esmaspäev, 9. märts 2009

Ärimees Valdes ähvardab viimaseid päevi lapseootel naist



Risto Sepp (vasakul, Äripäeva veebist), Margus Valdes (Äripäeva veebist).

Margus Valdes on see tegelinski, kes omandas sundenampakkumisel Tallinna mehe Eeli Kure elamise. Ja nüüd on siis asjalood sellised, et see Margus Valdes tõstis Eeli kohtutäitur Risto Sepa kaasabil kodunt välja. Noor kohtutäitur jättis vana mehe sõna otseses mõttes tänavale. Vanamees läks supikööki ja kui tagasi tuli, siis tema kodu uks oli kinni, kohtutäitur oli selle kinni pitseerinud. Liis Haavel, keda on meedias vanamehe paljaksvarastamises süüdistatud, üüris seepeale Eelile korteri ning hetkel elabki Eeli Liisi üüritud korteris.

No hüva, aga Eeli asjad olid ikka luku taga. Ei olnud riideid, dokumente ega passi ja seepärast oli oht isegi pinsist ilma jääda. Kohtutäitur Risto Sepp, ilmselt aru saades, mis ta oli teinud ja et nii ikkagi ei tehta, ükskõik kui tähtis kärbes sa arvad end olevat, saatis Eelile natuke aega tagasi kirja, kus märkis, et kui Eeli oma asjadele järele ei lähe, siis need saadetakse prügimäele. Kena suhtumine küll mehesse, kes võiks talle vanuse poolest vanaisaks olla. Ja järjekordne näide meie ühiskonnas valitsevast mõtteviisist, mille võiks kokku võtta sõnadega "igaüks vaatab ise, kuidas saab". Kus sa ei näe mitte inimest, vaid arvu, paragrahvi ja statistikat.

Kui raske oleks kohtutäituril vana mehega inimkeeles suhelda? Ei oleks ju raske. Aga ometigi ta ei tee seda. Sest ta on noor karjerist, kes pole oma elus häda tundnud. Ta on elanud ajal, kus raha on kasvanud puu otsas ning sul on tarvitsenud vaid pisut turnida, et nuts kätte saada. Vanad ja nõrgad, kes turnida ei jaksanud, kuulusid prügimäele saatmisele nagu Eeli asjad.

Risto Sepp ei hoolinud sellest, mis saab raugaealisest Eelist, kui ta oli teda tema kodust välja lukustanud. Ta ei hoolinud sellest, et väljas olid miinuskraadid, et vanal mehel polnud kusagile minna, et lukustatud majja olid jäänud vanamehe riided, dokumendid, pass. Ja et passita ei saa pinssi. Tal oli ükskõik. Noorel mehel oli täiesti ükskõik. Ta tegi seda, mis ärimees Margus Valdes tal teha käskis, sest tal oli ükskõik või õigemini pohhui. Tal endal on mõnus soe korter, äge auto ja mõned kokku krabatud maatükid. Viletsus on tema jaoks mägede taga, viiekümne aasta kaugusel.

Seepärast ei näe ta midagi imelikku ka ses, et öelda vanale mehele: kui sa oma asju ära ei vii, siis need lähevad prügimäele. Noorel mehel ei tule loomulikult pähegi, et ta võiks vana meest asjade äraviimisel aidata. Eduühiskonna laineharjal tippu tõusnud noorena ta ilmselt ei teagi, mis tähendab sõna "aidata". Igaüks enda eest! Nii sai rikkaks Risto ja tema kiiret karjääri teinud sõbrad ning eakaaslased. Kui Eeli on vana ja nõrk, siis on see tema enda asi. Kärvaku, kui elada ei jõua. Jälle üks parempoolse maailmavaate õõvastavatest nägudest - sure, kui ei jaksa elada.

Aga hüva, Eeli sai oma asjad kätte, Liis käis neil järel. Need olid musta prügikoti sees, kui juba prügimäele viimiseks valmis pandud. Aga nüüd helistas Liisile ärimees Margus Valdes, toosama, kelle käsul Risto Sepp vanakese välja tõstis, ning teatas tähtsalt, et kui Eeli ei tule kahe tunni jooksul tema juurde allkirja andma, siis Valdes laseb täituril, s.o Risto Sepal politseisse avalduse kirjutada, et Liis on Eelilt ebaseaduslikult vabaduse võtnud. Liis on muide viimaseid päevi rase ja läheb kohe sünnitama, aga mis ärimehel sest. Kärva, kui ei jaksa elada.

