kolmapäev, 25. juuli 2018

Disability erasure Virginia Woolfi grupis



Panen siia üles pildi, mille all minu lintšimine Virginia Woolfi (lühidalt VWSEK) grupis toimus. Pildil on minu sügava puudega tütreke Juuli, kel on angelmani sündroom. Kirjutasin gruppi postituse sellest, kuidas mehed saavad naisi kõige paremini toetada, ja lisasin selle pildi, kuna minu arust on väga oluline näidata, et leidub ka mehi, kes oma puudega lapsega tegelevad. Nagu Inno.

Mõne aja pärast võttis minuga ühendust Marike Tammet, üks VWSEKi üks administraatoritest, ja käskis pildi ära koristada. Küsisin, miks. Paljud inimesed olid sellele juba laike ja südameid pannud, mul oli nii kahju seda teha. Ja - mida rohkem puuetega lastest ja üldse inimestest räägitakse, seda parem neile. Seda toetavamaks ja mõistvamaks ühiskond nende suhtes muutub. Ja kas see ei olegi eesmärk - et ta muutuks toetavamaks ja mõistvamaks.

Kas see, kui ma selle pildi nüüd maha võtma pean, ei ole disability erasure, küsisin. Natuke aega tagasi oli grupis olnud juttu transerasure'ist ehk transsooliste inimeste ignoreerimisest ja VWSEK on enda sõnul kõikide marginaliseeritud gruppide (LGBT, puuetega inimesed) jaoks safe place. Kus nad võivad ennast turvaliselt tunda ega pea mitte midagi kartma. Seda, et VWSEK on puuetega inimestele safe place, on seal deklareeritud korduvalt. Ka mina tundsin end seal seetõttu väga turvaliselt. Võtsin julgelt sõna ega kartnud midagi.

Mu küsimusele võimaliku disability erasure kohta ei vastatud enam midagi ja ma siis ei eemaldanud seda pilti Juulist. Arvasin, et kõik on okei, aga vaid mõne minuti pärast hakati selle sama pildi alla postitama mind solvavaid kommentaare ja neid oli ühel hetkel nii palju, et ma ei jaksanud neile enam vastata. Olin täielikult keeletu ega saanud enam mitte millestki aru. Kuidas on see võimalik, mõtlesin ma. Kui ühel hetkel hakati postitama ka videosid Roosist, siis eemaldasin ise terve postituse. See kõik tundus sel hetkel nii õudne, et mõistus tõrkus seda haaramast.

SAFE oli viimane, mida ma sel hetkel puudega lapse emana tundsin. Õige sõna minu enesetunde kirjeldamiseks on TERRIFIED.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see vvsek on oma algse eesmägi ammu minetanud, mitu selle endist juhtfiguuri tegid enesetapu, adminnid on vahetund iga natukese aja tagant sisetülid on igapäevased nagu ka teemade kustutamised. mitmed aseksuaalid on sealt lahkunud,sellised poisiliku käitumise ja olekuga naised, nad ei leia seal mõistmist.

muide Irja, kas te olete külastanud või on teil plaanis külastada näitust ingerisoomlastest Haapsalu raamatukogus, https://fennougria.ee/events/event/ingerisoomlaste-naituse-avamine-haapsalus/ seal on palju huvitavat materjali, üks naine oli seal vanal fotol täitsa Irja nägu, külastasin seda näitus kui see avati, loodetavasti on veel üleval.

Anonüümne ütles ...

huvitavat lugemist https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=vwsek+admin&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwjQuO2J0sbcAhXRfFAKHQ_tB3wQBQgiKAA&biw=1366&bih=654

https://nihilist.fm/algajale-feministile/comment-page-1/

http://ekspress.delfi.ee/kuum/virginia-woolf-sind-ei-karda-tundlik-tuline-ja-tuhande-peaga?id=78154458

https://fp.lhv.ee/forum/free/122185?locale=et&postId=2765607

ta oli ka selle grupi loomise juures aga millegipärast tegi enesetapu http://epl.delfi.ee/news/kultuur/lahkus-kunstnik-anna-stina-treumund?id=78413175