Meyeri laevatehas.

Soome sõdurid Talvesõjas 18. jaanuaril 1940. Kujutis raamatust Finland at War 1939-1945.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Postimehes on hea lugu sellest, kuidas Finnairi reisiteenindajad ryssadesse suhtuvad. Kui eestis midagi sellist juhtuks oleks kohe kõik kremli trollid tagajalgadel.

Anonüümne ütles ...

Eks soomlased ole kristliku hoiakuga. Tõeline kristlus on vennaarmastus, mida, muide, Jeesus ainult ja ainult õpetas. Peale Kristust pöörati õpetus kummuli ja hakati mingist verejanulisest Jumalast rääkima, kes andestab vaid siis, kui tema armas poeg piineldes sureb. Muidu mitte!

Aga eestlased kiruvad tänaseni (ja kohati ka õigustatult) ristiusu religiooni. Sest, paraku, ristiusu teoloogia - see osa, mis verega lunastamisest räägib - on oma olemuselt sadistlik.

Väga kahju, et nii läks - et Jeesuse õpetuse tuum jäi eestlastel tabamata. Üle parda visati kõik, ka vennaarmastus. Ja mitte juhuslikult. Eestlase süda pole lihtsalt vennaarmastuse ja solidaarsuse ideele avatud.

a.

Anonüümne ütles ...

Eesti töörahvas ja maainimesed olid ka siis korralikult üle lastud, et kodanlastel hea oleks. Uus kord tõotas muutusi.
Kas sa, Inno, läheks sõtta Ärma talu või Niiles Krossi mõisa eest või mundri hõlmad lahti Swedbanki kinnisvara kaitsma? Ma arvan, et juba Peep Vainu nimel ei tasu ennast sõelapõhjaks lasta lubada ja kui tuleb karvase rinnaga võtta vastu türgi mõega hoop, siis seisaksid pigem Irja ees kui Ingridi.

jevlampi ütles ...

Jah. Eesti täitis oma kamarilja kaukaid, ostes 2 allveelaeva, (meenutagem nüüd heldimusega KÕIKI suurhankeid alates Iisraeli roostes suurtükkidest lõpetades Tallinna Sadama sidrunitega). Soome aga pakkus tööd ja leiba oma inimestele, kes Mannerheimi Liini ehitasid. Kaks nii erinevat suhtumist, kui üldse olla saab. Ja mitte midagi pole senimaani õpitud...