Veel üks meie aja õõvastavatest nägudest - ülbe ärimees, kes arvab, et talle on kõik lubatud, ka seadust oma tahtmist mööda ära kasutada. Äsja sai ju raha eest kõike, küllap isegi õigust osta. Ja ahned ja edevad ametnikud tegutsesid nende huvides, kes jaksasid neile rohkem maksta. Inimeste ahnus kasvas lihtsalt nii suureks, et pimestas kõik.

Aga eks me ise ole sellise ühiskonna sündimisele kaasa aidanud ning me ise oleme seda ühiskonda nuumanud. Igaühele rohkem raha kätte! Viie aastaga viie kõige rikkama sekka! Me ise oleme seda tahtnud ja nüüd tuleb meil seista silmitsi tagajärgedega, mille üheks näiteks on noored auahned ametnikud, kes ei kõnele inimkeelt. Sest neile ei ole inimkeelt lihtsalt õpetatud.

Hakkame ametnikele inimkeelt õpetama. Mõtlen seda päris tõsiselt. Minagi olen harimatute ja ülbete ametnikega kokku puutunud. Ma usun, et teie olete ka. Alustuseks paljastame nad ning seejärel hakakme neid tasapisi ümber kasvatama. Muudame ühiskonna uuesti inimnäoliseks, hoolime uuesti nõrkadest ja abivajajatest. Unustame paragrahvi ja vaatame inimest. Me kõik võidame sest päeva lõpuks.

23 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oh seda siirast inimlikkust, mis Teie blogist vastu vaatab...

Anonüümne ütles ...

...tal endal on soe korter, äge auto ja mõned kokkukrabatud maatükid... Ah et kohtutäituril on see kõik, sihuke sigaraisk! Aga Liis Haavlil on lisaks veel ka vanuritelt väljapetetud majad, onju, eksju?
Ei väsi ma esitamast küsimusi, mida siit lugeda ma nagunii kunagi ei saa - MIKS lasi Haavel,Loit&Co vaese vana Eeli maja sundenampakkumisele panna - miks võeti kohe pärast selle anda nimele saamist maja tagatisel pangast laenu, miks osteti selle raha eest Lexus, miks ei makstud laenu tagasi - MIKS? Aga sellepärast, et pättidel oligi see algusest peale nii plaanis, paari vanurile viidud saiapätsi eest 1,2 milli pangast saadud raha tuuri panna on ju sitaks hea äri, onju, eksju?!
Ei tahagi siinkohal muud öelda, kui et kerige tõepoolest persse, Tähismaad, koos oma hambutu Liisi ja tema pättVelloga, lihtsalt jälk on jälle kord lugeda seda, kuidas Eeli kurjas saatuses on süüdi KÕIK teised, aga mitte "mõne päeva pärast sünnitama minev naine". Ainult kaasa saab tunda lapsele, kes sünnib "perekonda", mis koosneb koeratapjast "isast" ja patoloogilisest valetajast "emast"!

Anonüümne ütles ...

Ei tunne Liisi ega tema meest, aga telekast vaadates ja kehakeelt jälgides ütleks küll, et tegu on antipaatsete ja sulleritest kahepalgeliste isikutega.

Anonüümne ütles ...

Irja, jäta grafomaania, keegi niikuinii ei usu.
Valdes on pätt muidugi, aga antud juhul pole tema küll Eeli loos süüdi

Irja ütles ...

Kui valulised reaktsioonid, oi. Keegi vist tundis end väga puudutatuna.

Anonüümne ütles ...

Vot see Irja viimane lause on TM-dele niiiii iseloomulik. Teine stammlause on see: ... aga sa kirjuta ikka! Minu meelest on asi lihtsalt selles, et see Haavli-kamba promomine ja puhtakspesemine, musta valgeks rääkimine on teema, mis paljude teie blogi lugejate õiglustunnet tugevalt riivab, nende valuläve ületab, ja sellest ka need valulised reaktsioonid.
Muide, kuidas ikkagi on ano 21.38 miks-küsimustega, ehk vaevuksite neile ka vastama?

Anonüümne ütles ...

Loen neid kommentaare ja mötlen ,kas need on üleüldse inimesed,kadedus ,öelus ja oma rikutuse tasemel käib nende kommenteerimine.Soovin et Irja taolisi isiksusi oleks ainult rohkem.Kahjuks on IRJA Tähismaa ainus noor körgharidusega naine,kes suudab jääda kindlaks enese eesmärgile,mis paljudele ei meeldi.Jumal önnistagu Irjat ja tema abikaasat.

