kolmapäev, 12. juuli 2017

Mis Keskerakonnas tegelikult juhtus. Inno versioon asja kohta

Väljavõte Delfi veebist.

Hans Hašš Luik on nutikas mees ja sai kohe aru, kui tema rivaal Margus Linnamäe avalikkusele kärbseid pähe ajas seoses AS Eesti Meedia osaluse „müügiga” Ivar Vendelini juhitavale Apollo poeketile, mille põhiomanik Linnamägi ise on. Ehk siis tõstis Linnamägi lihtsalt raha ühest taskust teise, ühelt või teisel põhjusel, ilmselt maksude optimeerimiseks.

Samasuguseid kärbseid ajas avalikkusele pähe Savisaar & Co, mille ajakirjandus on hellitavalt „Kolmeks õeks” ristinud. Need, kes Keskerakonna hinge-elu veidi vähemalt tunnevad, need teavad, et mingeid „õdesid” pole tegelikult olemas. On Savisaar, siis tuleb tükk tühja maad, ja siis tulevad rahvakunstiansamblid, kui parafraseerida kunagist Hoiupanga juhti Olari Taali, kui ta võrdles Hansa- ja Hoiupanka teiste pankadega - toonaste Ühis- ja Maapankadega.

Nõnda, on Savisaar, kes oli ja on jätkuvalt Keskerakonna A & O, aga kellelt veidi enam kui aasta tagasi erakond ära kaaperdati. Nii et talle jäid truuks nimetatud „Kolm õde”. Nüüd oleks naiivne arvata, et need õeksed oma isakesele järsku selja pööravad. Kaugel sellest.

Kõigepealt tuleb alustada sellest, et nii umbes nädal tagasi pani Savisaar kinni oma Facebooki konto, selle suhtlusvahendi, mis tal oli olnud oma kümmekond aastat ja mille kaudu ta nüüd oma valijatega suhtles ja sügiseste valimiste kampaaniat ette valmistas. Ja järsku oli see tähtis kanal kinni. Ilma ühegi selgituseta. Juba siis, kui Facebooki konto kinni läks, mitu päeva enne saatuslikku „Kolme õe” pressikonverentsi oli selge, et Savisaar valimistel ei osale. Ja arvatavasti on ta teinud Keskerakonna juhtkonnaga diili. Seda pole raske teha, sest Keskerakond on valitsuses ja erakonna juht on peaminister. Kes võib põhimõtteliselt teha, mis tahab. Võib Savisaare vangi panna, aga võib kohtuasja üldse ära lõpetada.

Savisaar kui osav mängur ajas Keskerakonna ladviku närvi oma jutuga kandideerimisest ja alternatiivsest nimekirjast - nn Spisok Savisaara. See nimekiri oleks tähendanud Keskerakonnale Tallinnas ja ilmselt ka mujal Eestis selget katastroofi. Ilmselt ka erakonna lõhenemist, millele oleks järgnenud tõenäoliselt valitsuse kukkumine, ja seda kõike Eesti ELi eesitsumise ajal. Jube lugu. On loomulik, et seda ei saanud lasta juhtuda. Ja Savisaar teadis seda, mistõttu mängis ta kõrgete panustega. Kokkuleppe taga on tõenäoliselt raha - kui panete tähele, siis asutasid „Kolm õde” MTÜ LIST - pärast seda, kui nad avalikkuse ees omavahel tülitsesid. Te eksite, kui arvate, et see MTÜ on mõeldud heategevuseks. Ma väidan, et see on tehtud samadel põhjustel, milleks asutasid MTÜ härra ja proua Taavi Rõivas - ikka selleks, et sinna lasta raha kanda. Ja nagu te ilmselt juba aimate, on summad päris korralikud. Sest, ma kordan, panused olid ja on jätkuvalt väga suured. Kaalul on Eesti suurima erakonna, valitsuse, ja võimalik, et terve Eesti riigi saatus. Ja valitsus saab põhimõtteliselt selle MTÜ arvele kanda misiganes summa, sest reservid on Eestis korralikud ja rahandusministriks on, taevale tänatud mees, keda seniste esinemiste põhjal võib suisa kirjaoskamatuks pidada. Talle võib põhimõtteliselt mida iganes ette sööta.

Nii. Aga siis see pressikonverents. See on samasugune kärbeste pähe ajamine nagu see Postimehe omaniku tehing. Lihtsalt tsirkus. Ja poliitikud on meil kõik head näitlejad. Eestis pole palju vaja, et ajakirjanikud ja seeläbi rahvas kõike uskuma hakkaks. Dopinguga vahele jäänud Veerpalu ju pettis ka rahva ära - tuntud inimene valab telekaamerate ees mõne pisara ja asi ants. Kõik usuvad just seda, mida on vaja uskuda. Antud juhul siis seda, et Toom on hea, Ivanova ja Loone pahad ning Savisaar ... Savisaar on lihtsalt kadunud mõnda aega, nagu see juhtus Pronksiöö ajal, kui mees oli mitu päeva lihtsalt pildilt ära, nautides vaatepilti, kuidas tema rivaal Andrus Ansip politseimajas lipsu näris. Vanameister ilmus välja alles siis, kui õhk oli klaar ja kõik pärast traagilisi sündmusi oma haavu lakkusid.

Antud juhul võib arvata, et Savisaar mängis oma mängu nii osavalt, et ta pääseb krimasjast ja talle makstakse veel raha peale ka. Kas ta pole virtuoos?! Eesolevad valimised istub ta „auesimehe” positsioonil varjumeeste pingil, aga juba järgmistel valimistel saab ta, puhas nagu prillikivi välja tulla ja talle omase elegantsiga platsi puhtaks lüüa.

Või ma eksin?!

Kommentaare ei ole: