laupäev, 24. oktoober 2020

VÄGIVALLAST VEEL. KUIDAS TAASTADA ÜHISKONNAS RAHU

Paljud inimesed on sellised: kui sa SEDA peksad, siis peksa aga rahuga edasi, aga kui sa TODA peksad, siis ma kutsun sulle politsei. Eesti inimene ei oska ega suuda mõista hukka vägivalda üleüldiselt. Konservatiivid leiavad, et liberaale tohib peksta, ja liberaalid, et konservatiive. Pinged üha kuhjuvad, sest ei tehta katsetki teisest aru saada. Kasvõi proovida aru saada.
Röögatused, et sinusugune tuleks vangi panna, ei tööta. See ajab asja ainult hullemaks ning toob juurde uusi solvanguid.
Lahenduseks on rahuneda ning endale tunnistada, et me oleme selles ühiskonnas kõik koos ning meie eneste huvides on teineteisega hästi läbi saada. Ma räägin ühe loo. Võtsin kunagi, aastaid tagasi, Öise Vahtkonna inimestega ühendust. Noh, siis muidugi mitte ükski „normaalse” mõistusega inimene seda ei teinud, aga mina olen mina ja mina võtsin. Ütlesin kohe, et minu isa sõdis leegionis. Nad olid alul mu suhtes väga umbusklikud ja veendunud, et olen KAPOst. Ajapikku see umbusk lagunes. Aga enne seda tuli meil mitu korda Puškini kohvikus teed juua ning kõik südamelt ära rääkida. Lõpus olime nii suured sõbrad, et mind nimetati Öise Vahtkonna auliikmeks. Mis tähtsaim - leppisime kokku, et kõik isad ja vanaisad, kes sõdisid vabaduse eest, sõdisid õige asja eest. Oleme sõbrad siiani.
See väike näide töötab alati, kui ühiskonnal on soov taastada rahu. Istume hetkeks maha ja vaatame teineteisele otsa. Ning küsime - äkki mina eksisin ka mõnes asjas? Kindlasti milleski eksisin. Iga inimene eksib. Aga seda peavad endalt küsima mõlemad pooled, muidu ei tule asjast midagi välja. Ja siis võiks teiselt küsida, mis on tema kõige suurem hirm. Mida te, liberaalid, kardate? Mida te, konservatiivid, kardate? Tunnistame teineteisele enda hirmud üles. Siis saame ehk ükspäev koos teedki juua, mida arvate?
Aga ärme enam kunagi kutsu üles kedagi isoleerima. On kaks asja, mida kunagi teha ei tohi - kutsuda üles kedagi hävitama. Ja kutsuda üles kedagi ühiskonnast isoleerima.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Irja, ma tahaks öelda, et minu arvates oled Sa üks tugev ja tark naine. Su isa oleks Sinu üle uhke ja kindlasti ongi.

Irja ütles ...

Tänan südamest :)