laupäev, 24. veebruar 2024

VAATAME PARAADI. MIKS ON TÄNAVAL SÕJAMASINAD?

Ärkasin just paraadi ajaks ja nüüd vaatame seda koos lastega. Eile saabus Soomest pakiga kohale ka must leib ning pea hakkame seda koos heeringaga sööma. Seletasin just Roosile, kes on Eesti Vabariigi president. Alar Karis, see halli mütsiga mees. Ja kes on kaitseväe ülejuhataja. Martin Herem! Roosi uuris, mikspärast on sõduritel rinnal püssid ja tänaval sõjamasinad, et kas sõda juba tuli. Roosi on meil nimelt tavapärasest terasem tüdruk, märkab paljusid asju ise ning tal on sadamustmiljon küsimust alati. 

"Ei ole, nad on lihtsalt valmis," kiirustasin talle seletama.
Roosi imestas, et kõigil on Ukraina lipud rinnas. Siin pole kellelgi. Seletasin Roosile, et see on seepärast, et Eesti toetab Ukrainat, rohkem kui teised riigid. 

Siis tahtis Roosi teada, kui vana on Eesti. Saja kuue aastane, ütlesin mina. "Aga kui vana on Venemaa?" uuris me taibu. "Venemaa on palju vanem, tuhandeaastane," olin sunnitud tunnistama. 

Siis nägi Roosi Kaja ja hõikas rõõmsalt: "Oo, temaga ma olen rääkinud!" Jaa, tõepoolest, kord oli Kaja Võrus rahvaga kohtumas ja me siis läksime ka kohale. "Vaata, Roosi, see on Eesti Vabariigi peaminister," ütlesin ma Roosile Kaja kuuldes. "Mis peaminister," naeris Kaja. "Ikka kursuseõde!" 

Ilusat päeva, pärast kommenteerin ja luban, et virisen ikka vanas vaimus :) 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mõned parandused: Eesti kaitseväel ei ole rahu ajal ülemjuhatajat vaid on kaitseväe juhataja. Ülemjuhataja määrab riigikogu sõjaseisukorral. Ja venemaa ei ole tuhandeaastane. Venemaa ja vene keele vanuseks loetakse umbes 300 aastat. Seal leidub ajaloolasi, kes väidavad, et kogu maailm ongi tegelikult umbes kolmsada aastat vana, et enne vene impeeriumi teket ei olnudki mitte midagi. Näiteks veel 800 aastat tagasi valitses moskooviat mongol Tšingis khaan.

Anonüümne ütles ...

"Näiteks veel 800 aastat tagasi valitses moskooviat mongol Tšingis khaan.2
Kuule naljamees, kuidas sai mongol moskooviat vallutada kui seda enne olemas polnud?
Ega sa kogematta Laari "ajalugu" pole tudeerinud?