reede, 30. september 2016

Psühholoog: fitness-pildid ei pane inimesi end treenima

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Eestiski on tavaks avaldada pilte treenitud kehadega inimestest nn fitness-pilte, lootuses, et nõnda hakkavad kõik teised inimesed end treenima. Ent tegelikult, nagu kirjutab Tampere Ülikooli teadlane, sotsiaalpsühholoog Nelli Hankonen ajalehes Helsingin Sanomat, omab see vastupidist mõju: inimestel kaob huvi ja tekib rahulolematus oma kehaga.

Põhiprobleem on selles, et tervise seisukohalt on hea isegi vähene liikumine, aga fitness-pildid annavad mõista, et vähesest liikumisest pole mingit tolku. Lisandub veel inimeste jagamine sportlikeks ja mittesportlikeks. Ühed võivad end selle tulemusel üle treenida, teised loobuvad üldse treenimisest.

Fitness-kultuuri üks probleem on keskendumine välisele. Jääb mulje, et tervislike eluviiside ainus eesmärk on teatud välimuse saavutamine. Uuringud näitavad, et naistele fitness-piltide näitamine suurendas nende rahulolematust oma kehaga. Kui inimene hakkab mõtlema, et liigutades näeb ta parem välja, hakkab ta end pidama puudulikuks sellisena nagu ta on. Ta hakkab end süüdi tundma ja end teiste ees häbenema. Halvematel juhtudel viib see söömishäirete või dopinguainete tarvitamiseni.

Fitness-piltide avaldamisest paremaks meetodiks liikumisharrastuste propageerimisel peab psühholoog liikumise mõnu ja nautimise väljatoomist. Näiteks asjaolu, et inimese enesetunne on pärast väikest sörki või jalutamist parem ning öösel on parem uni. Samuti võib jooksurajal leida uusi sõpru ning perega saab aega veeta liikudes. Veel tasub leida omale sobiv ala, et hea enesetunne kaasneks meeldiva alaga.
-----

Inno kommentaar: sellele polegi nagu midagi lisada. Minu meelest on see telesaade, kus paksud poisid pannakse lihaselise treeneri juhendamisel end piinama, täiesti mööda. See ei pane kedagi liikuma, pigem alandab ja solvab inimesi, propageerib väga ebatervislikku enesepiitsutamist, mille tagajärjel võib süda üles öelda ja saabuda surm.

Lisaks ei saavutagi paljud inimesed lihaselist keha, treeni palju tahad. Välimus sõltub geenidest, ka toitumiseelistused sõltuvad geenidest. Osadele sobib taimetoit, teistele mitte. Osa inimesi võib end ogaraks treenida, ikka soovitud välimust ei saa - kui inimene sellest aru ei saa, tekivadki söömishäired, sest inimesed hakkavad end soovitud välimuse saavutamiseks näljutama. Või mingeid tablette neelama.

Mul on hea võrdlus tuua oma elust. Mu endine elukaaslane oli looduse poolt suhteliselt lahja kehaehitusega, mind see ei häirinud, aga ta ise oli endaga pidevalt rahulolematu. Vahtis end muudkui peeglist, käis trennides, või õigemini hakkas käima, aga lõpetas ruttu, sest tulemust ei olnud. Et end kaalus hoida, hakkas hoopis suitsetama ja veini jooma, see olevat olnud Posh Spice'i meetod. Kaal tuli küll alla, aga tselluliit jäi ning siis tuli hakata tselluliiti varjama. Mina soovitasin tal hakata koos jalutamas käia, aga seda ta ei soovinud, kuna olevat mõttetu ajaraiskamine. Ostsime kallid jalgrattad, rattasõit teda mõni aeg köitis, aga siis tüütas ära, sest tulemust polnud, lihaseid ei tulnud.

Mu praegune kaasa on looduse poolt lihaseline ning seda ilma mingi trennitagi. Võibolla on tal selles mõttes lihtsam, et ei pea tundma pidevalt häbi. Ei pea higistama umbsetes spordisaalides. Temaga saan mõnusalt väljas jalutamas käia, kasvõi iga päev.