teisipäev, 4. juuli 2017

Eesti läheb relvastuses tagasi Vene standardile?

Väljavõte Postimehe veebist.

Paarkümmend aastat tagasi loobus Eesti 7,62 mm Kalašnikovidest ja ostis nende asemele suure raha eest terve hulga Iisraeli päritolu Galil-automaate kaliibriga 5,56 mm, mis oli pikka aega NATO standard.

Nüüd aga, nagu oli mõnda aega tagasi Soomes juttu, tahab USA ja seega ka NATO üle minna 7,62 mm kaliibrile ehk Vene standardile, kuna 5,56 mm kuulid ei läbista enamikku uuemaid kuuliveste. Läks kuu aega mööda ja tuli teade, et Eesti ostabki 75 miljoni euro eest 7,62 mm automaatrelvi. Ehk siis Kalašnikove, või Kalašnikovi baasil toodetud relvi nagu Soome RK 62 või Rootsi AK 4.

Olgu lisatud, et Kalašnikov on algupäraselt Saksa teise ilmasõja aegne automaatrelv Sturmgewehr 44 (StG 44), mille pealt Mihhail Kalašnikov pärast sõda relva maha viksis ja see sai nimeks AK-47.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hahaha siin riigis käib kõik tagurpidi

Anonüümne ütles ...

Füüsikaseadusi ei viksita maha vaid nendega arvestatakse.
Sturmgewehr on teooria aga Kalashnikov praktika.

Unknown ütles ...

See jutt on loll mula. Kaitseliidus kõigil juba ammu AK4 tüüpi relvad 7,62 moonaga ja minumeelest suuremalt jaolt kaitseväes ka. Aga see on NATO standard 7,62x51, mitte Vene 7,62x54 (vintpüss) või 7,62x39 (vana AK47). Venemaa kasutab ammu juba hoopis väiksemat 5,45x39 (AK 74) moona. See on küll tõsi, et kuuli läbistavus ja stabiilsus on 7,62x51 moona laskva relva puhul suuremad kui väiksemal kaliibril, tegemist põhimõtteliselt kuulipilduja ja täpsuspüssi moonaga. Aga need relvad on tavalise jalaväelase jaoks natuke liiga rasked ja kohmakad. Aga kui mingi optika peale panna, siis on AK4 kauge maa pealt sissimiseks päris hea valik.

Anonüümne ütles ...

Inno osa on eriti loll - 20 aastat tagasi kui Galil osteti, ei olnud ka mitte 7,62 varasem kaliiber vaid 5,45 (AK-74 ja RPK-74)

Anonüümne ütles ...

"või Kalašnikovi baasil toodetud relvi nagu Soome RK 62 või Rootsi AK 4."

Soome Rk62 puhul on seos selge, kuid AK4-l (ehk siis tegelikult Rootsis toodetud Saksa G3) on Kalašnikoviga sama palju ühist kui seal käoga. Stg44 mehhanismiga pole ka Kalašnikovil mitte midagi ühist, pigem leiaks sarnasusi FG 42-ga.
7.62x51mm moon on olnud NATO standardina kasutuses 50-ndatest ja leiab endiselt laialdast kasutust kõikides NATO riikides nii kuulipildujates kui ka täpsuspüssides. Eestis on see kaliiber nüüdseks juba üle kahe aastakümne kasutuses olnud ja jätkab teenistust veel pikki aastaid.