laupäev, 12. november 2016

Eestis poliitikas lähevad sõnad ja teod lahku

Eestis poliitikud on juba 25 aastat laulnud ühte laulu, et sündivust peaks tõstma. Sündivus tõuseb siis, kui pered tunnevad end kindlalt. See tähendab praktikas seda, et peaks tõstma erinevaid peretoetusi. Reaalsus on aga see, et peretoetused on jäänud madalaks, mistõttu pole ka sündivus tõusnud, vaid hoopis kõvasti kukkunud ning rahvastik väheneb ja vananeb kiiresti.

Paradoksaalne on see, et Soomes, kus rahvastik erinevalt Eestist kasvab ja väga kiiresti (viimase 25 aastaga on Soomes juurde tulnud 500 000 inimest), on peretoetused sellele vaatamata Eestist 3-4 korda suuremad. Miks? Sest Soomes, kus poleks vaja kõrgeid peretoetusi, on nad ometi suured, kuna Soome on solidaarne ühiskond, kus kedagi hätta ei jäeta ja kus ka paljulapselistel ning üksikvanemaga peredel on õigus toime tulla.

Ma olen välja arvestanud, et meie pere, kus on kaks last, neist üks sügava puudega (angelmani sündroomiga antakse Soomes sügav puue, erinevalt Eestist, kus see on raske puue), saaks ligi 2000 eurot kuus ainuüksi lapsetoetusi. Isegi kui kumbki vanem ei käi tööl, on lastega kodus olemine võrdsustatud tööga ja selle eest makstakse 600 eurot kuus, ehk kahepeale 1200 eurot. Kokku siis 3200 eurot kuus, millele lisanduvad veel kohaliku omavalitsuse lisad, mis tähendab kokku ligi 4000 eurot perele, kus kasvab kaks väikest last. Eestis on see summa ainult 1000 eurot kuus. Kesk-Soomes võib ridaelamu üürida 300 euroga, Eestis on summa enam-vähem sama, toit, elekter ja energia on samuti samas hinnaklassis. Soomes võib pere häda korral toidupangas käia kasvõi iga päev, Eestis ainult mõned korrad kuus.

Nüüd tekib küsimus, kuidas selline asi on Soomes võimalik? Vastus on lihtne: maksuerisused. Juba kaubad on erinevalt maksustatud, olenevalt sellest, kas ostad omale uue auto, käekella või näiteks lapsetoitu. Eestis vahet pole: autod on maksustatud samamoodi kui lapsetoit. Seetõttu pole imestada, et noored pigem soetavad uue auto kui lapse: auto on ühekordne kulu, laps tähendab pidevalt suuri kulutusi. Eestis erinevalt Soomest automaksu ei ole. Laste toidu, riiete ja muude asjade pealt tuleb Eestis maksta maksu täie rauaga.

Ehk siis, parafraseerides Jüri Mõisa, pole poliitikud lastega perede heaks viimase 25 aastaga mitte munnigi teinud. Ja siis pole vaja imestada, miks sündivus püsib madal ja rahvaarv püsib madal.

6 kommentaari:

ann ütles ...

Õigem oleks öelda, et toetused parandavad olemaolevate lastea elatustaset.

Mõjutada laste arvu peres lääneliku kultuuriga maades, kus naised ei sundabiellu noorelt ja on lubatud laste arvu piiravad vahendid, on keeruline. Isegi Islandil kaldub lasta arv alla 2 vajuma. Küll võivad suuremad toetused mõjutada rännet -suuremad toetused vähendavad väljarännet ja suurendavad sisserännet.

Inno ütles ...

Island oli ka palju suuremas kriisis kui Eeesti, aga sellele vaatamata on rahvaarv kasvamas. Muide, Island, mis asub Eestiga võrreldes täiesti pärapõrgus on viimase 25 aastaga rahvaarvu 50% võrra kasvatanud, seal elab isegi eestlasi.

Kui toetustega õnnestuks lastega peresid Eestis hoida, oleks ka juba suur asi. Seni on olnud poliitika umbes selline, et kes Eesti väikeste peretoetuste süsteemiga rahul pole, need võivad ära minna. Ja nii ongi juhtunud.

Anonüümne ütles ...

Lastega pered on üks teema, kuid vaata kui palju on meil pensionäre, kellele sotsiaalne tugi samuti laieneb. Kusagilt hakkab see tekk kärisema. Pensionifondid ammu enam ei kata tegelikku vajadust, tuleb mujalt raha leida juurde. Kust peab riik võtma raha heldete lastetoetuste jaoks? Ja Soomes ei ole enam toetused helded, seal on suur tööpuudus, ei ole lihtne elu. Soome ja Rootsi sotsialismi ei ole enam mõtet eeskujuks võtta.

Inno ütles ...

Aga Eestist lähevad inimesed sinna Soome ja Rootsi sotsialismi, see on kahjuks reaalsus. Alternatiiv on see, et riik voolab inimestest tühjaks, kahjuks on see nii. Ma ise pole ka sotsialismi pooldaja, et antud hetkel pole lihtsalt muud alternatiivi. Kui ümberringi kõik sotsialismi harrastavad, ei saa sa üksi kapitalisti mängida. Sa pead järele andma.

Anonüümne ütles ...

Eesti riik ja ühiskond on nii kreenis, et ma isiklikult ei taha ei autot ega lapsi sellesse äraspidimaailma. Miks ma peaks enda elu keerulisemaks tegema? Egoist, jah? Võib-olla, aga see pole teiste mure.

Margus Kiis ütles ...

Eestis on ikka reaalsuses kehtinud suhtumine, et inimesi on liiga palju, nad on tüliks ja kuluks. Võiks vähem olla, nii paarkümmend tuhat. Reaalsues, mitte raadiomulas. Raadios muidugi "tööandjad" oigavad, et töötajaid liiga vähe aga kui minna tööd otsima, siis pole ei tööd ega ka raha töötajate palkamiseks.