pühapäev, 30. september 2018

NATO allikas: Eesti julgeolekut teavitati Metsavase ja tema isa kohta juba 2016. aasta suvel

Eesti julgeolekuasutusi teavitati Metsavase ja tema isa kohta juba 2016. aasta suvel, väljavõte Focus.de veebist.

Kõrge NATO julgeolekuallikas ütles Saksa väljaandele Focus, et Eesti julgeolekuasutusi teavitati kõrge armee ohvitseri ja tema isa seotuse kohta Vene sõjaväeluurega GRU juba 2016. aasta suvel.

Selleks teavitajaks oli GRU endine ohvitser Sergei Skripal, kes läks Lääne poole üle ja andis infot GRU agentide kohta mitmetele NATO riikidele. Skripal langes tänavu märtsikuus oma kodulinnas Salisburys koos oma tütrega mürgirünnaku ohvriks. Teda mürgitati närvimürgiga Novitšok.

NATO vastuluure (ACCI) esindaja ütles väljaandele Focus, et Skripal andis 2017. aastaks infot nelja NATO riigi esindajatele. Üks neist oli Eesti, kus Skripal käis 2016. aasta suvel.

Skripal võeti Venemaal kinni 2004. aastal seotuse tõttu Briti luureteenistusega MI6 ja pääses 2010. aastal agendivahetuse abil Läände. Alates sellest ajast on ta informeerinud Lääne julgeolekuasutusi GRU agentide kohta.

2012. aastal käis Skripal koos MI6 ametnikega Prahas ja informeeris sealseid julgeolekuasutusi Vene luureagentide kohta.

2016. aasta suvel käis Skripal Tallinnas ja jagas infot kolme agendi kohta, kes teevad tööd Moskva agentuuridele. Kaks neist olid vene päritolu kõrge Eesti sõjaväe ohvitser ja tema isa.

Skripal on infot jaganud ka Hispaania julgeolekuteenistusele CNI. See info puudutas Hispaania lõunarannikul Costa del Solis tegutsevate Vene mafioosode ja Moskva kõrgete ametiisikute ja poliitikute kontakte.

NATO analüütikud pole välistanud võimalust, et Skripali-vastane rünnak oli seotud tema tegevusega agentide paljastamisel.

Kommentaare ei ole: