kolmapäev, 29. juuli 2015

Kes teeb Eesti uuesti suureks?!

Kunagi 25 aastat tagasi, kui poliitikas tegutsesid Meri, Laar ja Savisaar, siis oli kõigil tunne või usk, et kui Eesti ei lähe Soomest elatustasemelt paarikümne aastaga mööda, siis vähemalt samale tasemele jõuab küll. Räägiti, et enne sõda elasid eestlased isegi paremini kui soomlased ja et iseseisvumisega olid olemas kõik eeldused Soomest mööda minna. Inimesed tegid selle nimel tööd, et Eestit üles ehitada. Pingutati kõvasti, tervist säästmata.

Me võime Merist, Laarist ja Savisaarest mõelda mida tahes, aga nad suusid rahva uskuma panna, et Eesti võib saada suureks, samamoodi nagu kunagi rääkis pastor Jakob Hurt, et kui Eesti ei saa suureks arvult, siis vähemalt suudab seda vaimult.

Siis aga, kui poliitareenile tulid uued nimed, usk paremasse tulevikku vaikselt kadus. Hakati tegelema pisikeste asjadega ja üldine laiem pilt kadus ära kuni selleni välja, et praegune peaminister Taavi Rõvas ütles, et suurt plaani polegi vaja. Mis näitab tegelikult tema võimetust rahvast juhtida. See on paljude viimaste juhtide häda: nad juhivad edukalt valitsust, suudavad vabalt suhelda kolleegidega Brüsselis, aga ei suuda juhtida rahvast. Ei suuda panna rahvast uskuma, et tulevikus on parem, mistõttu on inimeste usk paremasse tulevikku kadunud ja usu kaotanud inimesed on hakanud Eestist lahkuma. Ja tõepoolest, paljudel inimestel pole selge, miks nad üldse peaks end hommikul voodist välja ajama, mille nimel peaks Eestis pingutama, miks makse maksma. Eriti puudutab see Eestis elavaid venekeelseid inimesi, nad oleks justkui ühiskonnast irdunud, ei ajagi Eesti asja, kui üksikud erandid välja arvata.

See pole ainult eestlaste probleem. Sama jama on ameeriklastel- nende usk helgesse tulevikku on hakanud samuti tuhmuma. Just seetõttu on praegu väga populaarne vabariiklaste presidendikandidaat, kinnisvaraärimees Donald Trump- ta lubab taastada ameeriklaste usu paremasse tulevikku, umbes nii nagu kunagi tegi Ronald Reagan. Trump ütleb, et teeb Ameerika uuesti suureks- I Will Make America Great Again! Nii nagu praegu Trump, polnud ka Reagan mingi suurem parteifunktsionär, ei jaganud kõiki poliitmaailma finesse, tundus rohkem selline naljanumber, aga see-eest pani ameeriklased ühise eesmärgi nimel tegutsema ja ennäe imet - kukutas sedasi maailma mõjuvõimsaima riigi, kurjuse impeeriumi- Nõukogude Liidu. See oli suur ime, mille saab kirjutada Reagani arvele. Millega aitas Reagan ühtlasi kaasa Eesti iseseisvumisele. Reagan vääriks Eestis ausammast kasvõi seetõttu, et tema ajal tugevnenud Ameerika Hääle ja raadiojaama Vabadus saated panid eestlasedki uskuma vabadusse ja helgesse tulevikku. Tähendusrikas on seegi, et Münchenis tegutsenud raadiojaama Vabadus endine toimetaja Toomas Hendrik Ilves on täna Eesti president.

Aga kes on eestlaste Trump? Kes suudab eestlased panna uuesti uskuma paremasse tulevikku? Kes juhiks Eesti praeguses olukorras mööda Soomest? Meri on surnud, Savisaar on juba vana, Laar on haige, Ansipil puudub võimekus, Mikser on küll arukas, aga ta on liiga kahvatu. Või ongi eestlaste saatus igavesti teistel sabas sörkida?!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mitte sabas sörkida vaid kõike, ka kõige lollimaid brüsseli käske täht-tähelt järgida ja pe...rsse pugeda ka siis kui selle omanik ise selleks soovi ei avalda. Eesti on põhimõtteliselt "kadunud riik" mida riigiks nimetada on raske. Võtame ega rohkem negroide toita kui omalgi osad nälgivad. Eesti võiks võtta uueks hüüdlauseks: hinnad nagu Tokios, palgad nagu Nairobis. Muidugi ainult seniks kuni hinntase ei ületa, palkadest aga pole mõtet üldsegi karta, need jäävad ka tulevikus aafrika tasemele.

Inno ütles ...

Isegi neegrid ei taha siia jääda, nad lasevad kohe varvast, kui kohustuslik aeg läbi saab.

Inno ütles ...

Eesti on vaikselt liikunud vanadesse NLiidu rööbastesse, kus käed rüpes oodatakse, mida Moskvast (Brüsselist) ette öeldakse ja endal polegi vaja midagi mõelda ega otsustada. Sellest on väga kahju, aga loodetavasti vajub see Euroopa Liidu-nimeline kolhoos varsti laiali, näiteks Inglismaal tuleb ülejärgmisel aastal rahvahääletus välja astumise kohta. Soomlased on samuti väga pettunud ELis.