kolmapäev, 23. september 2009

Üks põnev kommentaar olukorrast riigis: Eesti nagu Jugoslaavia 1990. aastal

Saabus selline põnev kommentaar olukorrast riigis (sissekande juurde, mis puudutas Telekomi müüki võileivahinnaga):

Telekomi müük demonstreerib vaid seda kui s***sesse seisu Eesti riik on jõudnud. Järgmine samm on IMF-i ja Maailmapanga ukse taga kerjamine, mille eest kõigi maade ja rahvaste majandusgeenius Malt Laal juba kevadel hoiatas. See isamaa-reformi-sotside seltskond kes selle eelarvepasa kokkukeeras tuleks mune pidi järeltulevatele põlvedele hoiatuseks laternaposti otsa riputada

Halenaljakal kombel sarnanevad selle aasta majandusnäitajad (SKP vähenemine, tööstustoodangu vähenemine, tööpuudus, ettevõtete pankrotistumine) sellise riigi nagu Jugoslaavi SFV 1990. aasta näitajatega. Protsendid on praktiliselt üks-ühele. Seal riigis toimus ka ühe aastaga praktiliselt totaalne majanduslik ja sotsiaalne kollaps. Ja me kõik teame millega see riik lõpetas. Nii et helget tulevikku ning maailma viie rikkaima riigi hulka jõudmist on palju loota.


Inno kommentaar:
tõsi ta on, ja need praegused sammud, nagu see "ülisoodne" Telekomi müük pole muud kui tehtud vigade ja nende tagajärgede lappimine.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sarnasusi on veel:
Eesti ja Jugoslaavia sarnasuseks on veel tohutud lõhed rahvuslikul ning sotsiaalsel pinnal. Sarnasuseks on ka äärmiselt erinev regionaalne areng.

Muide ka kadunud Jugoslaavias armastati pidada vahetult enne kodusõdasid "diskussioone" ajaloo üle samasuguse palavusega, nagu armastatakse seda teha tänases Eestis.

Muidumeez ütles ...

Kas see ongi see ajalookäsitlus, mille erisustele Mart Laari omast viitas Savisaar ja mis Savisare järgijatele kohustuslik kasutada on? Kuna oma olemuselt on 90 aasta Jugo ja 2009 aasta Eesti niivõrd erinevad, siis selliste paralleelide kohta tsiteeriks klassikuid: olgu jumal armuline, kes seda niimoodi paista lasi...

Anonüümne ütles ...

Lgp. Muidumeez,

Tegu pole ajalookäsitlusega, Jugoslaavia majanduse puhul on tegu faktidega mille leiab Judit Kissi teosest 3Debt Management in Eastern Europe, Eastern European Economics leheküljelt 59. Jugoslaavia majandus aastal 1990 arvudes oli järgmine: SKP langus: -15%, tööstustoodangu langus:-21%, tööpuudus üle 15%.

Võibolla oli tegu tõesti meelevaldse võrdlusega tundub, et Eesti lööb aasta lõpuks need numbrid ilma suurema pingutuseta üle. Kalendriaasta pole ju veel läbi. Kui ma ei eksi siis Eesti SKP vähenes teises kvartalis (võrreldes aasta tagusega)16,6%, tööstustoodang 27,9% (üldse euroopa suurim kukkuja, Eurostati andmetel oli tööpuudus siis 17%, pigem see number kasvab sügisel kui väheneb. Majandusajaloolane Jaak Valge, kes on läbi arvutanud 1920.-1930. aastate Eesti SKP, peab praegust kukkumist puhtarvuliselt kõige hullemaks. Sinu loogika järgi võib tema ka ilma vaevata savisaarlaseks, vene agendiks, vabamüürlaseks, juudiks, pederastiks tembeldada, kuid lubagem kinnitada, et dr. Valge näol on tänapäeval tegu ühe vähese intelligentse eestlasega.

Muidugi ma ei usu, et Keskerakonna võimulepääs midagi parandaks. Kuid sooviksin meelde tuletada, et sise-(savisaare geriljad) ja välisvaenlase(venemaa) otsimine peaks omane olema vaid autoritaarsetele ja totalitaarsetele, minu teada ei peaks Eesti Vabariik olema kumbki. Üks briti parlamendisaadik ütles kord, et kõige lihtsam on valitseda demoraliseerunud ja ära hirmutatud rahvast. Minu arvates on Eesti selles vallas musternäide.

Lihtsameelsed inimesed, kes siiralt usuvad Eesti meinstriim meedia iganädalaseid väiteid majanduskriisi lõppemisest (ere näide sellest AK uudised) trukitakse hullemini läbi kui 1990ndate alguses. Ühe mu tuttava Soome suurettevõtte tootmisjuht ütles suvel, et arvatavasti hakkab Soome majandus paranema alles 2-3 a. pärast. Kui asjad tõesti nii lähevad, siis võtab Eesti majanduse paranemine veelgi kauem aega. Samal ajal luuakse meie meedias inimestele mingit paganama miraaži, et kannatage aasta lõpuni hambad ristis ära, küll siis hakkavad asjad üles mäge kappama. Aga ei ole nii, iga vähegi mõtlemisvõime säilitanud inimene saab aru et see pole nii...