Anonüümne ütles ...

Minu arvates ei ole selle loo point nüüd küll rääkimine, et "Eeli tegi kõik õigesti ja on ingel" vaid, et asju aetakse ebainimlikul moel, kus kaasinimest ei arvestata. Eriti nii delikaatses küsimuses nagu see! Inimest ei jäeta lihtsalt talvel ukse taha, ka siis, kui ÕIGUS on. Kõike saab ajada nii, et asjaosalistele jäetakse inimväärikus.

Petturluse üle otsustab kohus. Selleks ta meil ongi.

Anonüümne ütles ...

Jah Irja, loomulikult tundsid end puudutatuna selle blogi lugejad, kes suuremas osas evivad siiski mingit analüütilisele mõttetegevusele viitavat võimekust. Ja kuna nad saavad aru, et Liis Haaveli afääridest algas Eeli kannatuste rada, saavad nad ka aru, et lugupidamatus nende endi vastu on serveerida sedasama Liis Haavelit kui ainsat päiksekiirt, mis vanataadi räsitud vanadusepäevi veel soojendab. Liis Haavel selle räsis nagu mitmetel teistel. Mis puutub kõigisse valdestesse, siis lubage meelde tuletada, et nad ei ole sündinud kusagil Teravmägedel ega kasvanud raisakotkaste keskel. Meie, meie vanemad ja vanavanemad on nad sellisteks kasvatanud. Irja ka Sinu isa põlvkond on selleks oma osa andnud.

Anonüümne ütles ...

Vanamehest on kahju- tundub, et tema jääb kaotajaks vaatamata sellele, mis ümber toimub.

Irja ütles ...

Ei ole nõus sinuga, hiidvana. Olen ise näinud Liisi ja Eelit koos ning võin kinnitada, et ta tõepoolest hoolitseb vana mehe eest. Enne Liisiga kohtumist ei hoolitsenud tema eest keegi. Neil läks õnnetult, sest pank ei pikendanud laenulepingut, aga nii võib juhtuda meie kõigiga.

Aga see on tõsi, et meie keskelt on sirgunud nii mõnedki närukaelad. Ja ka minu isa on kaks närukaela üles kasvatanud. Aga see ei anna neile närukaeltele põhjust end õigustada. Ega takista mind nende näruste tegude paljastamisel.

Irja ütles ...

Lisiga absoluutselt nõus.

Anonüümne ütles ...

Jajaa, kõigele mule lisaks süüdi ka pank... Mis tähendab, et ei pikendanud lepingut - laenuvõtjad lihtsalt ei maksnud laenu lepingu järgi tagasi, ja kaua üks pank seda kannatab, ma küsin. Ja miks neil üldse oli vaja võtta laenu Eeli Kure (endise) maja tagatisel, vanamehele ostsid selle kalli auto või mis? Mitte kellelegi pole pandud vist relva vastu otsaesist ja öeldud: võtad laenu, või muidu... Kala hakkab haisema ikka peast, mitte sabast, ja selles keisis oli peaks vanamahe maja peale võetud laen (mille võttis - kes?), mitte täitur, valdes, pank või rahvusvaheline imperialism. Aga mis pudutab Liisi hella suhtumist Eelisse, kes tema tõttu kodust ilma jäi, siis tuleb miskipärast meelde, et vahel pidavat mõrtsukas ka oma ohvrile hetk enne tapmist hellalt silma vaatama...

Anonüümne ütles ...

to Lis- asi on ju selles, et Liisi tegevuse tagajärjel on Eeli sattunud sellisesse olukorda. Ja selles pole hetkel süüdi kohtutäitur.
Muidugi sebib Liis nüüd Eelile elupaiga , kohus ju käimas ja endast tuleb mulje jätta. Tegelikult oleks pidanud Liisi ämm, kelle nimele see maja kirjutati Eeli eest kohe hoolitsema hakkama. Siis poleks ju üldse midagi pahasti.
Ah , et pank ei andnud enam raha juurde! No äkki pank vaatas, et raha ei kulutata mitte maja remondile vaid luksusauto ostmisele?

Anonüümne ütles ...

Kes on süüdi, ei ole oluline, kas te üleüldse Irja teksti ei lugenud?!?!

