reede, 3. veebruar 2017

Puuetega laste toetused peavad suurenema ja kohe!

Täna laekus siis minu arvele Juulikese puudetoetus ja see oli täpselt sama, mis raske puude puhul ehk 80 eurot. Mis on huvitav, sest sotsiaalkindlustusameti töötaja, kes mind telefoni teel puude raskusastme muutumisest informeeris, väitis, et sügava puude eest saadav summa on kindlasti suurem ja et meile kogunisti makstakse seda tagasiulatuvalt, alates detsembrist, kui esitasime ametile uue puudeekspertiisi tegemise taotluse.

Nii et huvitav-huvitav. Kas siis sotsiaalkindlustusamet ei ole kursis sellega, milliseid summasid erinevate puuete eest makstakse, või ajas töötaja midagi sassi? Sotsiaalkindlustusameti kodulehel on igatahes mustvalgel kirjas, et nii raske kui sügava puude eest makstakse 80 eurot.

Tegelikult on see muidugi absurd kuubis, et raske ja sügava puude eest saab täpselt sama palju raha. Juulikese sügav liitpuue tähendab seda, et ta vajab pidevat kõrvalabi ööpäevaringselt ehk 24/7. „Vajab pidevat ööpäevaringset kõrvalabi söömisel, hügieenitoimingutel, riietumisel, liikumisel, suhtlemisel; juhendamist, järelevalvet,” seisab tema ekspertiisiotsuses.

See kõik ei puuduta muidugi mitte üksnes meid ja Juulikest, vaid kõiki sügava puudega lapse ja nende peresid. Kõik nad vajavad ööpäevaringset kõrvalabi.

Mida see tähendab? See tähendab seda, et vähemasti üks vanem ei saa sellise lapse kõrvalt tööl käia või on see tohutult keeruline. Pere sissetulek väheneb drastiliselt ning on oht langeda vaesuslõksu. Soomes on selline olukord ära hoitud,  sest leitakse, et keegi ei pea seepärast teistega võrreldes kehvemale järjele sattuma, et tal lapsed on või kui sünnib puudega laps. Seepärast on Soomes perusvammaistuki ehk põhipuudetoetus (nt lastele, kel on astma või tõsine gluteeni- või piimatalumatus) 92, 14 eurot, korotettu vammaistuki ehk kõrgendatud puudetoetus (näiteks suhkruhaigetele lastele) 215 eurot kuus ning ylivammaistuki ehk ülim puudetoetus (lastele, kelle eest tuleb hoolitseda ööpäevaringselt ja see on kurnav, näiteks raskelt autistlik laps, ka angelmanid käivad siia alla) 416, 91 eurot. 

Ligikaudu samas summas ehk 400 eurot kuus on Soomes nn kuntatuki ehk omavalitsuse toetus puudega lapse eest. Kokku saab sügava puudega laps Soomes ligi 800 eurot toetust ühes kuus. Lisaks on vanemal võimalus jääda last koju hooldama 600 euro eest kuus. Kokku seega toetus 1400 eurot kuus.

EHK SIIS - Soomes saavad ka allergikutest lapsed rohkem tuge kui Eestis sügava puudega lapsed!!! Kamoon, mõtelge! See ei ole normaalne!! Ebanormaalne on ka see, et isegi väike Võru linn maksab sügava puudega lapse vanematele rohkem kui riik - 200 eurot!!!  Võrdluseks - näiteks Rakvere ja Viljandi maksavad sügava puudega lapsele ainult 19 eurot kuus ja Tallinn „lausa” 70 eurot aastas. Seega saavad Rakvere ja Viljandi sügava puudega laste vanemad lisatuge kokku ainult 100 eurot kuus ja Tallinna omad peavad leppima selle 80 euroga, mis nad saavad riigilt.

Midagi on vaja muuta ja KOHE. On ebanormaalne ja häbiväärne, et olukorras, kus kõiki muid toetusi (sealhulgas lastetoetusi) on suure hurraaga tõstetud, on puuetega laste kui ühiskonna kõige nõrgema grupi toetused jäänud samaks. Kohvik leiab, et puuetega laste toetused peavad tõusma ning alustab selle nimel kampaaniat. Võtame ühendust sotsiaalkaitseministri, Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmete ja Riigikogu liikmetega ning küsime neilt, mis värk on. Kas nad leiavad, et praegune olukord on okei ja mida nad kavastevad selle parandamiseks ette võtta. Kaua võib magada. Kui keegi ei liiguta, siis tuleb liigutada ise :).

Anname ka teile teada, mida meile erinevad asjamehed vastavad, siis saame edasi arutleda! Püsige lainel! Vähemasti katsume puuetega laste olukorda parandada!

4 kommentaari:

Ann ütles ...

Raske ja sügava puudega lapse toetus ongi ju sama summa. Ise ei suutnud seda netist lugeda?
http://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/et/puudega-inimesele#Puuetega%20inimeste%20sotsiaaltoetused

Irja ütles ...

Lugesin, aga kuna sotsiaalkindlustusametist väideti, et sügava puude puhul on summa suurem, siis arvasin, et äkki on vahepeal midagi ära muudetud. 24/7 hooldusvajadusega lapse puhul peakski see summa suurem olema.

Margus Kiis ütles ...

Ei saa aru, miks Eesti trumpistid elik igasuguse sotsialismi vastased riigilt raha küsivad? Nõudke parem sotsmaksu kaotamist!

Inno ütles ...

Tööd ju pole. Trump tooks töökohad, siis pole toetusi vajagi. Sotsialism kaotab töökohad ja siis on loomulikult toetusi vaja, et ära elada.