kolmapäev, 3. aprill 2019

APPI! Irja on uus Jane - googeldab omale haiguseid ja rääkis, et sureb kohe ära

Enesetapu sooritanud Jane kirjutas oma blogis, et arstid ei suutnud tal mingit haigust tuvastada, aga ta googeldas ja leidis, et põeb ALS-i.

Algul Jane surma peale ei mõelnud, vaid märkis, et endale ta tuhka peale raputama ei hakka ja võitleb vajadusel lõpuni. Eelmise, 2018. aasta sügisel aga tema enesetunne halvenes sedavõrd, et ta korraldas annetuse, et saaks organiseerida Šveitsis omale enesetapu.

Sama lugu juhtus ka Irjaga. Eelmise aasta sügisel sai ta omale külge mingi naljaka viiruse. Algul oli tal oktoobrikuus kuu aega äge bronhiit, kus Irja köhis vahetpidamata. Siis tekkis äge kõrvapõletik ja kadus kuulmine. Siis muutusid käed ja jalad tundetuks ning tal oli probleeme liikumisega. Irja kaebas, et jala sees on selline valu, et ta ei saa kõndida.

Sarnaseid hädasid nagu liikumisvaevused ja kõrvapõletikud on kurtnud ka paljud teised inimesed. Eestis on liikvel mingi kummaline viirus, mis ründab inimese närvisüsteemi.

Kusjuures see viirus ei ründa ainult liigeseid, vaid ka mõistust. Ma pole kunagi varem täheldanud, et Irja oleks ninapidi arvutis olnud ja googeldanud sealt omale haiguseid. Käesoleval talvel aga täheldasin korduvalt, kuidas Irja tuli lagedale mingi uue haigusega. Täpselt nagu Jane! Ning ühel hetkel hakkas Irja mulle rääkima, et tal on ALS ja ta sureb vist ära. Ma olin šokis. Sellist juttu pole Irja rääkinud mitte kunagi selle 14 aasta jooksul, mil me oleme koos elanud. Ja pigem olen olnud mina see, kes on internetis haigusi googeldanud, mitte Irja. Pean tunnistama, et Irja pole seda meie kooselu jooksul varem kunagi teinud, omale haigusi googeldanud. Aga sel talvel tegi ta seda regulaarselt ja nagu juba kirjutasin, tuli igal hommikul lagedale mõne uue haigusega. Lõpuks oli Irja veendunud, et tal on ALS ja ta sureb ära.

Nii et mul tekkis lausa hirm. Eriti pärast Jane juhtumit, kus naine oli samuti omale kõiksugu haiguseid külge mõelnud ning lõpuks korraldas omale enesetapu. Olgu öeldud, et arstid ei suutnud Janele mingit diagnoosi panna, nagu ta blogis kirjutas, nii et lõpuks pidi naine omale diagnoosi ise panema. Arstid arvasid selle peale, et võib olla küll ALS. Kuigi ALS-i puhul hakkavad koed kokku kuivama ja inimene muutub kõhetuks, nagu Stephen Hawking või Uku Kuut. Uku oli lõpuks nii kõhetu, et naine võttis ta sülle nagu lapse. Jane aga võttis oma „ALS”-i puhul hoopis kaalus juurde.

Nüüd on küsimus, kas see haigus, mis Janet, ja võimalik, et ka Irjat tabas, kas see haigus oli ja on ikka ALS, nagu arvasid Jane ja Irja? Või on see hoopis mingi imelik viirus, mis lisaks närvisüsteemile tabab ka mõistust ja mis teatud inimestel katuse nö sõitma paneb. Sest, nagu ma juba mainisin, pole ma veel täheldanud Irja puhul selliseid asju nagu nüüd, sel talvel.

Väga paljud inimesed on sel talvel Eestis kurtnud vaevuseid, mida neil pole kunagi varem olnud. Hirmus mõelda, et see võib olla viirus, mis mõjutab tervist ja ka psüühikat nii, et inimene hakkab lõpuks enesetapumõtteid hauduma. Igal juhul tegin kõik selleks, et saada Irja kiiresti päikse kätte, et haigusest ja sellega seotud surmamõtetest kiitremas korras lahti saada.

Mulle tundub, et Portugali päikese all on Irja enesetunne hakanud kiiresti paranema.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lõpuks ometi üks asjalik postitus!

Anonüümne ütles ...

See postitus Inno poolt on nüüd nali, aga ma Irja haiguste kohta arvan, et natuke on need küll tingitud Irja tundlikust kunstiinimese närvisüsteemist. Koormus on ju suur: töö ja olla ema kahele tütrele. See pole niisama lihtne. Mõtlesin just, kui Irja kirjeldas, kuidas tal puhkusele sõites iga päevaga tervis aina paremaks läheb. Sai igapäevaelu rutiinist eemale, mured jäid maha ja tervis ka palju parem. Haiguste googeldamine on loomulik, kõik teevad nii.

Ja noh, mis puutub Janesse, siis elas ta ilusa elu ja otsustas surra väärika surma. Tugev ja kaunis naine, minu austus talle. Eetiliselt võib-olla küsitav teema, aga mina pole selle üle kohtumõistja.

Irjale aga ilusat puhkust ja lõõgastust ja tervis ka paraneb, kui päikest ja head tuju rohkem.

Irja ütles ...

Aitäh, juba ongi palju parem :D