esmaspäev, 25. jaanuar 2010

Ajakirjanikud ei näe kallis kingituses probleemi?


Väljavõte Äripäeva veebist.

Eestis on kahjuks ainult üks meedia-väljaanne, mis maksab ajakirjanike sõitude eest ise: see on Äripäev. Vahel on see isegi totakas, sest ka näiteks presidendi visiidil käigu eest maksab Äripäev ise, kuigi selle teeb presidendi kantselei sageli ajakirjanikele välja ja maksmise nõudmine võib lausa probleeme tekitada. Ent põhimõte on põhimõte. Kui ei, siis ei. Sest kõigil Eesti juhtivatel väljaannetel peaks olema nii palju raha, et sõidud kinni maksta. See annab võimaluse olla arvamustes ja valikutes vaba. Ei ole mingit sundi näidata kingituse tegija vastu lugupidamist. Mis peaks olema oluline, eriti nüüd, kus usaldus ajakirjanduse vastu on niigi madal.

Ent Eesti ajakirjanduses on selline, ma ütleks prostitueerimine saanud tavaks. Kus endale lastakse järgemööda sõite välja teha. Tundub, et mida rohkem, seda uhkem. Juhtiva lehe Postimehe ajakirjanikud ühelt kinni makstud reisilt tulevad, teisele lähevad. Ja väljaande juht Mart Kadastik ütleb selle peale, et see on igaühe enda asi otsustada. Kas te kujutate ette?! Sellist asja otsustab igaüks ise! Kas Postimehes ka palganumbrit ajakirjanikud ise otsustavad? See on samaväärne otsus.

Igas väljaandes peaks olema KEELATUD lasta omale sõite välja teha, isegi spordi- ja autoajakirjanikel, kuigi ka näiteks Äripäevas sõitis autoajakirjanik varem (praegu ilmselt enam mitte) autofirmade kulul mööda maailma ringi. Jah, ohh, te ei taha teada, kus korraldatakse ajakirjanikele neist testi-sõite! Üks uhke kuurort ja lukshotell ajab teist taga. Vahepeal näpitakse ka veidi autot. Aga selge, et asja eesmärk on panna ajakirjanikud atuomargist hästi kirjutama. See tuleb odavam ja mõjusam kui reklaam kuskil autoküljel, kus on mitmeid sarnaseid reklaame.

Paha lugu on ka see, et enamasti kinni makstud reisid meedia tähelepanu ei köida, sest ajakirjanikel on ebameeldiv üksteise korruptsioonist kirjutada. Ja keegi teine ka sellest ei kirjuta. Või õigemini, ajakirjanik, kes sellest kirjutab, justkui reedab ülejäänuid. Ma tean ise, mis pilguga vaadati kunagi Äripäeva ajakirjanikku, kes ühte järjekordset kinnimakstud reisi kajastas. Ta sõimati oma vanemate kolleegide poolt lennujaamas läbi nagu viimane narts. Kuigi seisis ajakirjanike enda eetika ja maine eest. Praegusel juhul äratas asi tähelepanu, kuna sellele viitas president ja see oli seotud Moskvaga. Mis ilmselt ajab paljudel eestlastel harja turri. Kuigi Washingtoni ja muid sõite, eesti poiste juurde Afganistani ja Iraaki tehakse samuti pidevalt välja ja see pole justkui mingi probleem.

Tegelikkuses on igasugune kingituste vastuvõtmine ja reiside välja maksta laskmine probleem. Mis ei lase vabalt otsustada. Mis näoga vaatavad nüüd need patukotid ühiskonnale otsa? Kukuvad valimatult Kremlit sõimama, et end puhtaks pesta? Aga ka see on pettus. Sisuliselt käituvad sellised ajakirjanikud nagu Herman Simm: neid on usaldatud edastama sõltumatut informatsiooni ja nad kuritarvitavad seda usaldust, reedavad oma lugeja. Venemaa teemal oleks hädasti vaja adekvaatset infot, ent selliste kinnimakstud sutsakate käigus seda vaevalt et saab. Mis on halb, sest isegi kui Venemaa on vaenlane, on vaja teda hoolikalt tundma õppida. Sama, muide, puudutab venelasi Eestis. Kus on intervjuud pronksiöö nn ninameestega? Miks me neist midagi ei kuule peale üksikute Kapo poolt koostatud pressiteadete? Ja miks pole lehtedes Moskva-teemalist infot? Samal ajal valmistutakse Eestis vaikivaks ajastuks, ja ka sellest ei kirjuta keegi peale Päevalehe ajakirjanike. Mis õieti toimub, sõbrad?!

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küsimus: Miks ei tohi võtta Savisaarelt 20 krooni vastu, rääkimata 200 tuhandest. Miks ei tohi iial kahtlaste kadjakate kampades ja kahtlase raha eest käia välisreisil, isegi mitte Soomes.

Inno Tähismaa: See annab võimaluse olla arvamustes ja valikutes vaba. Ei ole mingit sundi näidata kingituse tegija vastu lugupidamist. Mis peaks olema oluline, eriti nüüd, kus usaldus ajakirjanduse vastu on niigi madal.

Ent meil, Tähismaade perekonnas on selline, ma ütleks prostitueerimine saanud tavaks. Kus endale lastakse järgemööda sõite välja teha. Tundub, et mida rohkem, seda uhkem.

Anonüümne ütles ...

Väga arukas arvamuslugu Inno.
5+!

Anonüümne ütles ...

KOOSTÖÖ
Vennalikus koostöös korraldasid
Hunt ja Lammas piduliku eine.
Üks neist istus lauas,
vaagnal lebas teine.

Luule Tuss

Inno ütles ...

Sest see oli konkreetne avalik asi: raamat. Polnud mingit sussa-mussa seljataga susimist, salajast värki.

Ma märgin ära, et ajakirjandusväljaanded võtavad toetusi poliitilistelt parteidelt, reklaami näol, ja keegi ei kobise, et sellega ostetakse mõju. Sest see on samuti avalik, ja selliste avalike toetuste peal väljaanded elavadki. See on kõigile näha ja seda saab vajadusel kritiseerida, sellega arvestada.

Kinni makstud reisi ajakirjanikud ei afišeeri, mis muudab selle ohtlikuks. Sest selle tulemus on märgistamata reklaam, mis läheb vastuollu ajakirjanduseetikaga.

Juhin veel tähelepanu, et oma blogis oleme jõudumööda järginud ajakirjanduseetika reegleid, kuigi selleks pole mingit vajadust ega kohustust, blogi on võrdsustatav ilukirjandusega ja enamik blogisid panebki täiega tuima. Ent see on lubamatu, kui ajakirjandusväljaanne, juhtiv ajaleht või telekanal läheb vastuollu ajakirjanduseetika reeglitega. Midagi on väga viltu, kui isegi blogid järgivad ajakirjanduseetika reegleid rohkem kui suured ajalehed.

Inno ütles ...

See oli vastus esimesele kommentaatorile, kes teraselt kõiki kohviku sissekandeid jälgib (ja nende põhjal ettekandeid teeb, kui ma ei eksi).

Anonüümne ütles ...

Inno! Vaata aknast välja... pildistame:) Eksid.

See oli siis vastuseks Inno 0:09 kommentaarile! Unusta ära Innokene, koerad ei viitsi isegi mitte jalga tõsta teie blogi peale, ammugi siis ettekandeid teha.

Nüüd vähemalt kirjutad oma kahtlustest oma nime all aga kui te kuskil komandeeringus olete siis ei kahtlusta mitte üks anonüümne kommentaator kedagi KAPO-le kaastöö tegemises. Luulud on tore asi aga teatud piirini. Võta rohtu!

Auuu!

Mitte see esimene kommentaator.

Anonüümne ütles ...

UUTJAD INNO JA IRJA

Uut ikka jälle avastada
on liiga raske -
hüüdlauseid ammuseid meil lavastada
uutmoodi laske!

poiss

Inno ütles ...

