reede, 30. november 2007

Veel küsimusi seoses TIKiga ja minu vastused

Saabusid veel sellised küsimused:

Arva, kas seal koolis on elu nagu kirjeldatud? Kas sellisel kujul rahamaksmine on õige? Kas väiksema sissetulekuga perede lastel on koht seal koolis jne? Seda arvamust küsiks?

Ja minu vastus:

Tegelikult muidugi ei ole elu päris selline nagu kirjeldatud. See lugu Ekspressis on väga ühekülgne. On tehtud kaugeleulatuvad järeldused vaid ühe arvamuse põhjal. Probleem on selles, et TIK ehitas omale spordihoone, mille jaoks linnalt ja euroliidult eriti raha ei saanud ja nii oli oht, et projekt jääb üldse seisma. Mõned lapsevanemad, need, kes on suutnud viimase 15 aastaga vajalikul määral kapitali "akumuleerida", otsustasid, et mis siis ikka, maksame ise. Ja nüüd on kõik lapsevanemad sundviskes. Küsimus pole õpetajate palkades, vaid kivis, klaasis ja rauas, mille eest lapsevanemad peavad maksma.

Miks Norberg närvis on? Arvan, et ta on pankade ees teataval määral oma pea pakule pannud. Et kui raha ei tule, maksab ta ise. Tundub, et ta on võtnud mingi riski, mis nüüd hakkab realiseeruma, tema jaoks ebasoodsas suunas.

Sel Norbergil näib tema jutu põhjal elu kulgevat ainult mööda autosid, mängukonsoole ja muid tehnilisi vidinaid. Ta on ise kõige pesuehtsam tõusik, kuigi süüdistab selles teisi. Mitte keegi pole nõus niisama heast peast raha maksma, eriti kui sihtotstarve on hämar.

Sellisel kujul niisama musta auku rahamaksmine loomulikult pole õige. Ma arvan, et asutus, mida Norberg juhib, peaks tulema avalikult lagedale täpse ülevaatega, kuhu raha läheb. Ja on juba läinud. Sest kui arvestada umbes 600 õpilasega, igalt ühelt 5000 krooni aastas, teeb see 3 miljonit krooni. Hea kui inglise keele õpetajad sellest 10% endale saavad.

Ja vat see on jama, et lapsevanematel on kohustus seda raha maksta. Sest paljud vanemad panid lapse sinna eeldusel, et laps on keskmisest võimekam, aga mitte arvestusega, et peab hakkama maksma, silm sikkus, kinni mingi võimla ehitust. Las võimlaid ehitab ikka linn, tegemist on tavalise linnakooliga, mis sest, et sisse saab katsetega, ja üle linna. See pole erakool. Lapsevanemad pole suurte väljaminekutega arvestanud. Kui Norberg räägib, et raha eest saab selles koolis koha, ja last hoida, siis ta valetab.

Miks see lugu Ekspressis ilmus sellisel kujul? Sest Norberg on aidanud Luige raha Luksemburgis liigutada ja nüüd ootab Norberg vastuteenet. Luigel on ammu juba sassis nii ajalehe kui tema isiklikud huvid, tema enda ja firma rahakott. Ja nii sünnivad sellised lood. Kes maksab, see tellib muusika. Money talks.

Kindlasti on asjal ka poliitiline mekk man. Sest linna juhib Savisaar, kes ilmselt näeks selle spordisaali omanikuna hoopis Sõõrumaad või Kruudat, mitte Norbergi ja lapsevanemaid.

Mina arvan, et kui Norberg nii võimekas mees on teisi süüdistama, siis las maksab ise. Mina sellise jutu peale ei annaks punast krossigi. Las kõrbeb mees natuke. Ja siis peab linn koos pankadega leidma sellele võimlale uue omaniku. Kellele linn hakkab renti maksma. Nii nagu see on mitme teise kooliga. Las juhtub nõnda.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

No näed! Kohe tuleb asi miski huvitava nurga alt.Härg kaevu äärele viidud.Mõtlesin, miks mees, kes tavaliselt eesjoonele ei visku, nõnda tegi.Väike rahaline okas torgib poisil tagant.