pühapäev, 8. jaanuar 2017

Sõim, aed ja kasvataja


Lapsed pannakse juba 1,5-aastaselt sõime, kui nad veel ei räägigi, ehk siis ei suuda mingilgi määral enda eest seista. Ma vaatasin huvi pärast sõnaraamatust, mida tähendab sõim.

NB! Sõim on: piklik (jalgadel) kast, salv või alus, millesse pannakse loomadele kuivsööt. Ehk siis minu meelest sellele asutusele küllalt täpne nimetus. Kus siis lastele antakse söök ette ja kust nad oma lobi lürbivad, sest enamaks pole nii väike laps võimeline. Tegelikult on nii väike laps veel rinnalaps, aga tänapäeval viitsivad vähesed emad last nii kaua imetada, kuigi see on lapsele kasulik ja vajalik, näiteks raskete nakkushaiguste puhul. Aga see selleks, ei saa naisi imetama sundida, kui nad ei taha. Nii nagu ei saa meest tööle sundida, kui ta ei taha. :D

Ma vaatasin ka järgi, misasi on aed: taraga piiratud ala mingiks otstarbeks (peale viljeluse). Kah küllalt täpne. Kui empiiriliselt vaadelda lasteaeda, siis see ta just ongi: taraga piiratud ala, kus lapsed toimetavad ja kus jälgitakse, et nad teineteist ära ei tapa ega vigasta.

Nii, ja nüüd kolmas sõna: kasvataja. Lasteaia puhul räägime põhiliselt kasvatajast, mitte õpetajast, sest mida saab õpetada lapsele, kes veel ei räägi ja kel pole õiget mälu. Või mida saab õpetada üks inimene, kes peab tegelema 20-ne väikse põngerjaga. Ma omast kogemusest ütlen, et ühe-kahegagi on raske. Varem öeldigi lasteaia töötaja kohta kasvataja, nüüd on nad õpetajateks ümber nimetatud, aga ega see asja olemust ei muuda. Lasteaia mõistes on väiksel lapsel kasvataja: ülalpidaja, hoolitseja, logistik. Kes jälgib, et ei toimuks eluohtlikke ründeid, torkeid ja pisteid, korraldab ainevahetust ja intiimpesu, tegeleb riietamisega, jagab õue minnes kätte plastikust ämbrid, rehad ja sõelad ning pärast korjab need kokku. Kõike seda õpetuseks või õpetamiseks nimetada on sulaselge liialdus.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa oled nii loll. Sõimes tohib olla max 15 last

Inno ütles ...

No ja mis siis?

Anonüümne ütles ...

No ja siis on see, et sa oled ikka väga loll. No ja siis - ega sa targemaks nagunii kunagi ei saa, ikka vastupidi. Tühja elu tühjade ja lollide heietustega täitev mõttetu olend.

Inno ütles ...

No ja sõu vott, nagu ütles mu eks sellise jutu peale. :D

Anonüümne ütles ...

Soovitan kodust välja minna ja näed ka kunagi päris ehtsat elu. Lasrteaias on õpetajad.
1,5a tuleb õpetada lauataga söömist, potil käimist, asjade jagamist jne.

Inno ütles ...

Ma olen näinud, kuidas see 1,5-aastaste lauataga söömise "õpetamine" konveiermeetodil välja näeb - lõuad laua peale ritta ja toit kühveldatakse kiiresti suhu.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

No aga kui tahad erahoidjat, siis võta ja otsi omale selline, kes sobib?

Anonüümne ütles ...

Keegi ei kühvelda, 1,5-aastane suudab ise süüa.

Anonüümne ütles ...

Tundub et Reet on tagasi oma kurja-tigetseja käekirjaga.

Triin ütles ...

Vaidlen vastu sellele, et laps, kes ei räägi veel,on õpetamatu. Vastupidi just! Laps on siis just väga vastuvõtlik, imeb nagu käsn.