laupäev, 12. september 2020

Kolmekuune Juulike oli täiesti tavaline laps, isegi tubli


Loen siin jätkuvalt Titeblogist, mida Juulikese beebiea kohta kirjutasime ning olen hämmeldunud selle üle, kui tubli oli väike Juulike. Näiteks pööras ta kõhult seljale ning uurib huviga oma sõrmi, täpselt nagu Ella praegu. On isegi kiiresti tissi tühjendama õppinud. Mingit märki sellest, et temast võiks saada Angelman, pole. Ma loen neid vanu sissekandeid just selle pilguga, et millal tagasiminek algas. Kolmekuuselt on kõik veel korras. Juuli on saanud tuberkuloosi, hepatiidi ning esimese difteeria-teetanus-läkaköha vaktsiini. 

Mõned minu tähelepanekud:

*Kolmekuusel Juulikesel on hästi vali hääl. Kuna teda ei ole lutiga vaigistatud, siis tal on olnud kõik võimalused oma hääle treenimiseks ja ta “räägib”, kunas ja kus aga võimalust on. Eriti armastab Juulike “rääkida” hommikuti pärast ärkamist. Siis ütleb ta vahepeal väga kõva häälega näiteks “Tjää-äähh!” või midagi sellesarnast ning vaatab pärast seda eriti võiduka näoga ringi, nagu oleks ütelnud midagi äärmiselt põhjapanevat ja tarka. Vahel tahaks Juulike kangesti midagi öelda, aga võta näpust, sobiv sõna ei tule keelele. Siis vehib Juulike lihtsalt hästi ägedasti oma väikeste käte ja jalgadega ja maigutab suud ning loodab, et emme-issi saavad isegi aru, mis tal mõttes. Juulikese poolt enimkasutatavad sõnad on järgmised: “Aua!” (tähendab: süüa!), “Njää!” (siis, kui ta on pahane ja hakkab kohe-kohe nutma), “Hjä-hjä-hjä!” (solvunult pärast nuttu), “Hähähä-hähähä-hähähä!” (isukalt tissi otsides), “Tjää!” (kui ta on võidukas või rahulolev).

*Kolmekuune Juulike on hästi aktiivne ja reibas laps. Kui ta on ärkvel, siis ei möödu sekunditki, kus ta lihtsalt loiult lamaks. Küll vehib ta käte ja jalgadega, küll pöörab end kõhult selili, küll saputab jalgadega, nagu tahaks juba roomama hakata. Sinna juurde käib muidugi kõva häälega “rääkimine” ja lõbus kihistamine.

*Kolmekuune Juulike ei ole kergekaallane. Ta kaalub juba 6, 6 kilo, mis on arsti sõnul üle normi. See tuleb sellest, et emmel on kohutavalt palju piima ja Juulikesel on ülimalt hea isu. Kui Juulike veel ühekuune oli, siis ajas ta emme hulluks, sest sõi iga pooleteise tunni tagant (ka öösel!). Nüüd on ta õnneks hoogu veidi maha võtnud ja sööb nii umbes iga kolme tunni tagant. Öösel ärkab ta nüüd ainult kord või kaks ja söö siis profi kombel tissi kiiresti tühjaks.

*Kolmekuune Juulike on ka väga tark tüdruk ja oskab paljusid asju. Tema viimase aja avastuseks on tema enda käed, mida ta nüüd huviga vaatleb. Natuke aega tagasi avastas Juulike veel ka selle, et tema sõrmed liigutavad. Kui tal just kõht tühi ei ole, on Juulike väga iseseisev ja võib vabalt pool tundi järjest oma käte ja sõrmede liikumist takseerida.

*Kui kogu juttu kokku võtta, siis on kolmekuune Juulike üks erakordselt armas, hea, ilus ja tark laps, kellest tema emme ja issi on suures vaimustuses. Ei möödu päevagi, kus ta meil silmi särama ei paneks ja oma olemasoluga rõõmu ei valmistaks. 

Veel üks pilt Juulist koos emmega:

Kommentaare ei ole: