neljapäev, 20. september 2018

Eesti on rahapesuga oma margi maailmas täis teinud ja õigust jääb veel ülegi

Kogu maailm räägib maailma suurimast rahapesust läbi Eesti, Guardiani veebist.

Läbi Eesti keerutati 10 aasta jooksul 200 miljardit eurot musta raha ja keegi ei pannud seda tähele. Eksole. Kas see on niisama lihtsalt võimalik? Nalja teete, eksole. Suure tõenäosusega olid sellest teadlikud nii pangajuhid, poliitikud kui järelevaatajad, aga silm pigistati kinni, kuna selle pealt oli võimalik teenida. Ilmselt olid summad väga suured, et 10 aastat vait oldi. Ja kindlasti on asjasse segatud ka Eesti Panga töötajad.

Teine asi - olukorras, kus Eesti on oma margi kogu maailmas täis teinud, jääb veel õigust ülegi. Räägitakse, et pole midagi hullu, üks USA investeerimispank tuli ja ostis Luminori ära.

Aga mis on Luminor? See on endine Nordea filiaal. Aga Nordea, see on ülekaalukalt Põhjamaade kõige suurem pangagrupp. Millel, olgu lisatud, oli esindus Eestis mitukümmend aastat. Lausa eraldi Nordea maja ehitati (mitte segi ajada Nordea kontserdimajaga, see oli üks teine objekt veel), Stockmanni kõrvale, millega Eesti juhtiv ehitusettevõtja Toomas Luman teenis kena kopika. See oli Põhjamaade suurima panga esindus Eestis.

Kuni tuli avalikuks rahapesuskandaal. Mille tulemusel on Taani suurim pank Danske Bank peaaegu pankrotis. Ühe Eesti pisikese filiaali tõttu. Pärast seda muutis Nordea nii Eestis kui mujal Baltikumis kiiresti nime - filiaali nimeks sai Luminor ja oli siililegi selge, et see tahetakse kiiresti maha ärida. Sest - Eestis pangandus on nagu punane rätik. See on nagu sitt, millest kõik tahavad kauge kaarega mööda käia.

Aga Eestis seda sitta imetletakse, ja öeldakse, et oi, kui tore sitt. Olgu lisatud, et selle sita keerasid kokku Eesti finantsinspektsiooni, Eesti Panga, Danske Banki ja suure tõenäosusega ka Eesti valitsuse töötajad. Sest lihtsurelikel, ega ka mitte riigireeturitel või muudel säärastel sahkerdajatel pole nii kõrgetesse sfääridesse asjadesse asja. Panganduses nimelt on võimalik sekunditega teenida summad, millest Metsavas poleks GRU-le kaastööd tehes undki osanud näha. Selliste summade, sadade miljardite pööritamine läbi pankade on väga väikse ringi pärusmaa. Ja väga tulus äri.

Aga Luminori uus omanik on kõige tavalisem USA nn raipesööja, mis võtab üle väga kehvas olukorras ettevõtted ja üritab nendega midagi ette võtta, et veidi aega hiljem kallimalt edasi müüa. Kindlasti pole siin tegemist mingi erakordse investeeringuga, millest räägitakse, vaid pigem sooviga Nordea võimalikust sitast puhtaks pesta.

Ma tuletan meelde, et veel paarkümmend aastat tagasi, kui rahapesu läbi Eesti alguse sai, unistati Eesti arenemisest Põhjamaade finantskeskuseks. Niipalju siis sellest plaanist. Panganduse ja finantsvahenduse mõttes on Eesti praegu hullema mainega kui Nigeeria.

Ja kui rahapesu pealt teenisid üksikud väljavalitud nii riigi- kui erasektoris, siis sellega kahju tehti kõigile lihtsatele eestlastele, kelle jaoks vähenevad valikuvõimalused ja tõusevad intressid, ühesõnaga elu läheb sitemaks.

Eesti juhid tegid Eestist Nigeeria. Palju õnne!

2 kommentaari:

VaBank ütles ...

Kohvikult räige aga õiglane ülevaade. Eesti panganduses lubatud pettused ja soodustused ongi meie vaesuse põhjuseks.
Nõuka SORVVO ajal oli paragraaf "Kahju tekitamine eriti suures ulatuses" ja karistus oli teadagi mis. Ligi ja Partsu suhtes saaks seda rakendada küll.

Nigeeria on aga igati elujõuline, eriti juurdekasvus.
https://eestinen.fi/2017/07/soome-tanavu-oodata-5000-8000-pagulast-uut-kriisi-ei-tohiks-tulla/

Anonüümne ütles ...

Juba kasvanud miljardini:
majandus24.postimees.ee/6420473/bloomberg-eesti-pankadest-kais-labi-triljon-dollarit-mitteresidentide-raha