neljapäev, 11. oktoober 2007

Eesti majanduskasv pole mull (pilk maalt)

Kui Indrek Neivelt, pilguga Peterburist, või ütleme siis, et Tallinna Kaubamaja kõrvalt, leiab, et Eesti majanduskasv on üks suur mull, siis minu pilk maalt ütleb, et nii see päris pole.

Esiteks on küttepuidu tihu hind kerkinud võrreldes aasta taguse 200 krooni pealt ligi 400 krooni peale, valmis küttepuid müüakse juba hinnaga 600 krooni ruum. Ja paberipuidu hinnad on sootuks pöörased, paberikase hind on kerkinud mõne aasta taguse 400 krooni pealt tihu 1100-1200 krooni peale tihu. Kuigi Soome paberitehaste jaoks pidi taluvuspiir olema 800 krooni tihu, kõik mis üle, on kahjum. Ent ostetakse ikka, sest puidupõud on suur, Rootsi metsad said paar aastat tagasi tormis kõvasti räsida ning Venemaa pani väljaveetavale puidule peale hiigeltollid. Mõistagi, et oma puidutööstust arendada.

Ja piima ning vilja hinnast ei maksa rääkidagi, need on kerkinud pöörastesse kõrgustesse pärast Euroopa laovarude ammendumist.

Eesti inimene maal elab paremini kui kunagi varem. Ja need, kes Eestis tööd ei leia, käivad Soome ehitajaks. Mammona valgub Eestisse.

Ja ma ennustan, et 10 aasta pärast ei tee Eesti äris ilma mitte Neivelti-sugused spekulandid Kaubamaja-tagustest pilvelõhkujatest (kes kõik kohe ära müüvad, kui kätte saavad ja omale läikiva ülikonna ja Ferrari ostavad), vaid mehed kui härjad maalt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuule, härg tähendab tegelikult kohitsetud pulli.
Sellepärast mehe kohta härg öelda pole hea, kui sa muidugi meelega nii ei mõelnud

Inno ütles ...

Ütleme siis, et pullid.