neljapäev, 1. märts 2018

E-Eesti tulevik: ainult robotid. Päris õudne.

Kaader sarjast X-Files.

Sel aasta uuesti alanud X-Files'i 11. hooaja kõige värskemas, 7. episoodis on Mulder ja Scully keskkonnas, mis Eesti visiooni kohaselt on e-Eesti tulevik. Kus inimesi pole ja kõik on e. Ja mis on ausalt öeldes päris jube.

Kui küsida, kas ma sellist Eestit tahaksin, siis aus vastus oleks ilmselt ei. Ja üldse olen ma selles e-asjanduses veidi pettunud. Ma saan aru, et Eestis on sellele pandud suuri lootusi, aga kas see on just see mida vaja ja asja väärt. Ehk oleks aeg pidurit tõmmata ja hakata elama päris elu. See on ehk veidi vaesem rahaliselt, võibolla, aga sedavõrd palju õnnelikum. Ja võibolla tulevikus ka mitte vaesem. Pakkuda inimestele võimalust nautida vaikust ja rahu, mida Eestis on lademes, ilma mingi nuti-asjanduseta. Selline raw stuff. Mis on päris.

Skype'i ühel programmeerijal Jaan Tallinnal, kellest üksvahe kogu aeg kirjutati, kes tehnoloogia vallas pidevalt sõna võttis ja kes vahepeal tehismõistusega hoolsalt tegeles, temal on igatahes juuksed täiesti halliks läinud. Ja nüüd räägib Tallinn hoopis tehismõistusega seotud ohtudest.

Ma ausalt öeldes tahaksin rohkem elada 100 aasta taguses Eestis kui praeguses või selles tuleviku e-Eestis.

Või mis teie arvate? Millises Eestis tahaksite elada? Panen üles vastava küsitluse.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kui vähegi võimalik, me ei taha üldse eestis elada. sellist õudust ei kaalu isegi emakeelne keskkond üles.