neljapäev, 5. veebruar 2009

Kohvik soovitab: päris asjad





Kohvik soovitab päris asju: jõhvika mahl ja mustika moos, Taarapõllu talu toodang, saadaval Tallinna kaubamajas. Tõelised pärlid tehismooside ja mahlade kõrval, mis on poodide letid vallutanud. Tunda on päris mustika ja jõhvika maitset. Nagu vanasti vanaema juures. Soovitan kõigile, eriti lastele.

Mustika moos on tarvitatav sellisena nagu purgis on, jõhvika mahla saab veega lahjendada 1:10 ja veidi suhkrut juurde panna, maitse järgi.

Kõige parem on muidugi ise keeta moosi ja pressida jõhvikatest mahla, aga kel seda võimalust pole, siis need tooted on enam-vähem sellised, mis enda tehtud.

Kirjeldan, kuidas ise teha moosi ja mahla. Mustikamoosi tegemiseks keeta mustikad koos vähese veega. Võib keeta nii koos suhkuruga või suhkruta, ja suhkru hiljem sisse segada või siis tarvitadagi ilma suhkruta.

Jõhvikatega on hea teha nii: panna nad vähese vee sisse ja pliidile, lasta vesi kuumaks, aga mitte keema. Siis pressida nuia või kartulipudru tegemiseks kasutatava sõelrauaga jõhvikad puruks ja ära kurnata, läbi sõela näiteks. Saadud mahlast saab teha maitsvat mahlajooki, kestad võib omakorda veega keema lasta ja kartulitärklist juurde panna ning saab maitsva kisselli, pärast veel suhkruga maitsestades.

Aga eks parima retsepti saab vanaema käest.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa oled vanakooli mees, Inno. Viis pluss. Supiretsept on teine pärl kohviku menüüs :)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Olen sellega täitsa päri,et vanaema käest saab parima retsepti aga nii head moosi keegi ikka ei valmista kui vanaema ise.
Arvan see tuleb sellest,et vanaemal
on kõige suurem armastus lastelaste vastu.Just see suur armastus mille vanaemad panevad moosi sisse teeb moosi eriti maitsvaks.Eks meie emadki meid armasta aga emmed on vaevatud argimuredega ja neil pole aega armastamiseks.Noh,Naksitrallides ju öeldi väga hästi"Mul on vaja pesta nõnda palju nõusid,et armastamiseks ei jäegi aega."))))
Kokad teavad seda sama asja,et kui roog valmistatakse vihaga siis see ei kõlba kuhugi.Restodes ja muudes ühistoitlustuskohtades pakutav sel põhjusel jääbki alla kodudes ise valmistatud toidule.Ise tehtud hästi tehtud,ükstaskõik mis käki kokku keerad,ikka on parem kui restos.
Vargad ahju koos restodes pakutavaga!

Anonüümne ütles ...

Aga see on küll päris armas, kui käia poes moosiriiuli ees ja lugeda etikette. Palju siis marja sees on? Pool? Looda sa. Eks mine ja vaata ise.

Anonüümne ütles ...

Kuna esimene kommentaator mainis supiretsepti, siis kasutaks ka omalt võimalust selle eest tänada. Olen seda "Inno borshi" (tõsi küll, mitte üks-ühele, vaid oma versiooni) teinud vaat et iga nädal :)

Anonüümne ütles ...

Mina küll vett praktiliselt ei pane, pressin marjad püreeks ja kuumutan suhkruga - üks osa marju ja üks osa suhkrut. Väga hea mustikamoos tuleb.

Anonüümne ütles ...

inno, pildista ikka, kui sa midagi maitsvat valmistad, lahedad need sinu fotod- poolikud moosipurgid ja supp puupliidil:)