pühapäev, 22. august 2021

EI MINGEID MASKE ENAM!

Jälle need maskid! Arvasin juba, et maskidega on nüüd kõik, aga uuest nädalast jälle. Mida teha, arutasime eile Innoga oma traditsioonilisel pikal jalutuskäigul. Kas hakkame siis nüüd jälle maske kandma, oma sooja hingeõhku sisse hingama? Aga kust osta sellised maskid, mida me kanda saame? 

Inno ütles, et teab üht õmblejat, kes teeb hirmõhukesi maske, millest ka õhku läbi tuleb. Ja et ostaks tema käest omale maskid. Saaks vähemalt natuke hingata. Mina seda eriti ei uskunud. Ma tellisin endale läinud aastal Moomin'i veebipoest muumimaskid, mis olid ka hirmõhukesed, aga ikka laperdas see mask mulle hingeldamise ajal (ja mask paneb mind alati hingeldama) vastikult vastu nina ning nööris hinge kinni. Ei. Ei. Ei. Ei mingeid maske, ütlesin mina. Visiir! Ma olen nõus kandma ainult visiiri, ütlesin Innole.

No K-Rautas müüakse visiire, ütles Inno. Et lähme K-Rautasse ja ostame endale visiirid. Jah, Tanel Kiik ütles, et visiirid on ka lubatud, kiitsin ma takka. Aga tõele au andes on visiiriga ka väga vastik olla, ütles Inno, ikka hingad oma hingeõhku tagasi sisse. Mnjah, ütlesin mina. Mnjah! Mida siis teha???

Otsustasime, et lõpp, seekord me enam oma ninasid ei kata. Kui, siis just äärmisel hädavajadusel! Kord kuus käib Inno Võru polikas Juulile mähkmeid ja muud invastaffi toomas. Ok, siis pole muud varianti kui tatilapp ette panna. Meil on vaja käia ainult toidupoes. Riided ja kõik muu tellime veebist. Peaasjalikult Amazonist. Mööbli Ikeast, mänguasjad XS-mänguasjadest. Ella mähkmed Prismast. Eesti veebipoodidest tulevad asjad paari päevaga kohale, ainult nats oodata, ei pea selle pärast peaks hinge kinni nöörima hakkama. 

Aga toit, toit, toit. Kust saada toitu nii, et ei peaks õhku ahmima? Selveril ja Rimil on e-pood, teatas Inno rõõmsalt. Uurisime asja ja tõesti! Selverist saab toitu koju tellida kolm korda nädalas, Rimi kohta peame veel uurima, aga Inno mäletas, et selline variant on küll olemas, et paned kodus paki kokku ja lähed siis pärast järele. No super! Paneme kodus paki kokku ja jalutame pärast järele. Meile ju meeldib jalutada. Saab päeva kirja nii, et ennast lämmatama ei hakka! 

Nii naljakas. Tabasin end mõttelt, et tänapäeva maailma iseloomustabki kõige paremini väljend "enda lämmatamine." Inimesi lämmatatakse ning nad lämbuvad. Sellele võib ükskõik kui ilusaid silte külge kleepida ning väita, et see toimub ühiskonna hüvanguks, aga me kõik lämbume. Jah, koroonahaiged lämbuvad ka, aga koos nendega lämbuvad ka kõik ülejäänud. Igaüks lämbub, ka lapsed - kui üle 12-aastased veel koolides maske kandma peavad. Me pole isegi lapsi säästa osanud. 

Me oleme ses võitluses pandeemia vastu tegelikult juba hävinud. Koroona on meist kavalamaks osutunud ning näidanud, et lihtsate lahendustega ei saavuta siin midagi. Lämmatamise ja torkimisega ei saavuta midagi. Millega saavutaks? Vot see on miljoni dollari küsimus.

Aga inimmälu sügavustest on teada, et üks tervise tagatistest on VÄRSKE ÕHK. Võimalikult palju värsket õhku. Sajandeid on meedikud seda meile korrutanud, nüüd aga selle miskipärast täiesti ära unustanud. Maskid, maskid, maskid. Kes terve olla tahab - mõelge, kuidas nendeta saaks.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jah, üks tervise tagatistest on värske õhk. Aga kas viirusest läbiimbunud õhk on siis värske?

Anonüümne ütles ...

jajah, lastele loositakse välja nutitelefone, kui vaksivad... no mingi lamp peaks ikka helkima hakkama, et see pole normaalne... aga noh, mis on praegu normaalne enam.

Unknown ütles ...

Kuidas on lood pakirobotitega ?
Maski asemel saab kanda burkat.

Anonüümne ütles ...

Barborsta ehk Maximast on toidu tellimine ülimugav ja tasuta. Ja niikuinii on neil teisetga võrreldes kõik soodsam. Toovad toidu teile suisa uksetaha. Kasutan nende teenust juba pea aasta aega.

ann ütles ...

Ma arvan,et küsimuse all on värske õhu olulisus - siis lihtsalt õues tuleks käia. Mida kaasaegsed inimesed (kaubad tulevad koju/töötada saab kodus v. on auto jne) sügisest kevadeni teevad vähe, leiavad isegi igasugu põhjendusi, et päevade kaupa nina siseruumidest üldse mitte välja pista.

Kui piisavalt õues käia, siis selle kõrval maski poes käimise ajaks ettepanemine pole üldse mingi teemagi, ma arvan. Hambaarstid on... kuipalju aastaid juba? maskides tööpäevi teinud ja pole lämbunud.

Anonüümne ütles ...

Kuidas arstid, nt hambaarstid ja kirurgid üldse elus on? Peavad ju päevast päeva maski kandma ja tegema väga rasket vaimselt keerukat tööd? Või on sooja õhu sissehingamisest lolliks muutunud?

Anonüümne ütles ...

Ja värske õhu käes ei pea keegi maski kandma!