neljapäev, 21. aprill 2016

Savisaar (ehk Keskerakond) kui surnust ülestõusnu, Laar (ehk IRL) kui pidalitõbine


Hakkasime Innoga eile Lissabonis linna peal jalutades arutama, et see on ikka hämmastav, kuidas Edgar Savisaar (vasakul, Postimehe veebist) oma haigusest taastus. Inno, kelle ennustused tavaliselt alati paika peavad, oli täiesti kindel, et see mees enam jalule ei tõuse ning poliitiliselt on tema lips läbi. Kuna mina olen näinud ühe teise mehe - oma isa - samasugust imepärast paranemist infarktist, siis arvasin ja lootsin, et taastub. Kuid seda, millisel määral taastub, poleks osanud ka mina eluilmas arvata.

Ma ütleks lausa, et Savisaarele on tema haigus pagana hästi mõjunud. Ta on veel paremas vormis kui enne tapjabakteri rünnakut. Savisaare vastased Keskerakonnas, nö simpsonlased arvavad, et Keskerakonnal oleks Savisaare kõrvaleastumisest kasu, aga see on luul. Keskerakonna toetus on praegu nii suur ainult tänu ühele fenomenile - Savisaare surnust ülestõusmisele. Lugu Laatsarusest on lummav ning kõik tahavad olla sellega, keda jumal hoiab - lootuses, et siis hoitakse ka neid. Seepärast, ainult seepärast, et inimesed tahavad olla koos imepäraselt paranenud Savisaarega, on Keskerakond hetkel kõige populaarsem partei Eestis. Kui Savisaar kõrvale lükatakse, on simpsonlastega kõik. Need kahvatud kujud ei huvita enam mitte kedagi.

Hoopis teistsugune stoori on aga lahti rullunud IRLiga. Kui Keskerakond võrdub Savisaarega, siis IRL võrdus ja võrdub Mart Laariga (paremal, Postimehe veebist). Ent erinevalt Savisaarest ei ole Laar oma haigusest taastunud ning näib nõrk, hädine, võimetu, jumala poolt hüljatud. Ja mitte keegi ei taha olla sellega, kes on jumala poolt hüljatud. Talle tuntakse kaasa, seda küll, nagu ikka haigetel inimestele kaasa tuntakse, aga mitte keegi ei taha olla tema läheduses ega puudutada seda, mida tema on puudutanud. Nad on kui pidalitõbised, kes vanadel aegadel koobastesse elama pagendati - et mitte keegi neid jumala eest nägema ei peaks. Inimesed on ebausklikud ja teavad iidsetest aegadest peale, et "selliste" poole hoidmine toob halba õnne. Seega pole vahet, mida IRL teeb või kui palju Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaher pingutavad - kuna inimeste jaoks on IRL Mart Laar ja tema käekäik, siis jätkab IRLi toetus kukkumist. Ükskõik milliste ettepanekutega nad ka välja ei tule.

Mis oleks lahendus? Mart Laar üles kloppida? Aga on see võimalik? Kindlasti oleks, aga sel juhul peaks Laar seda ise tahtma. Kuid Laar ei paista tahtvat - nõrk ja hädine pole mitte ainult tema füüsis, vaid ka vaim. Tema pilk on tuhm ja resigneerunud, surmaootav. Savisaar tahab - ta lausa hüppas haiglavoodist välja ja hakkas kohe tegema pingutusi selle nimel, et tagasi tulla. Ta silmad pilluvad kelmikaid sädemeid ja ta hääl on enesekindel. Ta viskab nalja - kõik see näitab, et inimene tahab väga elada ja veel midagi ära teha. Järelikult tal on, mille poole püüelda.

Veel - olen märganud, et jumal soosib selliseid inimesi, kelle südametunnistus on puhas. Neil võib olla hetkelisi tagasilööke, jah, aga nad tulevad nendest välja tugevamatena kui varem.

Kommentaare ei ole: