laupäev, 21. juuli 2018

Feminismist


Ma olen viimased 10 aastat või enam valinud valimistel teadlikult naisi. Enne valisin ka naisi, aga tegin seda rohkem juhuslikult. Nüüd teadlikult. Selleks, et naistel oleks ühiskonnas rohkem võimu ja võimalusi. Ja teen seda senikaua, kuni naistel on võrdsus meestega olulistes küsimustes, näiteks ei ahistataks neid seoses laste saamisega (naiste sissetulekud ja pensionid vähenevad järsult peale laste saamist).

Minu jaoks taandubki feminism ühele lihtsale asjale: kelle poolt valimistel hääletada. See on kodaniku jaoks kõige tähtsam otsus, pärast elukaaslase ja elukoha valikut. Sest sellega antakse edasi otsustusõigus enda elu üle neile, kes saavad ühiskonnas seadusi teha, midagi muuta, kellel on võim.

Minu jaoks on samas arusaamatu, et kuigi valdav enamus valijatest on naised, valitakse esindusorganitesse ikkagi valdavalt mehi. Ja siis kirutakse neid mehi. Räägitakse, et mehed teevad naistevaenulikke seadusi (abordikeeld), et naisi ahistatakse ja võimud ei sekku, et naistel pole seda ja pole teist. Naised ise kiruvad. Olen seda arutanud naistega ja küsinud naistelt, et kelle poolt nad valimistel hääletasid. Vastus on enamasti, et mõne mehe poolt. Miks siis? Selle peale lihtsalt naeratatakse ja laiutatakse õlgu. Umbes nii, et mehed nii ilusti lubasid, et neil oli nii hea jutt. Ning lubatakse järgmine kord valida mõni naine. Valimiskasti juures valitakse ikka ja jälle mõni mees.

See sarnaneb viimaste valimistega, kus soovitati valida sotse, kuigi oli teada, et sotsid on majanduslikus mõttes kõige rumalamad. Kõik teadsid, et sotsid on rumalad, ometi valiti neid. Ning sotsid tegidki võimule saades kõige rumalamad majanduslikud otsused, mis on võimalik teha ja mis läheb Eesti rahvale igal aastal maksma mitusada miljonit eurot. Selle raha eest saaks igal aastal ehitada 40 uut lasteaeda või koolimaja. Või osta terve hunnik tanke, või midaiganes, ehitada noortele peredele 2000 elumaja, igal aastal! Rahvas valis teadlikult kõige rumalamad sotsid ja nüüd kirutakse sotse! Tegelikult tuleks vaadata peeglisse ja kiruda iseennast!

Samamoodi on absurdne see, et naised ei suuda hääletada valimistel teiste naiste poolt? Mehed suudavad, naised ei suuda. Millest see tuleb? Ometi on naistel kõik võimalused tulla võimule ja riiki juhtida. Teha just sellised seadused nagu neile meeldib. Millegipärast seda ei tehta. Ja siis kirutakse mehi. Kas selleks valitakse mehi, et saaks neid kiruda või? Kas selleks hukkusid ja kannatasid naised, esimesed feministid 100 aastat tagasi naiste valimisõiguse eest võideldes, et tulevikus kasutatakse seda õigust meeste valimiseks? Kergelt skiso olukord, kas pole?! Lausa häbilugu. Samamoodi absurdne nagu see, et paljud naised elavad koos meestega, kes neid peksavad. Ja siis kiruvad. Lasevad end peksta, ja siis kiruvad. Käivad siniste silmaalustega ringi ja kiruvad mehi. Minu jaoks jällegi täiesti arusaamatu ja mõistmatu olukord, ometi on see väga tavaline.

Kui ma oleks naine, siis ma valiks ainult naisi end esindama, seda juba austusest naisõiguslaste vastu, ja ei elaks päevagi koos mehega, kes mulle liiga teeb. Kas see on siis nii keeruline?!

Ma usun seda, et kui naised maailma valitsevad, siis on maailm parem paik elamiseks. Naised on empaatilisemad juhid ning nende juhitud maailmas on vähem ebavõrdsust ja ebaõiglust, vähem konflikte ja sõdu.

Kommentaare ei ole: