teisipäev, 3. detsember 2019

Macron räägib sama juttu mis Helme, kas ta on ka peast põrunud?

Väljavõte Economisti veebist.

Kui siseminister Mart Helme ütles Soome ajakirjanikele, et NATO peale enam loota ei saa ja vaja on plaani B, siis öeldi, et ta on peast põrunud. Sama juttu räägib ka Euroopa võimsaima sõjalise jõu, Prantsusmaa riigipea Emmanuel Macron. Kas ta on ka põrunud või?

Nii Helme kui Macroni point on selles, et USA huvi Euroopat kaitsta väheneb, ja Euroopa peab ise oma kaitsmise peale mõtlema hakkama. Igati loogiline tegelikult.

Iseenesest on asi ju selge. NATO on sisuliselt USA käepikendus Euroopas, mis tugineb ainult USA-le. See oli Külma sõja aegne moodustis nn Varssavi bloki vastu, et ära hoida kommunismi levik Läänes. Nüüd, kus Venemaa on isegi kapitalistlikum kui USA, enam kommunismi tonti pole ja USA pole eluliselt huvitatud NATO-st. Helmel on õigus, kui ta ütleb, et USA jaoks on teema Hiina, Hiina ja Hiina. Sest Hiinas on võimul kommunistid, kes ohustavad jätkuvalt USA-d.

Eesti ja muu Euroopa jaoks tähendab see paratamatult plaani B. Eesti jaoks muudab asja irooniliseks see, et Euroopa Liit on muutumas järjest kommunistlikumaks, samas kui Venemaa on täis-kapitalistlik. Ehk ideoloogiliselt on Eesti lähedasem hoopis Venemaale. Mis on omamoodi paradoks. Migrantide massiline sissetoomine on puhas kommunism, mida ei soosita ei Venemaal ega mujal Ida-Euroopas, aga mida väga tahetakse Läänes. Kommunistlik ideoloogia on see, mis praegu Euroopat lõhestab.

Suurem oht ongi vast see, et seni oli USA see liim, mis kuidagimoodi kommunistliku Lääne-Euroopa ja kapitalistliku Ida-Euroopa kokku ühendas, aga kui see liim kaob, siis võib terve Euroopa laguneda. Vastuolu on küllalt põhimõtteline: Lääne-Euroopa, kui Inglismaa välja arvata pole nõus edasi minema ilma migrantideta ja Ida-Euroopa pole nõus migrante sisse laskma.

2 kommentaari:

Voolik ütles ...

NATO ei luba meil “vaenuliku” idanaabriga majanduskoostööd teha. Harry Raudvere analüüsi alusel oleks Eestil seetõttu kasulikum blokki mitte kuuluda. Uhke on olla Venemaast sõltumatu elektri-, kütuse- või gaasitarbija …aga see põhjustab siinse madala elatustasemega riigis ebaproportsionaalselt kõrged hinnad.
Kurioosiumina ostame Vene gaasi vahendustasudega läbi Soome!?

Anonüümne ütles ...

Vaevalt, et Putinil on mingi huvi Eestit või näiteks NATOsse mittekuuluvat Soomet rünnata.
See 'Isamaa on hädaohus!' müüt on kasulik vaid kõrgepalgaliste kaitseväe funtsionäridele, politoloogidele ja rikkuritele alamrahva ohjeldamiseks. Sellest ka eliidi valulik reaktsioon Helme tõdemusele.

Eestis on eakaid vaeseid üle 2x rohkem kui Venemaal!
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/graafik-kas-eesti-pensionarid-on-toesti-uhed-maailma-vaesemad?id=88273109