kolmapäev, 5. veebruar 2014

Venelastel pole häda midagi

Sotši olümpia eel on tavaks venelasi kiruda ja nende üle irvitada, aga kui vaadata laiemas plaanis, siis pole venelastel häda midagi. Mul oli Nõukogude armees võimalus kokku puutuda paljude rahvastega ja tuleb tunnistada, et venelased ning valgevenelased olid balti rahvaste kõrval kõige normaalsemad. Inimese tasandil, ma ütleks, on lihtne venelane isegi etem kui eestlane- ta ei müü oma head sõpra maha. Selle kohta öeldakse Ivan-lollike, aga selline ta on.

Eestlastel on ikka roppu moodi vedanud, et neil pole naabriteks näiteks grusiine, asereid, usbekke või tadžikke. No need on ikka metslased võrreldes venkudega. Tuletan meelde, et ajal, mil Eesti nägi vett ja vilet oma idapoolse naabriga, juhtis Venemaad grusiin. Nii hullu aega ei mäleta isegi venelased ise mongoli vallutustest saati. Eestlaste rahvaarvu plahvatuslik kasv ja rahvuslik ärkamine toimus Vene tsaarivõimu ajal, mil NB! mõnekümne aastaga kasvas rahvaarv mitmesaja tuhande inimese võrra. Ligilähedalgi sellist kasvu pole olnud Eesti kummagi iseseisvusaja jooksul. Tol ajal ehitasid eestlased massiliselt talumaju, mis on säilinud tänaseni. Lõid massiliselt seltse ja ühinguid, mis tegutsevad tänaseni. Elu kees hooga. Kas täna suudab keskmine eestlane omale midagi ehitada? Kuigi tööd rabatakse hullumoodi.

Kui pidada Eesti riigi eesmärgiks keele, kultuuri ja rahva säilimist ja kasvamist, siis on iseseisev Eesti riik oma põhiseadusliku eesmärgiga kehvemini hakkama saanud kui Tsaari-Venemaa. Viimase aja Eesti poliitilistel juhtidel pole põhjust millegi üle uhke olla- nad peaks oma silmad peast häbenema. Praegune poliitiline eliit peab sulaselget rahvuslikku katastroofi mingiks eriti suureks saavutuseks. Mis uhkus see on, kui Eesti pereisa peab oma lastele esmavajaliku ostmiseks minema Soome tööle? Räägitakse laste olulisusest, aga kui maja ehitamisest saavad unistada vaid üksikud, siis kus need lapsed peaks üles kasvama? Kes sellist asja eduks nimetab, peab olema puhta idioot. Ma siiski loodan, et tulevased põlved annavad praegu toimuvale õiglase hinnangu. Nii on see ajaloos enamasti olnud.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen kuskilt kuulnud, et õndsal tsaariajal toimus Eesti koolides õppetöö vene keeles...

Anonüümne ütles ...

Muuseas, pärast küüditatute rehabiliteerimist tuli kodumaale rohke rahvast tagasi kui ära viidi, iive oli positiivne kuna pered jäid enamasti kokku.
Ajaloolane Laar ja sõbrad peavad selle koha pealt targu mokad maas.

Anonüümne ütles ...

Oot, oot, kas aastast 1721 hakkas maarahvas looma seltse ja klubisid? Võib-olla isegi bridziklubisid. Jaa, ja, küllap see nii oligi. Keegi Forselius ei saanud ju ometi oma kaltsakakambaga olla vaimuvalguse ja kirjatarkuse toojaks. Kõik me ju teame, et selleks oli suur tsaar. Tõsi - tsaar ja talle järgenud tsaarinnad suutsid küll vaevu lugeda, kuid kindlasti mõtlesid nad "kastist välja" ja maarahva hüvanguks.

Anonüümne ütles ...

To 22.30
Muidugi tuli rohkem rahvast tagasi. Kogu Petseritagune kaltskaabakate armee valgus Eestisse. Ja sellest kirjutab nii Laar kui tema sõbrad.

Inno ütles ...

