reede, 23. veebruar 2024

SAA VABAKS, EESTI!



Rõõmsat ees ootavat Eesti Vabariigi aastapäeva teile, kallid sõbrad! Et Eesti saaks ühel päeval ka päriselt vabaks, nagu sellest unistas Tiit Madisson. Juuresolev pilt on tehtud 2010. aastal, kui Tiit Madisson ja Mart Niklus, kaks tuntud vabadusvõitlejat, korraldasid 24. veebruaril Toomas Hendrik Ilvese Vanemuises toimunud vastuvõtuga samal ajal Tartu kesklinnas omaenda vastuvõtu lihtsatele inimestele. Tänaval, kus keedeti hernesuppi ning lauldi isamaalisi laule. Võib-olla keegi teist oli ka kohal nagu meie? 

Igatahes mingil ajal otsustati liikuda Vanemuise suunas. Sest miks siis mitte, kas vabadusvõitlejaid ei oodatagi Eesti Vabariigi sünnipäevale? Ja nii hakatigi liikuma - Tiit ja Mart ees ning ülejäänud rahvas nende järel.

Ent oh imet - ühel hetkel oli meil tee peal ees kümmekond politseinikku, kes tõkestasid tee. Et ei, ei, teil sinna küll asja pole, minge tagasi.

See oli teiste pidu. Nagu praegugi - ühel pool rahvas, teisel pool eliit, neid lahutamas kivinäoline mundrimüür.

Ma soovin, et Eesti muutuks teistsuguseks, kohaks, kus rahvas tunneb, et on tõpoolest peremees oma maal. Seniks hoidkem mõistused külmas ja südamed soojas. Ilusat homset pidupäeva!

Kommentaare ei ole: