teisipäev, 30. august 2016

Lapsed sõja eesliinil ning mida mees naise ja laste kaitseks teha saab

Kaader filmis Eye in the Sky.

Eestis räägitakse viimasel ajal sõjaohust. Mida tänapäeva sõda endast kujutab, on hästi kirjeldatud filmis Pilk taevas (Eye in the Sky).

Mis on tänapäeva sõjale iseloomulik, et see ei kujuta endast armeede kokkupõrkeid kusagil lagedal väljal nagu sada aastat tagasi. Sarnane ettekujutus sõjast on inimestel sõjafilmide põhjal tänapäevalgi, kuigi tegelikkuses erinevad toonased ja praegused sõjad nagu öö ja päev. Tolle aja sõdades tsiviilohvrid peaaegu puudusid, kaasaja sõdades on põhilised ohvrid just tsiviilohvrid.

Kaasaja sõjad kulgevad asustatud punktides, kus eesliinil on naised ja lapsed. Seetõttu on kaotanud oma tähenduse ja mõtte nimetus kaitsevägi - tänapäeva sõjas pole sõjaväel võimalik naisi ja lapsi kaitsta. Samuti on tähenduse kaotanud naiste ja laste eest sõtta minek, sest naised ja lapsed on esimesed, kes sõjas hukkuvad. Pigem lõhnab sõtta minek tänapäeval oma naha hoidmise järele. Kui üldse, saab mees tänapäeva sõjas oma naist ja lapsi kaitsta kodus oma kehaga pommikilde tõrjudes ning rüüstajaid ja vägistajaid eemale peletades.

6 kommentaari:

Triin ütles ...

Aga see on ju lati olnud, et naised-lapsed on peamised vägivallaohvrid. Loen just raamatut Medicid ja seal 16 sai alguses hispaanlased rüüstasid üht Itaalia linna: peamine oli ju vägistamine ja tapmine. Naised viiskasid lapsi kaevudesse ja ise läksid järgi.

Täielik sõdade vastane.

Triin ütles ...

alati st

Anonüümne ütles ...

Sa ju pakkusid alles välja, et naistel võiks sõjavägi kohustuslik olla. Lähevad teevad selle 10 kuud rividrilli ära ja kaitsevad veel mehigi.

Unknown ütles ...

Kujutlus, et II maailmasõjas tsiviilohvrid olid vähesed, on sügavalt ekslik. Need olid just peamised mõlemal sõdival poolel.

Ainuüksi Dresdeni pommitamisel sai ühe ööga kahes pommituslaines surma 130 000 tsivilisti, enamasti sõjapõgenikud ja päästjad/ tuletõrjujad.Ärme üldse räägime NKVD ja SS koonduslaagritest, kus suri miljoneid tsiviliste.

Igas sõjas on rahulikul elanikel väga suur võimalus surma saada.

Anonüümne ütles ...

Vähemalt on see huvitav, et parim tõrje ning kaitse on isikliku isase kere. Kindlasti märgib keegi selle vähemalt oma bakalaureuse töös ära kui sotsiaal-oligrofeenia ühte allikat.
Väike militaarne edasiarendus: kui veel pommilennuväe rünnaku ajal puuksu lasta, siis ütlevad üles kõik pommisihikud ning ülepea valdab ründajaid sügav kahetsus oma kurjade plaanide pärast.

Inno ütles ...

Sada aastat tagasi käis esimene ilmasõda ja seal oli tsiviilohvreid 10 korda vähem kui sõjaväelisi. teises ilmasõjas oli enam-vähem võrdselt ja kaasaja sõdades on põhilised ohvrid tsiviilohvrid.