esmaspäev, 10. september 2018

Eestis on lapsed krooniliselt alarahastatud



Rääkisin just ühe pereemaga, kes ütles, et neil on kolm last ja tahaks veel lapsi, aga kitsukeses 2-toalises korteris pole see võimalik. Vaja oleks maja, aga selleks pole raha. Ema väikeste laste kõrvalt tööl käia ei saa. Maja soetamiseks peaks mehe palk olema 3000-4000 eurot kuus, aga sellist palka pole väljaspool Tallinna kusagilt võtta.

See on julm, kui arvestada, et Soome riik tagab kõigile lastele oma toa olenemata vanemate sissetulekust. Mis paradoks, eesti mehed käivad Soome peredele maju ja kortereid ehitamas, et igal lapsel oleks oma tuba, samas Eestis pole peredel maju ega kortereid, kus elada.

Eesti häda on selles, et siin püsib juba aastakümneid laste krooniline alarahastatus ja sellest ei tee keegi välja. Laste, nende huvide esindamisega ei tegele Eestis mitte keegi. Muidu ei saaks olla juhtumeid, mis on tuttavad Kodutunde saatest, kus lapsed nälgivad, elavad avariipindadel, äärmiselt kehvades tingimustes. Ja seda 21. sajandil, iseseisvas Eesti Vabariigis. Kus räägitakse, et rahapuudust ei ole ning et kõigile lastele tuleb luua võrdsed tingimused. Tegelikkuses on laste ebavõrdsus väga suur. Leiutajateküla Lotte elu saavad endale lubada Eestis väga vähesed lapsed, üksikud.

Eestis pole saladus, et siin poputatakse uusi tulijaid Süüriast ja Afganistanist, kellele antakse uued suured korterid ja makstakse kinni elamine. Tavaeestlane võib sellest ainult unistada. Oma inimesed, eesti lapsed peavad elama kehvades tingimustes ja nälgima.

Lapsetoetused on Eestis armetud. Kui arvestada, et näiteks asenduskodus hüvitatakse lapse kulud ligi 1000 euro ulatuses ühes kuus (riik tunnistab sellega, et nii palju kulub lapse peale tegelikult) ja vanglas maksab ühe vangi ülalpidamine maksumaksjale ligi 1500 eurot kuus, siis on riiklik lapsetoetus 55 eurot kuus sulaselge narrimine. See on vanglas ühe päeva elamise raha. See on nagu kont, mis visatakse lapsevanematele hambu nagu koerale, et nad haukuma ei hakkaks.

Kui küsitakse, miks Eestis sünnib vähe lapsi, nii et enamikus peredes on ainult 1 laps, siis on vastus selge: üle 1 lapse ei vea välja. Kui arvestada, et lapse peale kulub ligi 1000 eurot kuus (toit, riided ja asjad), siis keskmine pere endale rohkem lubada ei saa. Nii on kahjuks - see on karm reaalsus. Ja seegi tähendab, et need vanemad, kes ainult ühe lapse saavad, peavad paljudest asjadest, näiteks hobidest, reisidest ja muust loobuma.

Ainus võimalus noortel eesti peredel lapsi saada ongi Soome või mujale elama minna, kus on sissetulekud mitu korda kõrgemad ja lastega lihtsam toime tulla. Ning seda võimalust ka üha rohkem kasutatakse. Eestisse tulevad muulased, sest nende perede elamine makstakse riigi poolt kinni. Nagu nõuka ajal, mil muulastele jagati Eestis kortereid. See on uskumatu, et Eestis makstakse kinni muulaste elamine, aga mitte eestlaste oma, aga nii see on. Nõnda ongi jõutud taas olukorrani, kus muulaste osakaal Eestis kasvab ja eestlaste osakaal väheneb.

Kommentaare ei ole: