kolmapäev, 30. märts 2016

Migrandid on leidnud uue tee Euroopasse

Väljavõte Daily Maili veebist.

Pärast Türgi-Kreeka koridori sulgemist on migrandid leidnud uue tee Euroopasse- Liibüa kaudu Itaaliasse. Ainuüksi eile ühe päevaga päästeti Itaalia rannikult 1569 inimest. Liibüa kaudu on Itaaliasse tänavu saabunud juba 17 500 migranti.

Pärast Türgiga ligi 6 miljardi euro suuruse diili tegemist tahavad ka teised riigid oma osa saada ning Liibüa on juba teatanud, et kui EL ei toeta, lastakse kõik migrandid läbi. Liibüa kaudu on migrandid liikunud juba varem, aga see teekond on ohtlikum kui läbi Türgi. Paljud inimesed, nende seas lapsed on Liibüa kaudu põgenedes hukkunud. Eile oli Liibüa pealinna Tripoli rannal uppunud poisi surnukeha (ülal pildil).

Paari aastaga on Liibüa kaudu põgenedes hukkunud 6175 inimest, see tähendab, et oma elu annab iga 54. põgenik. Möödunud aasta aprillis uppus Itaalia ranniku lähedal korraga ligi 800 inimest. Samal ajal Türgi kaudu põgenedes on uppunud ainult 1161 inimest, mis teeb ühe hukkunu iga 893 põgeniku kohta.

Euroopa Liidu juhid on varem hoiatanud, et Liibüa kaudu võib tänavu Eurooopasse jõuda ligi 450 000 inimest. Pärast merest üles korjamist viiakse põgenikud Itaalia keskustesse, kus juba ootab ees 106 000 inimest.

Kommentaare ei ole: