laupäev, 1. juuli 2017

Mina jään - aga miks Tallinnas?

Väljavõte Postimehe veebist.

Üldlaulupeod on minus juba tükimat aega tekitanud vastumeelsust ja ma pole aru saanud, millest see tuleb. Mul pole midagi laulmise vastu, olen ise kooris laulnud aastaid ja käinud laulupidudel. Aga mingi vastikus on tekkinud seoses laulupidudega viimasel ajal.

Seni ei saanud aru, millest see vastikus tuleb. Kuni välja mõtlesin. Mind häirib see, et neid suuri laulupidusid korraldatakse Tallinnas. Ja AINULT Tallinnas. Tekib küsimus, miks just Tallinnas?!

Esimene laulukoor loodi Kambjas 1794. aastal, 223 aastat tagasi. Esimene suur laulupidu toimus 1869. aastal Tartus. Aga millegipärast korraldatakse nüüd suuri laulupidusid ainult Tallinnas.

Ma saan aru, et paljude laste ja isegi täiskasvanute jaoks on see võibolla ainus võimalus pealinna külastada, ja Tartu lastel on vahva Tallinna koolides madratsi peal magada ning võimla rööbaspuudel oma vettinud riideid kuivatada ja jahedas koolimajas teki all lõdiseda - aga ikkagi - miks ainult Tallinn. Miks on just Kambja ja Tartu lapsed need, kes peavad iga kord, aastast aastasse, kümnendist kümnendisse, sajandist sajandisse Tallinna võimlates madratsi peal magama, sel ajal kui Tallinna lapsed saavad olla kodus. Miks peavad Kambja ja Tartu lapsevanemad, kel palgad Tallinna omadest mitu korda väiksemad, sõitma riigi teise otsa vaatama, kuidas nende lapsed esinevad, samas kui Tallinna omad saavad sõita kohale bussiga ja lausa tasuta?!

Ma vaatan, nutuklimp kurgus, kuidas Eesti piirkonnad tühjaks jäävad, kasvõi seesama Kambja, sel ajal kui Tallinn kasvab ja paisub. Ma mõistan, miks laulupidusid hakati kunagi Tallinnas korraldama - sest Tallinn oli saksa linn ja laulupidu oli eestlaste ja eestluse manifestatsioon. See oli õigustatud ka nõukogude ajal, kui rahvas sai Tallinnas resideeruvatele parteituusadele näidata, et on ühtne. Aga mida või kellele manifesteerib eesti rahvas Tallinnas nüüd?!

Tegelikult on igas Eesti maakonnas sobivaid kohti, kus korraldada nii laulu- kui tantsupidusid. Mõned kohad on võibolla natuke kulunud ja vajaks kohendamist, aga miks ei võiks see ollagi võimalus neile kohtadele uuesti elu sisse puhuda.

Eriti piinlik on laulu- ja tantsupidu Tallinnas korraldada deviisiga „Mina jään”, kui tegelikult on Eestis tallinnaseerumine suurim probleem, see on nagu kasvaja, mis tervet riiki laastab ja laostab. Ma ütlen ausalt - Eestis pole enam tööd inimestele mujal kui Tallinnas. Nii see paraku on. Kuhu neil noortel on jääda?! Ja kui juba kodukohast lahkuma peab, siis valivad paljud noored oma töö- ja elukohaks mõne välisriigi. See on karm reaalsus täna kahjuks.

35 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Häirib ka suur üleskiitmine ja võltsoptimism. Viimastes uudistes ei olnud midagi muud, kui et küll on tore, isegi halb ilm oli tore.

Anonüümne ütles ...

Te olete ikkagi idioodid. Äkki on Tallinnas kõige suurem lauluväljak sa staadion?
Eild tantsis üle 8000 lapse. Kus linnas on veel nii suur väljak? Kas Kambja kool mahutab nii palju lapsi ööbima?
Teis tekitabki kõik vastumeelt, sest olete oma vihkamisega jõudnud sinna, kus teile pole enam midagi ega kedagi jäänud. See on tegelikult kurb.

Inno ütles ...

Selle viimase loogika põhjal peaks kõik kolima ära Tallinna. Ja see siis pole kurb?

Inno ütles ...

Eestis pole ka paljusid asju, Eiffeli torni ega Big Beni, hotellid on pisikesed ja tänavad kitsad, ometi anti Eestile võimalus olla ELi eesistuja. Selle viimase anonüümse loogika põhjal peaks ainult suured kõike saama. Mis on täiesti väärastunud ja haige mõtteviis.

Anonüümne ütles ...

ju Tallinn on kõige odavam ja mugavam

Inno ütles ...

Ainult tallinlaste jaoks.

Anonüümne ütles ...

Inno, ära kurjusta :). Käisin eile tantsupidu vaatamas- kõigil silmad särasid, ka neil, kes kaugelt tulnud.
Ükski teine linn Eestis ei saaks korraga nii palju lapsi koolidesse majutada ja noh, Kalevi staadion ja Lauluväljak on esinemiseks lihtsalt parimad kohad Eestis, vähemalt hetkel.

Anonüümne ütles ...

Ja mõelda, kui palju pealtvaatajaid mahuks Antsla staadionile! Äkki läheksite teiegi kohale, eriti kui keegi piletid ja bensiini kinni maksaks

Inno ütles ...

Antsla staadion sobiks tantsupeoks suurepäraselt. Antslas on väga tore lauluväljak samuti olemas. Ning väga palju muud toredat.

Anonüümne ütles ...

Ma pole Antslas käinud, kas sealne staadion mahutaks siis kõik soovijad ära? Kahju, kui mõned lapsed esinda ei saaks, kuna ei mahu ära lihtsalt. Maakondlikud laulu- ja tantsupeod on ju ka endiselt olemas.

Anonüümne ütles ...

Nii huvi pärast - kuna sa paistad kõike teadvat, siis mitu iste- ja seisukohta Antsla staadion mahutab? Kuidas tantsujoonised kätte paistaksid (mis külgedes on tribüünid)? Kui palju on tantsijatele sel aastal osales neid 8500, muide) sissetulemise ja väljaminemise kohti? Mitu tantsu- ja laulupeolist saaks majutada Antsla jt ümberkaudsetesse koolimajadesse? Tallinna lapsed vaevalt et prooviperioodil igaks ööseks koju sõidaksid, kahtlen, kas isegi Tartu omad, saarte lastest rääkimata. Muide, käisin ka sel tansupeol, mida peeti lauluväljakul, istuti laulukaare all - no ei olnud suurem asi võrreldes Kalevi staadioniga.

Inno ütles ...

Vabalt mahutab, kui vaja. Kaitseväe paraadi on saanud igal pool teha, saab ka laulupidu. Ja miks peab lapsi tingimata koolide higistesse võimlatesse mahutama? Ma saan aru, et Tallinnas elatakse nagu kilud karbis, et kodudesse kedagi ei mahu, aga maal on inimestel majad ja aiad, saab lapsed peredesse panna. Kõik mahuvad ilusti ära. Ning riiete kuivatamisega pole ka probleemi, sest maal saab suvel ahju kütta. :)

Anonüümne ütles ...

Peredesse saaks panna küll, aga sellest tekiks logistilised probleemid- eri kohtadest kokku tulevad lapsed jääks ilmselt proovidesse hiljaks ja osa kaoks ehk hoopistükkis ära :) kuhugi kaubanduskeskusesse hängima.

Mulle küll lapsena meeldis just see higise võimla osa, see oli põnev!

Inno ütles ...

Just Tallinn on äärmiselt lapsevaenulik - saastunud ja kole, kõik puud maha võetud kinnisvaraprojektide, kaubanduskeskuste ja teede laienduste jaoks. Midagi ilusat kahjuks Tallinnas ei ole, ainult autod ja kolemajad.

Anonüümne ütles ...

Miks sa ei vasta konreetsetele küsimustele (kl 13,37)? Sama hästi võiks ju sinu pidevale jutule, kuidas sa tööd ei leia, vastuseks öelda, et mis mõttes ei leia, kui tahad, küll leiad.

Inno ütles ...

Sellepärast ei vasta, et sa nagunii millestki aru ei saa. :)

Anonüümne ütles ...

Minu meelest pole suurt vahet, kus neid pidusid korraldatakse, igal juhul on need vahvad ja lastele nagu ka meeldivad.

Anonüümne ütles ...

Saastunud ehk küll (ehkki maailma mastaabis jällegi täitsa heas seisus). Aga puid on Tallinnas veel päris palju alles, eriti Kalevi staadioni lähistel.Tänase tuulega tantsivad kenasti lastega kaasa.

