kolmapäev, 11. november 2020

ASTMAATIKU ÜLESTUNNISTUS. TEGELIKULT MA KÖHISIN MASKI TAGA PALJU

Enne maskide kohustuslikuks tegemist tasuks mõelda ühele asjale. Eestis tahetakse maske kohustuslikuks teha. Ähvardati, et kui inimeste käitumine ei muutu, mis siis ilmselt tähendab seda, et KUI nakatumine tõuseb, siis läheb maski kandmine kohustuslikuks.

Sellega seoses tahan teie tähelepanu juhtida ühele asjaolule. Nimelt maski kandev inimene KÖHIB rohkem kui maski mitte kandev inimene. Ma olen astmaatik, aga ma ei usu, et see puudutab ainult astmaatikuid. Iga kord, kui mulle rasedana haiglas mask ette surati, tuli mul peale meeletu köhahoog. Kurgus hakkas kohutavalt kratsima, ninas kipitama, silmad läksid märjaks ja... aaaaatsssiiiiihhhhhh! Osutasin sellele tungile raevukat vastupanu, aga midagi polnud teha. Nii ma seal maski taga siis köhisin ja aevastasin, tundes endal teiste inimeste mõrvarlikke pilke. Aga midagi ei olnud teha, see köhahoog oli nagu tsunami! 

KUI nüüd teistega ka nii on, siis arvestage, et köhiv inimene levitab seda viirust kindlasti rohkem kui mitteköhiv inimene, ning ühe suuremat sorti köhahooga paiskub piisku nii ülevalt, alt kui kõrvalt maski. Ma olin vahepeal ju maski eest võtma sunnitud, sest tahtsin sellele köhahoole lõppu teha. Eks selle ajal läks ka mõni süljepiisk lendu.

Igaks juhuks tuletan meelde, et olen astmaatik. Vaevalt keegi minu pärast koroona sai :D Aga vot jah, selle asjaga tuleb maske kohustuslikuks tehes arvestada. Et mask paneb köhima.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Poodides on ka alati nii palav, et hingata ei saa selle maski taga. Kandsin eile poes maski ja pea hakkas ringi käima. Kadus võime hinnata asjade kaugust. Paari riiuli juures lihtsalt niitsin seal asjad põrandale maha tahtmatult - need virnad mis on laotud riiulite otste juurde ja kust ainult manööverdades, külg ees mööda saab. Ja ma ei ole astmaatik. Ja kevadel meie maja pensionäridel oli see ühekordne mask taskus ning kasutati seda ikka korduvalt, keegi ei hakka 1.80 eest igapäev uut maski ostma omale.

Irja ütles ...

Njah. Eks ta ole. Mul kaob võime hinnata maksumust ning nii olen ostnud Roosile rohkem mänguasju kui algselt oli plaanis :D

Anonüümne ütles ...

Haa :) Arvan et see on vandenõu! Võtta inimestelt värske õhk ära et neid uimastada, siis keegi ei vaata hindasid, mõtleb ainult et kiiremini välja saaks.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, just hiljaaegu avastasin sama. Mul ei ole astmat, samuti ma ei tea, et mul oleks allergiat millegi vastu. Panin maski vaid prooviks ette ja juba ajas köhima. Ma ei ole siiani kuskilt lugenud, et see veel kellelgi sellist reaktsiooni tekitab.

Anonüümne ütles ...

Ei suuda moista seda probleemi Eestis maskide umber.Loen ja aina imestan.Laane - Euroopas kantakse maske martsi kuust peale ja on kohustuslik enamus riikides,aga sellist virisemist ei ole kuulnud.Ise olen kandnud ka martsi kuust ja taiesti elus siiani ��.Usun , et astmaatikul voib see suhteliselt raske olla, aga ulejaanud inimestse virin on kull taiesti arusaamatu.

Anonüümne ütles ...

Maski ei pea kandma inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastu näidustatud või kellel esineb vajadus suhelda vaegkuuljatega (vaegkuulja loeb ka vestluspartneri huultelt) ning alla 12-aastased lapsed. Võimalikud on ka teised põhjendatud olukorrad (näiteks juhul, kui transpordivahendis pole teisi reisijaid).

https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus/viirusest-hoidumine