kolmapäev, 19. september 2018

EL-i, USA ja Eesti erinevad väärtused?

Poola presidendipaar Andrzej Duda ja Agata Kornhauser-Duda külas Valges Majas, väljavõte Twitteri veebist.

NATO plaanis on Eesti jaoks üks suuremaid ja kindlamaid liitlasi Poola. Niisamuti käib see USA kohta - USA jaoks on Poola Euroopas üks kõige tähtsamaid partnereid. Eelkõige tähendab see seda, et Poola on üks vähestest, kes NATO-s täidab oma kohustusi.

Hoopis teine pilt avaneb aga Euroopa Liidus, kus Poola on lausa paaria staatuses, kelle vastu on kehtestatud sanktsioonid. Et siis misasja? Kas Euroopa Liidul ja USA-l on siis erinevad väärtused, või mis?

Pole saladus, et ELi ja Poola põhiline vastuseis tuleneb sellest, et Poola polnud, erinevalt näiteks Eestist nõus vastu võtma suurt hulka sundpagulasi. Enne seda polnud Poolaga mingeid probleeme, ega ka Tšehhi ja Ungariga. Kui aga Poola keeldus Saksamaa plaanist pagulasi vastu võtta, siis hakati viltu vaatama. Sama käib Tšehhi ja Ungari kohta.

On täiesti selge, et kui Eesti oleks keeldunud sundpagulastest, oleks ka Eesti kohta leitud komprat nii et vähe pole. Et kiusatakse taga opositsiooniliidrit Edgar Savisaart, et Eesti pole liitunud Euroopa sotsiaalhartaga, et valitseb suur sotsiaalne ebavõrdsus. Kas siis Eestis pole kohtuvõim kallutatud nii nagu Poolas - nalja teete, loomulikult on, igal pool on. Isegi USA-s on, kus Trump määrab ametisse talle lojaalseid kohtunikke! Aga millegipärast on see probleemiks ainult Poolas. Aga Eesti koha pealt hoitakse suu kinni - sest Eesti täidab kuulekalt kõik ELi nõudmised seoses pagulastega. Poola, Tšehhi ja Ungari aga sõdivad vastu ja nõnda on neist saanud vastalised. Mis on omakorda väga ohtlik areng, seda eesti rahva suhtes. Stiilis, et kui ollakse kuulekad, nagu nõuka ajal oli Karl Vaino, või nüüd on Jüri Ratas, siis on kõik hästi. Eesti juhid saavad aumärgi rinda, kui maa pagulastega üle külvavad.

Euroopa Liit sarnaneb üha enam Nõukogude Liiduga, mis surub oma tahtmist teistele peale ja piirab liikmesriikide otsustusvõimet. Samuti surutakse maha rahva õigust enesemääramisele, nagu see avaldus Kataloonias. Jutud on ilusad, nagu ka nõuka ajal, aga tegelikkuses on Euroopa Liidust saanud üks tagurlikumaid riike maailmas. Kus vabadusele sülitatakse kõige kõrgemal tasemel.

Ja mis veel. Ühelt poolt surutakse inimestele oma tahet peale, teiselt poolt aga imestatakse, miks rahvas on rahulolematu ja esile kerkivad EKRE-sugused pagulaste-vastased erakonnad. Hallooo! Kus me oleme, lasteaias või?! Nõukogude Liidus juhtus täpselt sama, et kui rahvast hakati pitsitama, hakkas rahvas otsima väljapääsu sellest põrgust. NLiit peaks olema ELiidule hoiatav näide, kuidas ei tohi asju ajada.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Poola tuleb uuesti osadeks jagada, enne rahu ei saa,

Kelamid jt ütles ...

Isemõtlevale Poolale ja Ungarile respekt!
Eesti poliitikud on aga traditsiooniliselt võõrvõimu tallalakkujad.
https://www.ohtuleht.ee/680990/sde-pagulastele-tuleb-opetada-eesti-keelt-ja-aidata-neil-too-leida

Pagulasjama alguses määrati Eestile arenenud riikidele kohane hiigelkvoot. Et meie üldine "jõukus" seda ei võimalda, ükski kohalik ega Brüsseli saadik ei avalikustanud.

Anonüümne ütles ...

Eesti on Euroopa sotsiaalharta ju ratifitseerinud?

https://www.riigiteataja.ee/akt/26389

Inno ütles ...

Ainult osaliselt.

Anonüümne ütles ...

EL on üks suur p...
Minu õppejõud ülikoolis U. Silberg hoiatas sellest üle 15 a tagasi enne liitu astumist ja see kõik on tõeks saanud 200%
Eesti astus liitu kui kõik teised olid oma priske söögi lõpetanud ja meie ülesandeks said ainult riismed ja jäägid.