Inno ütles ...

Ma olen üldiselt optimistlik inimene, aga mul on väga raske mõelda toredaks fakti, et Eesti väljaspool Tallinna välja sureb. Ja laulupeod kui eestluse sümbol võiks seda protsessi pidurdada, mitte sellele kaasa aidata.

Inno ütles ...

Praegu just annavad tantsijad etendust Tallinnas Vabaduse platsil, mis pole just teab mis suur. Aga tunne on vägev! See näitab, et kõik on võimalik, kui on tahtmist!

Anonüümne ütles ...

Just! Kõik ongi võimalik, Sinul ka :).
Tahtsin kiita- see Eestinen on täitsa toredaks kujunenud. Ma ei tea, kas reklaami tellitakse, aga lugeda on seda hea. Ei ole liialt emotsionaalne vaid selline ... asjalik.

Anonüümne ütles ...

Kambja jookseb rahvast tühjaks?
Kuule, kontrolli enne fakte, kui sa lahmima hakkad. http://www.stat.ee/ppe-50382

Inno ütles ...

Väheneb ju rahvaarv kogu aeg.

Anonüümne ütles ...

Inno, tõsiselt su aju hallollus väheneb ja jooksed tûhjaks. Hirm tekib su pärast, kus Irja üldse on, miks tema enam ei kirjuta? Kus on lapsed ja kohvikuskåimine? Kuri ja kõigega mittwerahulolev Inno siin vaid?

Inno ütles ...

Ma vähemalt arvan midagi asjadest ja pakun välja lahendusi. Ja kus on siis sinu geniaalsed ideed, et Eesti sitast välja aidata, kui küsida tohib?

Anonüümne ütles ...

Millises sitas Eesti täpselt on?

Inno ütles ...

Ma küsin vastu, et kas oled Kuu pealt kukkunud?

Apoliit ütles ...

Isiklikele salvamistele vahelduseks üks piinlik näide poliitpropagandast:
http://www.ohtuleht.ee/814371/vabaduse-valjaku-tantsupeo-uks-korraldajatest-see-naitab-kui-patriootlikud-on-inimesed-kui-suur-on-armastus-riigi-vastu

Inno ütles ...

Nojah, varsti seostatakse söömist ja sittumist ka armastusega riigi vastu. Nõukogude Liidu lõpp tuleb meelde, siis aeti samasugust jaburat juttu.

Anonüümne ütles ...

Millisele eesti staadionile mahub veel 8500 tantsijat? Tartu tamme staadionile mahub umbes 2000 ja veidi peale. Sama on lauljatega. Kuhu mujal majutada sellist hulka rahvast?

Kohalikke laulupidusid ja tantsupidusid on küll ja küll, aga see üks suur on eriline ja võimas.
Sinna ei aja keegi kedagi sunniviisiliselt. Mu laps helistas ja ütles, et see on nii lahe.

Inno ütles ...

Kalevi staadion on ju samuti tavaline staadion, milliseid on terve Eesti täis. Ja kui sinna mahub 8500, mahub mujale ka. Teisest küljest pole Eesti mingi Hiina, kus on vaja megastaadionitele rahvast kokku ajada. Eestlasi jääb kogu aeg vähemaks, nõnda ka lauljaid ja tantsijaid. Mahuvad igale poole ära.

Anonüümne ütles ...

Kaitseväe paraadil osales siiski kõigest 1000 inimest + pealtvaatajad. 8500 poleks kindlasti polikliiniku ette ringteele marssima mahtunud.

Aga las maalapsed ka näevad Tallinna linna. Ma ise olin Tallinnas ainult 2x käinud, enne kui 20. eluaastates Tallinnasse õppima ja elama läksin. Ja ma ei elanud Tallinnast kaugel, kõigest ca 120 km. Ikkagi metropol.

Anonüümne ütles ...

Tamme staadion mahutab 2000 inimest, ega suurt vahet ei ole tõesti.
Täna lauluväljakul oli 40000 laululast,need mahutad ka Elva või Otepää laululavale?

Triin ütles ...

No see Inno kirjutis on küll ainult vingumise pärast kirja pandud.

Anonüümne ütles ...

Millal te ometi Soome kolite??