pühapäev, 9. juuli 2017

Eesti tulevik on vägivaldne katastroof?

Rahvaarvu vähenemine toob kaasa katastroofi, väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Eestinen.fi vahendab Soome teadlase Juha-Antti Lambergi teooriat, mille kohaselt lõppeb rahvaarvu langus vägivaldse katastroofiga. Lamberg on Rooma languse eeskujul töötanud välja teooria, mille kohaselt on ajaloos kõik rahvaarvu langused toonud kaasa katastroofi.

See on küllalt mõtlemapanev, eriti Eesti kontekstis. Eestis võetakse rahvaarvu langust väga rahulikult ja sel lastakse sündida, nagu oleks see õige ja vajalik asi. Valitsus soodustab rahvaarvu langust, kuna lapsetoetused on naeruväärsed ning paljud lastega pered elavad allpool vaesuspiiri. Lastega perede majanduslikes probleemides süüdistatakse Eestis peresid endid, et nad on ise oma raskustes süüdi stiilis, et ise olete süüdi, et lapsed saite. Eesti maksu- ja tööhõivepoliitika eelistab vallalisi ja lastetuid inimesi.

Nagu Soome professor hoiatab, lõppes Vanas Roomas oli seesugune mõtteviis suure pauguga.

Eesti jaoks on küllalt hoiatav Ukraina näide. Ukraina probleemide põhjus pole mitte Vene invasioon, Porošenko ega Juštšenko. Probleemid olid juba varem ja nende põhjus on rahvaarvu kiire langus (graafik Vikipeedia veebist):

Eesti jaoks on asi mõtlemapanev seetõttu, et Eesti graafik on samasugune (Vikipeedia veebist):

Ukrainas toimub allakäik ja Soome professori teooria kohaselt on selle põhjuseks just rahvaarvu langus.

Samas näiteks Poolas, mis on Ukraina naaber ja majanduslikult edukas Ida-Euroopa riik, on rahvastiku graafik selline (Vikipeedia veebist):

Tšehhi on samuti majanduslikult edukas ja graafik on selline (Vikipeedia veebist):

Eesti võrdleb end Soomega, aga Soome graafikust ei tasu Eesti puhul rääkidagi (Soome statistika veebist):

Jaapani puhul räägitakse majanduslikust allakäigust seoses rahvaarvu vähenemisega, aga Jaapani graafik on selline (Country Digest):


Eesti puhul toimub juba institutsioonide lagunemine. Näiteks haldusreformi käigus on kavas kaotada enamus omavalitsusi ning maavalitsused. See tähendab riigi olulist kokkutõmbamist. Kunstid ja teadus teevad Eestis samuti allakäiku, sest tellimust ei ole, kuna majandus ei kasva.

Eesti liigub praegu suure katastroofi kursil ja riigi juhid vaatavad seda pealt, mõned isegi kiidavad takka, et ongi väga tore. Eestis räägitakse kaitsevõime tugevdamisest, aga keegi ei mõtle sellele, et praegusel kursil jätkates pole varsti, mida ega keda kaitsta, rääkimata sellest, et puuduvad need, kes võiks kaitsmisel osaleda. Kas Eesti saadab vanurid riiki kaitsma?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eesti liigub praegu suure katastroofi kursil ja riigi juhid vaatavad seda pealt, mõned isegi kiidavad takka, et ongi väga tore. Eestis räägitakse kaitsevõime tugevdamisest, aga keegi ei mõtle sellele, et praegusel kursil jätkates pole varsti, mida ega keda kaitsta, rääkidata sellest, et puuduvad need, kes võiks kaitsmisel osaleda.


A ütle, Inno, mida siis teha?

Inno ütles ...

Ma olen välja pakkunud variante: hakata peredele maju ehitama, anda riigipoolset sooduslaenu või soodushinnaga rendile. Seda tehakse igal pool, aga millegipärast Eestis mitte. Soomes on pooled majad riigimajad, riigipangad annavad inimestele sooduslaenu 40 aastaks, Eestis võib sellest ainult unistada. Soomes kogu aeg ehitatakse uusi eluasemeid, üle terve Soome, Eestis ei toimu mitte midagi, inimesed elavad vanades amortiseerunud korterites ja majades. Pole ime, et lapsi ei sünni. Isegi Venemaal on asutud juba lammutama nõuka-aegseid korterelamuid, mis olid mõeldud 40-50 aastaks. Eestis midagi ei toimu, nõuka-aja kortermajad on varsti 70 aastat vanad juba. Uusi eluasemeid oleks palju rohkem vaja kui Rail Balticat.

Eesti on täielik džungel, kus rahvas on antud välismaiste pankurite meelevalda, kus inimestelt kooritakse kümme nahka. Lastega peresid tõstetakse kodudest välja - see on hirmus, mis toimub. See on sama nagu Stalini ajal. Inimesi küüditatakse igapäevaselt. Ja mitte keegi ei sekku, sest pogrommid käivad üksikute perede kaupa ja vaikselt. Meedia on samuti pankade poolt kinni makstud ja ära ostetud, ei iitsatagi.

Siis tuleks tõsta hüppeliselt lastetoetusi, alates esimesest lapsest juba. Praegused toetused on naeruväärsed.

Räägitakse, et raha on riigil küll, aga rahvastiku taastootmise peale ei mõelda, juurdekasvust rääkimata. Raha lihtsalt loobitakse tuulde mõttetuste peale, poputatakse niigi jõukaid oligarhe - sest nood toetavad erakondi. Ühelt poolt käib tohutu varastamine ja prassimine, teiselt poolt elavad lastega pered suures vaesuses. Täiesti vastutustundetu, Eesti riigi suhtes lausa kuritegelik käitumine riigi juhtide poolt.

ann ütles ...

Eesti puhul te rõhutate, et peaks sündima rohkem lapsi.

Samas toote võrdluseks Tšehhi ja Poola graafiku, jättes üldse märkimata ära selle, et ei tšehhi ega poola rahvas ei ole tublimad lastesaajad kui eestlased - Tšehhi loksub oma sündimusega samal tasemel kui Eesti ning Poolas on sündimus koguni stabiilselt madalam kui Eestis! Toome Poola Eestile eeskujuks, kuna sündimus on seal madalam? Hmm. (Vahemärkusena: ka teie paljukiidetud Soomele on Eesti 2015 ja 16 sündimuselt ära pannud, eriti 2016).

Kõrgema sündimusega riigid Euroopas on, jah, Island ja ka Iirimaa.