Mida kohtutäitur tegema peaks, kui ta tahaks teha OMA TÖÖD, mitte raha kamaluga kaukasse ajada? Ta helistaks härra Eeli Kurele ja proua Liis Haavelile ja kõneleks - vaadake, lugu on nii, et kuivõrd teie laenu ei pikendata ja sellel-ja-sellel põhjusel te ei ole üles näidanud initsiatiivi seda kuidagi maksta, siis nüüd on tehtud selline-ja-selline otsus. Ja siis saaks kokku leppida, milliseks ajaks keegi välja kolib. Saaks ka Margus Valdesega kokku leppida, et kui Liis on juba valmis Eelile maja üürima, siis äkki ta üürib ajutiselt Valdeselt sellesama maja, mingiks ajaks näiteks.

Igasuguseid lahendusi on. Kui eesmärgiks ei ole RAHA vaid KOOSTOIMIMINE. See kuradi "tal-oli-õigus-siis-ei-ole-süüdi" on üks selle maanurga kirstunael. Vabaneks sellest kord. Hakkaks inimesteks, nagu Irja ütleb.

Anonüümne ütles ...

Kõik (või vähemalt paljud) Eeli Kure mured oleks olemata, kui maja MM Loiti nimele kirjutades oleks lepingusse märgitud, et Eelil on õigus elada oma majas kuni surmani. Ükskõik kellele see maja oleks hiljem võõrandatud, oleks Kurg oma elamisõiguse ikka säilitanud ehk kohustus teda seal "pidada" oleks uuele omanikule üle läinud. Miks sellist punkti lepingusse ei pandud, on jälle üks küsimus, mille selles blogis kohe kindlasti vastust ei saa. Ja palun mitte keerata süüd notari kaela, kes sellist varianti ei pakkunud - Loidid käisid alati selliste notarite juures, kes nö millegipärast liigseid küsimusi ei esitanud.
Aga sina, Lis, loe lisaks Irja siin ära trükitud tekstile ka varasemaid selle asja kohta käivaid materjale, saad ehk ka natuke asjadest aru, enne kui teisi õpetama hakkad.

Irja ütles ...

Lepingusse oligi märgitud, et Eelil on õigus seal surmani elada, muidu poleks Eeli maja üldse kinkinudki.

Irja ütles ...

Pank võiks ka inimlikkust üles näidata. Põhjus, miks pank laenulepingut ei pikendanud, oli see, et Liisi suhtes alustati kriminaalmenetlust. Aga pank peaks samuti järgima süütuse presumptsiooni põhimõtet ning mitte käsitama inimest süüdlasena enne, kui ta on kohtu poolt süüdi tunnistatud. Pealegi oli tahe maksta olemas, lihtsalt tekkisid ajutised makseraskused.

Pank oleks võinud arvestada kogu pilti, et maja sundmüüki paisates seab ta väga raskesse olukorda seal majas elanud vana mehe.

Irja ütles ...

Lisil jälle hea point - ka minu kirjatüki eesmärk oli väita, et asju saaks ajada ka inimlikult. Või te ei tea, mis see sõna tähendab?

Anonüümne ütles ...

Aga MIKS ja KUIDAS siis oli võimalik maja uuel omanikul Eeli oma kodust välja tõsta, kui selline punkt kinkelepingus oli, mis pidi tagama vanakesele võimaluse jääda majja surmani... pärast sundmüüki muudeti lepingut? Kas see on seaduslik? Kas nii käibki? Kui nii, siis on ju imekerge pärijatel või kinkelepingust kasu saajatel oma vanainimestest (tihti sugulastest)vabaneda - müü ainult see kinnisvara kellelegi kolmandale edasi ja voilaa! - vanake kobigu välja! Mulle küll see seaduslik ei tundu...

Irja ütles ...

Ma ei tea. Mina kirjutasin ebainimlikust kohtutäiturist. Ja jään enda seisukoha juurde: ametnikel tuleb suhtuda inimestesse inimlikult, mitte kui asjadesse, mida on võimalik tõsta ukse taha. Seadusel ei ole inimnägu, ta sätestab ametniku võimalused. Ametnikul on alati võimalik valida neist võimalustest kõige inimlikum. Risto Sepp seda ei teinud ning ma leian, et tema ükskõiksus inimese vastu väärib ülimat põlgust ning ränka hukkamõistu.

Anonüümne ütles ...

miks pank peaks andma juurde laenu inimestele , kes vanainimeste käest arvuteid, telefone ja maju välja petavad ja maja remondi asemel auto ostavad??? Irja, kas sina annaksid laenu sellisele?
Kas kohtutäitur peaks kõik paljaksröövitud vanamehed enda juurde elama võtma?

Irja ütles ...

Ei, aga ta PEAKS neisse inimlikult suhtuma. Hallpead austa, kulupead kummarda, eesti vanasõna.