teisipäev, 4. juuli 2017

Eesti olematu regionaalpoliitika tulemus: Tallinn paisub, kõik muu hääbub

Eestis pole viimased paarkümmend aastat olnud sisuliselt mingit regionaalpoliitikat. Lähtutud on sellest, et turg paneb kõik paika.

Eesti omavalitsusturul on konkurentsitult kõige võimekam Tallinn. Tulemus on see, et Tallinn ja selle ümbrus on paisunud enneolematu kiirusega, mistõttu ei jõuta piisavalt kiiresti ehitada uusi teid, elumaju, koole ja lasteaedu. Sellest tulenevad ka konfliktid, näiteks rohelistega, sest teid tuleb kogu aeg laiendada ning selleks võetakse maha üha rohkem puid. Laiemate teede ja suurema autode hulga tõttu suureneb Tallinnas saastatus.

Tallinn on ainus koht Eestis, kus inimestel on piisavalt tööd, mistõttu on üha rohkem inimesi sunnitud kolima Tallinna. Eluasemeid Tallinnas napib, mistõttu on kinnisvara hinnad ja elukallidus kerkinud juba Helsingi tasemele, kuigi sissetulekud jäävad Helsingist mitu korda maha. See tähendab, et inimestel on Tallinnas küll töö, aga nende sissetulekust suurema osa neelavad eluasemekulud.

Tallinna kiire areng on tähendanud seda, et sellest on saanud super-polis, kus on inimestel on töökohad, head sissetulekud, lisaks tasuta ühistransport mitmekümne kilomeetri ulatuses. Tallinnas ja selle ümbruses elab juba praegu üle poole Eesti rahvastikust, Tallinna asuvad tööotsingutel elama noored, mistõttu maakondadesse on jäänud elama valdavas osas vanemad inimesed.

Tallinna kiire areng on ühtlasi tähendanud seda, et Eesti maakonnad on jäänud tühjaks. Väljaspool Tallinna suletakse massiliselt nii koole kui lasteaedu. Kinnisvara hinnad on väljaspool Tallinna praktiliselt olematud. Isegi immigrandid lähevad elama Tallinna. Eelolev haldusreform annab maakondade tühjenemisele veelgi hoogu juurde.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

porbleem pole tallinna areng vaid teiste kohtade taandareng

Anonüümne ütles ...

Tallinna muutis tõmbekeskuseks Edgar Savisaar.
Selle eest mõistis reformariklikk ta surma. Kuna troika pole leidnud alust ega võimalust elavat (veel) legendi nurga taga maha lüüa, siis üritavad üles puua pika nööri otsa, mille kerimine kestab aastaid-aastaid.

Arvaja2 ütles ...

Refid koos IRL-ga nüüd mingid maaelu arendajad küll pole.
Pisisuli ja suurpoliitik Savikat kiusatakse aga sellepärast, et ta hakkas lähedale jõudma eelpoolnimetatud aferistide suurkorruptsioonile välispankadega
Halduskärpimised on aga üldise vaesumise paratamatu tagajärg.