Mis kooliharidusse puutub, siis kas ei tähendanud tolleaegne nn venestamine seda, et seni üldkasutatud saksa keel (ka koolides) asendus vene keelega, mitte et eesti keelt oleks kusagilt välja tõrjutud. Eestikeelsed ajalehed ja raamatud ilmusid rahulikult edasi ning eestikeelne kultuur õitses, seda ei takistanud miski. Või olen ma asjast valesti aru saanud?

Anonüümne ütles ...

Innokene, aga kas sa seda tead, kui palju eestlasi "õndsal tsaariajal" Peterburi linnas elas ja töötas?

Anonüümne ütles ...

Sa oled valesti aru saanud, Inno. Isegi pilguheit Wikisse kinnitab seda: http://et.wikipedia.org/wiki/Venestusaeg
Venestamise eesmärk ei olnud kitsalt Balti erikorra kaotamine vaid kõigi vähemuste tasalülitamine. Tsaarivõim ei pidanud eestlasi kellekski, sakslastega veel mingil määral arvestati, sest neil oli teatav lobbyvõime õukonnas.
Grusiin Stalinist niipalju, et ükski grusiin ega tadžikk ei saaks kurja teha, kui poleks pimedat loomastunud massi, kes musta töö ära teeks. Venelased sobisid selleks imehästi, perfektne esitus. Kõigepealt oma rahva paremiku vastu, seejärel väljapoole.
See ajudoonor, kes sonis, et küüditatuid tuli rohkem tagasi kui ära läks, on lihtsalt provokaator. '41 aasta küüditatutest (10 000) hukkus 6000. Kui juuniküüditatutest lapsi püüti '40 te teises pooles Eestisse tagasi saata, siis "humaanne" vene võim püüdis nad kinni ja toimetas tagasi. Nii suureks pidas venelane laste süüd punavõimu ees.

Inno ütles ...

Loomastunud massile tehti enne seda kõvasti ajupesu, mida rahastas väidetavalt Saksamaa, et esimesest ilmasõjast kergemalt pääseda. Selle koleda eksperimendi viljad läksid lõpuks paljudele rahvastele, nii eestlaste kui hiljem sakslastele väga kalliks maksma.
Nii nagu pööras CIA rahastatud Al-Qaeda hiljem ameeriklaste endi vastu ja väga valusalt.

Anonüümne ütles ...

Keegi olla kuulnud, et kunagi olla meil koolis vene keeles õppetöö käinud.
Ma ise olen kuulnud, et meil on ka saksa keeles koolides õpitud.
Jumalale tänu, et siis võõrkeeles lollusi ei õpetatud nagu nüüd emakeeles Laari ajalooõpiku järgi. Paha lgu on ka: numbrid on meil siiamaani araabia omad!
See jama tuleb kohe iseseisvas Eestis lõpetada ja nagu õigetele isamaalastele kohane: tuleb kasutusele võtta omad eesti
päritolu numbrid.

Anonüümne ütles ...

Herr Ilves olla inglise keeles õppinud,saab ta jutust keegi õiget sotti?

Anonüümne ütles ...

Mitte väga ammu võis siit blogist lugeda, et ka keskerakonnal pole häda midagi ;))))

Jube, mida inimesed kõike raha ja saamahimu nimel ei tee...

Anonüümne ütles ...

Pärast 16. / 17 sajandite vahelduse õnnetusi - sõda, ikaldus, katk, arvati eesti elanike arvuks umbes 170000. Sada aastat hiljem oli neid umbes 480000. See on loomulik protsess, kui lühikesse ajavahemikku mahub palju elanikkonda kahandavaid juhtumusi ja seejärel järgneb sajad suhteliselt ilma vapustusteta. Tsaarivõimu või venelaste eriti õnnistusrikka mõjuga ei ole siin absoluutselt mitte mingit pistimis. Või siis ainult Inno kahe kõrva vahel. Seal aga ongi põhjus ja tagajärg sageli suuresti erinev päris maailmas kehtivatest seaduspäradest.

Anonüümne ütles ...

Putlerjugend on Laari ajalooraamatu pärast siiani leilis. Peab hea raamat olema, kui vaenlane vigiseb.