laupäev, 8. september 2018

Rahapesu läbi Eesti pankade tegi Ardo Hanssonist patukoti

Patukott Ardo Hansson, väljavõte Postimehe veebist.

Mäletate, alles see oli, kui Eesti Panga president Ardo Hansson oli lootustandev mees. Talle ennustati hiilgavat karjääri, koguni Euroopa keskpanga presidendi kohta.

Aga nüüd. Kui vaadata, hakkab tast lausa hale. Ta on maailma rahapesu-pesa keskmes, kõige eest vastutav.

Eestis püütakse küll teha nägu, et see maailma suurim, kümnetesse miljarditesse aastas ulatuv rahapesu on mingi nalja-asi, mis midagi ega kedagi ei mõjuta, aga kuulge! Kui vaadata, kuidas on toetus Hanssonile kasvõi keskpanga juhi kohale konkureerimisel alla tulnud, siis on see ju selge, et mõjutab ja kuidas veel. Sama käib kogu Eesti panganduse ja üldse ettevõtluse kohta. Kes enam Eestit usaldab?!

Kannatajaks on kõik heausksed ettevõtjad, kes peavad nüüd uue seaduse järgi hakkama kasusaajaid avalikustama. Ikka selle rahapesu asja pärast. Kui varem kehtisid need normid ainult pankadele (see-on pangad küsisid seda oma klientidelt, aga nagu välja tuleb, siis tegelikult ei küsinud), siis nüüd kehtestatakse need kõigile ettevõtjatele, seoses rahapesu-asjaga loomulikult. Sest nagu Eestis välja tuli, siis pankasid ei saa usaldada ja nõnda peavad kannatama kõik ettevõtjad. Mis loomulikult ei välista rahapesu läbi Eesti, kui pangad sel sündida lasevad. Venemaalt tuleb jälle mõni signaal, et Eestis on rahapesu, Eesti juhid ütlevad selle peale, et rahapesu pole ega tule, ning rahapesu veskid saabki uuesti jahvatama panna. Võimalusi selleks on mitmeid, selleks ei pea Eestis firmat omama. Eesti ametnikud on valmis kõik, tõenäoliselt isegi Eesti iseseisvuse ohverdama, kui see kuidagi Venemaale kahjulik paistab.

Lisaks veel, et kui USA-s oleks selline asi juhtunud, siis arvatavasti oleks keskpanga juht, kelle alluvuses töötab pangandusjärelvalve juba ammu tagasi kutsutud ja võimalik, et ta istuks juba trellide taga. Hanssoni puhul muidugi tema seotust rahapesuga pole põhjust seostada, kuigi, kõige avaldatu valguses, tont seda enam teab. Ja muidugi keskpanga nõukogu esimehe Mart Laari roll paistab rahapesuga seoses hoopis teises valguses - et kas on ikka mõtet sotsiaalset ametikohta teha keskpanga nõukogu esimehe vastutusrikkast ametikohast, sest nagu selgub, ka seal võib harjavarrest pauk tulla. Muidugi, Laar ilmselt pääseks kohtus vastutusest kerge vaevaga - tema olukorda arvestades oleks teda patt süüdistada.

Nii et niipalju siis sellest kunagisest ideest, et Eestist võiks saada Põhjamaade finantskeskus. Pigem on Eestist saanud musta äri keskus, kus on loodud soodne pinnas kurjategijatele tegutsemiseks, ja seda kõrgete ametiisikute teadmisel ja heakskiidul. Kannatajaks on aga kõik lihtsad Eesti inimesed, kelle elu muutub keerulisemaks ja kes jäävad ilma rahast ja investeeringutest.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

lihtsalt rahvuse mentaliteet on selline. ka ew ajal oli eesti tuntud rahapesuauk, nimelt vahendas harju pank läände bolševike poolt kokkuröövitud kulda ja vääriskive. ükski endast lugupidav pank sellega tegeleda ei tahtnud.
ju seal harju pangas olid ka konstantin päti luukered peidus.

Anonüümne ütles ...

Peavastutaja on ikkagi Rehe:
https://majandus24.postimees.ee/6406078/regulaator-naeb-danske-rahapesuskandaalis-vastutust-aivar-rehel?_ga=2.102032449.1342436378.1536995855-280327207.1533777853&_gac=1.141684102.1535966481.EAIaIQobChMIu9uV0d3o3AIVrrftCh2NSgp4EAAYASAAEgLsmvD_BwE