Muidumeez ütles ...

Just, tegu on meelevaldse võrdlusega, sellele ma viitangi. Kolme makromajandusliku parameetri järgi tõmmata paralleele kommunistliku liitriigiga... kui Sa suudad, ehk seletaksid lahti, mis meid siis hakkakas ees ootama?
Lihtsameelseid on tõesti palju, ka neid, kes on valmis nende paari parameetri alusel tegema süüügavaid ja kaaaaugelenägevaid ennustusi.

Anonüümne ütles ...

Kullakene, tupsukene sellist teadust millega tulevikku ennustada pole. Või mida sa täpsemalt mõtled, kohvipaksu või kodulindude sisikonna pealt peaksin sinusugusele labiilse närvikavaga noorukile Eesti tulevikku ennustama hakkama või? Oh ei. Minu ainukene ennustus on see, et Eesti sammub kindlalt Läti-teed,ainult jõuab pisukese viivitamisega punkti, kus Läti on täna. Ainuke vahe, mis Läti allakäiku kiirendas oli ju teatavasti ühe aferistide-panga kokkuvarisemine. Jumal tänatud et Eesti pangandust kontrollivad rootsi isandad, mitte Hanschmidti-sugused afjoorad peab ütlema

Kui sul öösel parem uni tuleb ma võin sulle muidugi ennustada et Ansipi-Savisaare targal juhtimisel jõuab Eesti järgmise viie aasta jooksul maailma viie rikkaima riigi hulga ning avalikus sektoris tõstetakse aastaks 2025 palgad 25 000 kroonini. Nii et ära üldse millegi pärast pabista, partei on meie tüürimees, nagu nõukogude ajal öeldi, jahh puudusi esineb, aga need likvideeritakse peagi. Kas hakkas parem?

Jugoslaavia majandusel 1990 ja Eesti majandusel 2009 on kahtlemata palju ühist. Ma soovitaks sul end selles vallas, sest võõrkeeltes on Jugoslaavia varisemisest ilmunud palju. Kahtlemata põnev teema.

P.S. Jugoslaavia riik ja tema majandusmudel erines suuresti kommunistlikust idablokist ning Nõukogude Liidust. jugod sõltusid läänest ning lääne võlausaldajatest. Kui krediit 1990ndateks otsa sai lendas kogu kupatus uppi. Ka Eesti riik asub sügisel ilmselt doonorite otsingule, kuna reservid põletati vähem kui poole aastaga ära. telekomi müük näitab praeguseolukorra meeleheitlikust.

Muidumeez ütles ...

Esiteks tuleb mainida, et ma ei ole sinuga ühes voodis maganud, et sa mind kullakeseks ja tupsukeseks nimetada saaksid (sinad spetsiaalselt väikeste tähtedega).
Ma väidan, et isegi sinusugune vana tark professor ei suuda kolme parameetri ja oma ülisuurte elukogemuste najal väita, et me lähme jugode teed. Kindlasti võib leida midagi, mis tundub sarnane olevat ja kindlasti on ka, aga lihtsalt targutada, et mingid numbrid on sarnased ja siis sinnajuurde ajada miskit filosoofilist ja samas ninnunännu pläma... No ma ei tea, igatahes ma ei näe argumente su jutus, ei näe. Ma ei väida, et me võime minna Läti teed, aga sellist raudpoltkindlat minekut kohvipaksu pealt ennustades, selleks pead sa ikka päris saabas olema. Tupsukene... Teadmata teise vanust hakata elukogemuslikku vanakest mängima ei ole eriti mõistlik. Aga noh, mis ma ikka professorihärraga vaidlen :-p

Anonüümne ütles ...

Muide Rein Taagepera kõrvutas Eestit ja Jugoslaavia SFV-d juba 1990ndate algul.

Sotsioloogia puhul pole siin midagi eriskummalist. Pool aastat tagasi lugesin uurimust kus leiti ühiseid jooni Rumeenia ning Brasiilia ühiskonnas, majanduses ja arengus. Muide selle koha pealt oleks banaanivabariik Eesti Lõuna-Ameerika lähim vaste Boliivia, mis mõlemad muudeti 1990ndatel aastatel IMF-i ja Maailmapanga majanduslike ning sotsiaalsete ümberkorralduste katsepolügoniks. Ainukene vahe on see et sealsel rahval kees 2000ndate aastate esimesel poolel lõplikult üle ning puugid aeti võimu juurest minema.

Lgp. Muidumees, kui ma tahaksin ütleksin sinu suguse abordi ohvri kohta väga halvasti. Aga hästi kasvataud inimesena ma ei tee seda. Kui ma nii hästi kasvatatud inimene poleks ma ütleksin millistesse kehaavavustesse Laar-Savisaar sind viimsed 20 aastat on pannud. Üks rohkem-teine vähem.

Anonüümne ütles ...

Põnev duell on siin käimas...
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

pigem labane duell

ken taur