0:32:
noh, põnnama lõid? kedagi ei huvita, aga hullem sebimine käib selle blogi ümber. miks siis?

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt see on minu väikese maailma kõige naljakam blogi ja hea pingemaandaja, sest kummist stalinisti ja pronkssõdurit on mõnusam kottida kui seda, mis oleks terasest või pronksist. (Esimene kommentaator)

Inno ütles ...

Eesti asjaajamine on suisa naeruväärne. Bäckmani ja kohalikke venelasi, kes avalikult asju ajavad, peedistatakse kuis jaksatakse, samas Simmi ja nende ajakirjanike sugused tegelased müüvad takistamatult riiki jupikaupa maha. Simm võeti rajalt maha ainult seetõttu, et välismaalt tulid signaalid. Muidu kopeeriks mees siiamaani pabereid. Täpselt nagu 1930ndatel: Sirk & Co tambiti maa sisse ning Päts avas vaenlasele väravad. Kui nii edasi läheb, on Bäckmanil õigus, kui väidab, et Eestit on veel 10 aastaks. Ta liidetakse vägisi Soomega, kui eestlased ise oma maa valitsemisega toime ei tule.

Anonüümne ütles ...

Kui Tähismaad küllalt palju pingutavad Eesti hävitamisel, siis äkki liidetakse meid hoopis Irja emamaa Mongooliaga.

Anonüümne ütles ...

Kuna keegi siin kunagi tembeldas Inno turukirjanikuks, siis tahaks teemat arendada...
UUSI ALAJAOTUSI KIRJANIKKONNAS
Juhtkirjanik - juhib protsessi.
Seletuskirjanik - juhtkirjanik, kes on protsessi valesti juhtinud.
Käskkirjanik - kirjutab käskkirju ja loeb seletuskirjanike seletuskirju.
Aukirjanik - võtab elu jooksul vastu kolm aukirja, kõik juubelisünnipäevade puhul.
Ärakirjanik - kirjutab ära, annab teiste mõtteid enda nimel välja.
Pitsiline koekirjanik - nii mees-kui naissoost isend on väga võluv, energiline, seltskondlik. Saab Kirjanike Liidu liikmeks otsekohe, kui on avaldanud ühe artikli.
Salakirjanik - samuti Kirjanike Liidu liige. Kirjutab salaja, tema teoseid pole keegi lugenud.
Silmakirjanik - käib koosolekutel, vaatab sügavasti silma ja avaldab arvamust.
Käsikirjanik - saamatu ja unine, ei oska tutvusi soetada. Tema teoseid ei avaldata, sest toimetuse portfellid on pungil täis tähtkirjanike veel kirjutamata teoste lepinguid. Käsikirjanikule toimetused käsikirju ei tagasta.
Tähtkirjanik - sõlmib lepinguid, tutvusi enam ei vaja.
Kiilkirjanik - aktiivne, püüab vahele kiiluda, mõnikord tal õnnestub.
Ilukirjanik - kirjutab ilusasti, on väga populaarne, tema teoseid on saada igast raamatupoest.
Kiituskirjanik - kiidab kriitikarubriigis oma sõpru.
Blogikirjanik - perssekukkunud inimene, kes kiidab ennast, oma elu ja mustab kibestunult kõiki ja kõike.

kunagi olin iluspoiss...

Anonüümne ütles ...

Ajaloo ilu ehk mida kirjutas Inno siis, kui ta polnud veel kirjanik-vabadusvõitlejaks hakanud.

"Mulle meeldis end eriti rahuldada, kui oli sitahäda. Sest mehel on pärakus närvilõpmed, mis soodustavad mõnutunnet. Ja tavaliselt tekkis mul soov end rahuldada samal ajal kui oli sitahäda. Ehk siis, mida suurem junn, seda suurem soov ja seda mõnusam seks iseendaga. Mingil hetkel õppisin ära sama tunnet ise tekitama, pistes näppu tagumikku. Siis mitu näppu ja siis terve rusikas. Hea abimees oli vibraator, tavaline riist, mida enamasti naistele soovitatakse. Ja ma hakkasin ette kujutama, kuidas teine mees mind pärakusse kepib. Ning hakkasin täitsa mõistma homosid, kes seda praktiseerivad. Ning hakkasin ette kujutama, et olen homo. Tahtsin proovida seksi meestega. Ajasin ennast täiesti karvadest paljaks kubeme piirkonnast. Et kui juhus tuleb, siis ei peaks häbenema."

Anonüümne ütles ...

Jah, mäletame ju mis juhtus varsti pärast seda, kui kindral Laidoner sai Jossilt kingiks Olegi nimelise tõutäku.

Jossif mõtles nimelt ümber ja otsustas kingituse tagasi võtta, paraku kogemata koos Eesti riigiga.

Anonüümne ütles ...

Lugedes mõningaid siinseid kommentaare torkab silma, millise aktiivsusega mingid spetsiifilised ringkonnad on I&I blogi kommenteerima on asunud.
Aga eks need, kes 2011.a. oma indulgentsidest ilma hakkavad jääma, pea kasutama iga võimalust sellise tuleviku vastu võitlemiseks. Irw.

Anonüümne ütles ...

kaks faktiviga. esiteks ei ole Äripäevas enam autoajakirjanikku. ja teiseks, ka tema testsõidud otsustas ÄP kinni maksta.

Anonüümne ütles ...

Või et Inno kirjutab siin, et ta on oma blogimises jõudumööda kinni pidanud ajakirjanduseetika reeglitest. Kas sa mängid lolli või on sul haugi mälu? Neid näiteid võiks tuua kuhjade kaupa, esimesena tuli meelde lugu Kärmasest, kes teie jutu järgi käis ühe lasteaia juures liputamas. Tõelised eetikaetalonid olete.

Anonüümne ütles ...

Misasi on riik?Riik on kindlaksmääratud piiridega maaala koos oma rahva ja loodusega mida kõike saab lubada emake Maa!Misasi on valitsus?Valitsus on igas riigis rahva poolt valitud riiki juhtiv organisatsioon!Tänapäeval võib julgelt öelda ,et rahva tahte järgi valida valitsust omas riigis on praktiliselt võimatu ,sest on olemas 2 suurriiki ja nende nägelemiste tõttu mõjutatakse territooriumi haldamiseks iga pisiriigi valitsust.Sellise pisiriigi majandus sõltub aga eelkõige naaber-suurriigist.Olukord mille lõi Eesti võimuladvik kes samuti on mõjutatav suurriikidest on siis hetkel selline kus asetsetakse piirinaabrina ühe suurriigi kõrval aga kummardatatakse teist.Selline lahendus on majanduse surm!See ei mõjuta poliitikute rahakotti vaid eelkõige rahva oma kuna esimesed elatuvad teiste sissetulekust ja on lahendanud oma rahamured ,sõltumata riigi majandusest.Kogu selle väikeriigi juhtimisega kaasneb propakanda mis pidevalt õigustab üht ja laimab teist.Sellepärast on meil täiesti vale arusaamine naabrist Venemaast.Need ajad mida siin tagakirutakse on ammu seljataga ja unustatud.Propakandamasin aga laualab seda edasi ja laseb eestlasel sonkida minevikus kuigi edasiminekuks oleks mõtekas pühenduda tulevikule ja järelpõlvedele.Arvan ,et kui Venemaa tegi zesti ja kutsus oma kuludega külla omaäranägemisega Eesti meediapead siis on see suur au!Ärgem unustagem ,et see ei olnud Stalin või Beria ja neid ei sunnitud minema püssitoru saatel.Kui siin nüüd tunnevad kadedust kohalikud "suurtegijad" koos presidendiga siis lasen pika joaga lumme kogu selle riigireetmise hala peale!!!!Varem või hiljem tullakse välja ,et Eesti riigi majanduslangus algas pronksjunnist mis ei olnud midagi muud kui jänkide ja eestlaste provokatsioon milles üks ärritas Venemaad ja teine lihtsalt hullus.Et aru saada riigi eksiteerimisest ja ajaloost tuleb eelkõige selgeks teha tema majanduslikud alused ja Eesti riik oli,on ja jääb TRANSIITRIIGIKS!Me ei ole tootjad ega saa selleks kunagi ,oleme selleks liiga laisad ja mugavad!Eeltooduga tõmmati transiit kinni ja majandus hääbub ,ükskõik kuidas nad ka seda rahvale ei valetaks siis numbrid töötuse näol jäävad faktiks ja need suurenevad päevast päeva.Mingi maailma krediidikrahhiga on Eestil pistmist ülivähe ,siin annab inimene veel aru palju ta on võlgu ,mujal maailmas ei tea seda paljud!

Anonüümne ütles ...

Oleneb ju, mida ajakirjandusliku eetika all silmas pidada. NSV Liidus oli ajakirjanduse eetikaks just Koosaka-taoliste jaoks räuskamine a la Irja jt Öövahtide liikmed ja targematele nn rahulikud lood ehk pooltõed a la Inno Tähismaa või Bäckman. See oli Lenini ja Stalini kaanon, mis pidas silmas seda, et sõna on ideoloogiline relv. Ikka ja alati karjuti ka inimõigustest, ise tehes orjalaagrit. Kesikute bande ja IjI blogi on selle hea näide, et stalinism on Eestis olemas, ehkki kehvake.

Anonüümne ütles ...

Täkkesse panid,Inno.

Anonüümne ütles ...

krdi kinnimakstud Savisaare poeet räägib siin eetikast. Küll oleks jah antud seda raamaturaha kui sa poleks sobivat laulu laulnud.

Anonüümne ütles ...

http://www.keskerakond.ee/savisaar/
Minu lingid (tähtsuse järjekorras)

* Eesti Keskerakond
* Eesti Keskerakonna Noortekogu
* Evelyn Sepa Sisering
* Inno ja Irja kohvik
* Jüri Ratas
* Kadri Simson
* Majandus- ja kommunikatsiooni - ministeerium
* Mart Viisitamme blogi
* Mihhail Stalnuhhini blogi
* Olga Sõtnik
* Osta raamat: Peaminister
* Priit Toobali blogi
* Rahvarinne
* Siret Kotka blogi
* Tallinn

kapo

Anonüümne ütles ...

See põhjendabki ajakirjaduseetikast nõretavaid väljendeid PEERU-SEPP jne, tahaks ju Isa juures esikolmikusse jõuda (järgmisena asuks noortekogu kallale, noorus on hukas, peeru-stalinistlik)

* Eesti Keskerakond
* Eesti Keskerakonna Noortekogu
* Inno ja Irja kohvik

Anonüümne ütles ...

JA NÕNDA ALGAS VABA AJAKIRJANDUS STALINISTLIKUS EESTIS (paari päeva pärast möödub 2 aastat)

Edgar Savisaar: Inno ja Irja Augeiase tallides

Kuigi mõnede poliitikute ja muude avaliku elu tegelaste blogid ilmutavad pärast Riigikogu valimisi teatavaid väsimusmärke, siis ometigi puhub blogisfääris ka värskeid tuuli. Eesti erapoolikul meediamaastikul valitsevat tühimikku täidavad tänuväärselt Inno ja Irja Tähismaa. Ma ei ole juba ammu lugenud nii vahedaid poliitikuid ja meediamoguleid paljastavaid tekste, kui nende kahe sulest.

Üldiselt pean ennast küllaltki hästi informeeritud inimeseks, kuid vaatamata sellele sain Inno ja Irja blogi lugedes nii mõneski asjas targemaks. Kui meedia oleks vähegi sõltumatu, siis võiks mitmed selles blogis käsitletud teemad leida laiemat kajastamist.

Ma ei pea üldsegi seejuures silmas ainult lugusid tublide reformierakondlaste Jürgen Ligi ja Rein Langi silmarõõmudest parteikontoris, kuigi näiteks SL Õhtuleht võiks neistki teemadest innustada. Ent see vist ei ole eriti tõenäoline, sest peaminister Andrus Ansipi vana sõber Mart Kadastik ei laseks sel sündida. Teisalt saaks Õhtuleht täita nende lugudega päris mitu hästi müüvat esikülge.

Ootan huviga, millal langeb ajakirjanduses vaikimismüür ning Inno ja Irja blogis kirjutatu jõuab laiema avalikkuse ette. Kui justiitsministrit diskoõhtul saatnud tütarlaps lubab inimesi vangi panna, siis peaks see kindlasti ületama uudiskünnist. Ajakirjanikud võiksid uurida, kas see ikka tõele vastab? Minu arvates on tegemist väga tõsise juhtumiga, kui üks noor daam seab ennast kõrgemale Eesti õigussüsteemist. Seda ainuüksi põhjusel, et ollakse parajasti võimul oleva justiitsministriga nõnda lähedane.

Kui Innot ja Irjat pisut arvustada, siis mulle tundub, et kohati ületab nende blogi hea maitse piiri. Läheb liialt intiimseks ja ropuks. Kuna olen omal ajal isegi tundnud Äripäevas töötanud Inno buldogihaaret, siis soovitaksin tal enam Reformierakonna seksiseiklustest keskenduda nende tegelaste ärihuvidele. Neid kirjeldada ja analüüsida. Materjali peaks piisama ja vaevalt sellest näiteks Postimehest saaks kunagi lugeda.

Mõtlesin, et võib-olla peaksin minagi muutuma senisest avameelsemaks poliitika telgitaguste kirjeldamisel, siis tekiks selline mõnus sünergia Päikesekuninga õukonna tegemiste ja saamahimu valgustamisel.

Ma ei kahtlegi, et Reformierakond püüab Inno ja Irja suukorvistada, ümber kasvatada või ära osta. Ühesõnaga sundida neid vahendeid valimata vaikima. Soovin neile kindlameelsust valitud teel.

31. jaanuar 2008 | Teemad: Edgar Savisaar blogi Keskerakond Artikli originaal asub siin aadressil .

Anonüümne ütles ...

Inno ütles...
0:32:
noh, põnnama lõid? kedagi ei huvita, aga hullem sebimine käib selle blogi ümber. miks siis?

Ma olen see 0:32 kommentaator. Mis pärast ma põnnama pean lööma? Ma ei oska vastata, et miks teised siin kolavad ja sebivad aga minu näol on tegemist hetkel töötu finantstöötajaga ja veedan siin vahel lihtsalt aega, kuna see siin paras huumorinurk. Julgen siiski jääda enda arvamuse juurde, et need KAPO teemalised kommentaarid on sinu enda kirjutatud. KAPO-ga olen mina seotud vaid nii palju, et üks lapsepõlvesõber vist töötab seal aga teda pole ka 15 aastat kohanud.

Anonüümne ütles ...

Inno, minu meelest see Tallinna LV rahaeraldus küll väga puhas asi ei ole. Kui kõik oleks aus ja avalik, oleks maksumaksjal võimalik tutvuda ka projekti kulude-tulude aruandega. Praegu on selle ümber ainult häma: kui suur oli teie honorar? kui suured trükikulud? mis on raamatu müügitulud? jne.

Anonüümne ütles ...

Ei ole viisakas teise inimese räpasesse urruauku piiluda!

Inno

Anonüümne ütles ...

Esmakordselt sattusin siin kohvikus asjalikku arvamuslugu lugema, kõik eelmisel on olnud humoreskid. Omalt poolt lisaksin, et meediajuhid on nii paadunud, et ei saa enam ise arugi, kui pistist võtavad. Neile tundub, et viga pole midagi, nii peabki.

Anonüümne ütles ...

Esmakordselt sattusin siin kohvikus asja likku panema... Aga kus varrem olid? Perse ei kannatanud?