neljapäev, 26. mai 2022

84 REISIPÄEV :) LISSABONIS!

 

Paar sõna siis meie eilsest tretist Lissaboni :) Käisime nimelt eile Lissabonis, et natuke vaheldust saada. Valisime eilse päeva, sest muidu on Lissabonis juba palav, aga eilseks lubas ainult 21 kraadi ja see meile sobib. 

Viimati olime Lissabonis 2021. aasta märtsis, siis liikusime sealt edasi Peniche'i. 2020-2021 aasta koroonatalve veetsime aga Lissabonis, ühes Martim Monizi väljakul asuvas korrusmajas. Ühes hästi suures korteris. Kuna tollal Portugali pealinnas koroonapandeemia tõttu üldse turiste polnud (üksvahe olime lausa ainsad ning kesklinnas tõelised vaatamisväärsused :D), siis olid suurte kesklinnakorterite hinnad ulmeliselt odavad, odavamad isegi kui praegu väikesed korterid Balealis, ning nii me endale ühe sellise üürisimegi. Et oleks pärast, mida meenutada :)

Elasime purskkaevudega ääristatud väljaku ääres - üle tee suur hotell ning Continente toidupood, naabermajas sushikas ja Hiina pood ning teisel pool Nata Fina pagariäri ning turistipoed, mis, tõsi, kõige hullemal pandeemia ajal kinni pandi. Ostsime endale iga päev Rossio väljaku lähedal asuvast restoranist süüa, kandsime kohusetundlikult nii poes kui tänaval maske ning järgisime muid piiranguid nagu komandanditund ja nädalavahetuse lockdown.

Nüüd läksimegi vaatama, kuidas meie armas Lissaboni kesklinn vahepealse ajaga muutunud on. Ja oli ta tõesti! Kui siis olid kõik ärid kinni (lahti vaid hädapärased kauplused nagu toidupoed), siis nüüd olid kõik poed lahti ning inimesi tänavatel murdu. Siis oli Lissaboni kesklinn nagu tondilinn, Augusta tänaval tuli sulle vahel vastu ainult kaks inimest. Ise ka ei usuks, kui poleks seda oma silmaga näinud :D Nüüd oli raske seal liikuda, sest nii palju inimesi oli.

Esmalt ostsime tuttava jäätisemüüja käest lastele jäätist (siis pandi jäätiseäri üksvahe kinni, sest kliente polnud) ja seejärel läksime oma "kodurestorani" sööma. Muidu on Rossio ümbruses KÕIK kohad turistikad, ainult see üks koht ei ole. Nii me ta leidsimegi - ta oli ainus restoran, mis pandeemia ajal lahti jäi. Kõik turistikad läksid plaksti kinni :D Päevapraad maksis siis 6 eurot sentidega ning meie (ainsad turistid!) ja kohalikud käisime seda restorani ukse pealt tellimas - sisse minna ei tohtinud, läve peal oli lauake. Nii et ma tean kesklinna ainsat mitteturistikat restorani :D Igaks juhuks ei ütle teile, kus see on, sest siis ma ei pruugi sinna enam ise sisse mahtuda :D Kui kellelgi huvi on, võin suure saladuskatte all öelda :) Nüüd olid seal praadide hinnad tõusnud 8 euroni, aga seegi on väga odav Lissaboni kesklinna kohta. Sõime bacalhaud ning pitsat ja jätsime sõbralikule teenindajale natuke jootraha ka. Kui jälle Lissaboni satume, siis lähme kindlasti tagasi.

Siis ostsime minule Rossio väljakult tuttava ajalehepoodniku käest mõned ingliskeelsed ajalehed ja ajakirjad. Nende ostmiseks tuleb Lissaboni sõita, sest Balealis neid pole - ju ei loe surfajad eriti ajalehti :D Seejärel jalutuskäik Augustal, kus oli tohutu rahvamurd. Ostsime Roosile võlgu jäädud (tema sünnipäeval pandi pood kinni) sünnipäevakingi - käsitöönuku, mille põllele on tikitud tema nimi AURORA. Sellist nukku saab endale tellida igaüks - tuleb lihtsalt müüjale oma nimi öelda ning ta tikib nukukese põllele soovitud nime. Nukk maksab 28 eurot. 

Nii! Siis tegime veel Praca do Comerciol selfi ning hakkasime tagasi auto poole jalutama. Parkisime ta Monizi väljaku maa-alusesse parklasse. Päev Lissabonis oli tore, aga küll mul oli hea meel, kui lõpuks läbi kellaviiese ummiku jälle maanteel olime ning ookeani poole kruiisisime. Pandeemiaaja Lissabon oli tore, rahulik, umbes nagu Antsla, aga nüüd... Uhhhh! Metsikult väsitav. Tegime enne koju jõudmist peatuse Torres Vedrase kaubanduskeskuses Arena, kus sõime sushit ja burkse ning ostsime igale lapsele ühe mänguasja. Roosi sai omale kauaigatsetud sukeldumisprillid, Ella beebinuku ning Juulike uue poppeti. Siis koju! 

Ahjaa, Lissabonis oli juba päris palav - 23 kraadi, Balealis võttis meid aga vastu vile tuul ning 18 kraadi :D Reedel on Lissabonis juba 32, meil aga 24. Panen mõned pildid ka eilsest päevast :) 


Roosi vanal "kodutänaval"


Ella tundis "kodurestorani" kohe ära :) 


Sellised hinnad siis meie restoranis :)


Jalutasime üle Rossio. Puud olid õites!


Jälle üks tuttav tänav, siin käisime Pingos ja Celeiros :)


Augusta. Kui palju olen ma oma elus mööda seda tänavat jalutanud! Augusta on ka nagu kodutänav :D 


Comerciol!


Tejo äärne promenaad on muutunud kenaks roheliseks :)


Nukulett :) Roosi valis sinise. 

Kommentaare ei ole: