esmaspäev, 10. veebruar 2014

Venelastel pole häda midagi, osa 2

Sai siin kirjutatud veidi venelastest, kuna seoses Sotši mängudega on vene teema üle maailma hetkel kuum. Kirjutan veidi veel, kes tahab, võib võtta seda kui lihtsalt üht mõtisklust, kes tahab võib selle liigitada rubriiki "tunne oma vaenlast".

Niisiis, nagu juba öeldud, venelane oma parimat sõpra maha ei müü. Mitte mingi hinna eest. Venelane on läbinisti religioosne inimene, ta lähtub põhimõtetest, et armasta ligimest nagu iseennast ja ära tee ligimesele seda, mida sa ei taha et sulle tehtaks. Sestap võib mõista vene rahva valulist suhtumist Pussy Rioti huligaansussesse kirikus. Eestlase jaoks on see lihtsalt nali, sest esiteks pole eestlastel oma usku ja kirikut, teiseks on eestlased usku vahetanud nagu oma särki. Venelaste jaoks istub usk sügaval teadvuses, see on nende rahvuslik sümbol, nad hoiavad sellest kümne küünega kinni. Usu rüvetamine on nende jaoks sama mis eestlastele nende lipu rüvetamine. Mis oleks saanud Eestis punkbändi liikmetest, kes oleks pealtnäha ülla eesmärgi, näiteks üleilmse rahu nimel kõigepealt sinimustvalge lipu peale kusnud, siis sellele sittunud ja siis selle põlema pistnud ning kõik selle videosse võtnud ja üle maailma näidanud? Ei usu, et Eesti president oleks selle peale Twitteris lihtsalt teravmeelselt kildu visanud.

Venelase jaoks on usk väga oluline, võibolla isegi kõige olulisem, peaaegu nagu moslemitele, sest nende esivanemad on selle usu vastu võtnud, selle ümber on tekkinud vene riik ja rahvas ja seda usku ei suutnud hävitada isegi Nõukogude Liit, kuigi Lenin ja hiljem Stalin nägid kurja vaeva Venemaa kirikute muutmisega väetiseladudeks.

Religioossus omakorda põhjendab paljusid muid asju Venemaal. Näiteks autoriteedi kultus, olgu see tsaar, president või kiriku pea. Kas venelaste usklikkus on Eestile halb või hea, on raske öelda. Ühelt poolt hoiab see venelasi kindlasti vaos, teiselt poolt võib tekkida kiusatus vana Vene impeeriumi taastamiseks. Kindlasti ei mõju venelastele hästi teadmine, et vastu nende piiri on NATO riik, teiselt poolt on impeeriumi-kultus endiste maailma kolonisaatorite hulgas vähenenud. Tänapäeval ei võidelda enam niivõrd territooriumi, kui majandusliku kontrolli ja ülemvõimu pärast. USA ja Euroopa Liidu praeguse majandusliku nõrgenemise ajal saavutab Venemaa seetõttu Eesti üle suurema kontrolli. See on ka põhjus, miks Eesti peaminister Andrus Ansip, kes veel mõned aastad tagasi venelasi sarjas, käis nüüd kohal Sotši olümpiamängude avatseremoonial.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei saba, ei sarvi, tahaks esimese hooga öelda. Sekund hiljem: sabu ja sarvi on nii palju, et tehke siis ükskord valik, mis on oluline. Mil pagana moel on seganud usk venelastel sigatsemast enam-vähem kõigi oma naabritega? Ja nii 1000 aastat järjepannu.

Anonüümne ütles ...

See sama kirik on ennast väljarentinud VW auto esitluseks. Kus siis see religioon ja pühadus oli?!