esmaspäev, 10. september 2018

Eesti parimad majandusuudised tulevad välismaalt?

Tänased mõjukamad Eesti majandusuudised, Postimehe ja Delfi veebist.

Täna oli Delfi ja Postimehes kaks suuremat majandusuudist: TransferWise'i tulu tegi võimsa kasvu ja Eesti tudengid müüsid USA-s rekordkoguse raamatuid.

Mõlemad on justkui Eesti majandusuudised. Mis aga huvitav, et mõlemad on tegelikult välismaa uudised, sest Transfewise on Londoni firma ja raamatuid müüdi USA linnades. Teiseks pole kumbki seotud ka Euroopa Liiduga, kuna Suurbritannia eesotsas Londoniga on otsustanud Euroopa Liidust välja astuda. Seejuures on üks väljaastumise põhjuseid Euroopa Liidu soov hakata maksustama pangandusettevõtete, sealhulgas siis ka Transferwise'i tehinguid - Suurbritannia on aga üks Euroopa finantskeskuseid ja saaks sellest kahju.

Aga mis torkab silma - mitte ühtegi suurt ja positiivset Eesti majandusuudist. Justnagu Eestis ei toimukski midagi. Nagu Eestis polekski ühtegi edulugu, kuigi valitsuse liikmed rõhutavad söögi alla ja peale, et Eesti on üks suur edulugu. Aga miks siis neist edulugudest ei räägita? Kus need edulood on? Miks kõik vähegi tegijad ettevõtjad Eestist lahkuvad?

Soomes näiteks on täiesti vastupidide kultuur: ajakirjandus kirjutab igapäevaselt Soome edulugudest ja Soome ettevõtjad on Soomes, teenivad raha Soomes, maksavad makse, palkavad töötajaid Soomes, kaasa arvatud eestlasi. Aga miks Eesti ettevõtjad tegutsevad mujal ja palkavad mujal inimesi, miks Eesti ettevõtjatele eestlased ei kõlba, miks ei soovi Eestist pärit ettevõtjad makse maksta Eestis, vat see on huvitav küsimus.

Tulemuseks on massiline eestlaste väljavool ning selle kompenseerimiseks immigrantide massiline sissevool. Ilmselt on õigus isal ja pojal Helmel, kes ütlevad, et Tallinnas on olukord juba hullem kui nõukogude ajal, et vene keelt on veel rohkem kuulda kui vene ajal.

Aga miks sel lastakse sündida? Miks reklaamitakse välismaal äri ajavaid eestlasi, selle asemel, et tunnustada Eesti tegutsevaid ettevõtjaid, rääkida Eesti ettevõtjate edusammudest.

Ja kaua jätkub see Tranferwise'i promomine, kui tegemist on juba aastaid Londoni ettevõttega? Selle asemel võiks promoda Eesti ettevõtteid, minupärast kasvõi Taarapõllu talu ja selle imemaitsvaid tooteid. Või ei sobi see? On häbi, et ametnikud talu peremehe enneaegselt hauda ajasid oma järjepidevate mõttetute kontrollidega? Kus ühel päeval oli väikse talu hoovis mitukümmend kontrollametnikku, nii et mehel pidi süda seisma jääma. Olgu lisatud, et ametnikud peaks olema ettevõtjate abilised, mitte kohtumõistjad või timukad. Turumajanduse ja demokraatia tingimustes peavad ametnikud olema rahva teenrid, mitte politseinikud nagu nõuka diktatuurirežiimi ajal. Ametnikud peaks inimesi kaitsma Euroopa Liidu karmide reeglite ja normide eest, mitte nendega inimesi hirmutama. Ja tähelepanu pöörama sellistele suurtele õigusrikkumistele nagu Kremli rahapesu läbi Eesti, millel lasti millegipärast takistamatult sündida.

Kommentaare ei ole: