neljapäev, 20. september 2018

Eestis on poed väga ebatervislikud

Lidlisse sisse astudes on puu- ja juurviljad näha niikaugele, kui silm ulatub.

Ma pean tunnistama, et Eestis on tervise seisukohalt väga sitt elada. Jah, õhk on puhas, vesi enamasti ka, leidub puutumatut loodust, aga see kõik kahvandus kaubanduse ees, mis on väga ebatervislik. Ja ma ei räägi sellest, et väga raske on leida liha- ja piimavabu tooteid, vaid üldse kogu toidukaubandus on äraspidine.

Kui sisse astuda näiteks Rimi või Maxima või Maksimarketi poodi, mis on suurimad poeketid, siis esimene asi, mis vastu võtab, on mänguasjad. Tohutul hulgal mänguasju. Ja siis kusagil poe taga nurgas on puuviljade osakond.

Mulle väga meeldib Lidli pood. Kohe algul on värske puu- ja juurvilja osakond, igal pool Euroopas, ja nii suur, et ulatub läbi terve poe. Ja esimene asi, mille järgi laps küünitas, olid mustikad, vaarikad, õuna-pirnid, ploomid-õunad, või siis kurgid ja paprikad. Mänguasjad olid taga otsas ja pandud ära kõrgele, et laps neid kätte ei saanud, kommid ka.

Aga Eestis on esimene asi, mille järgi laps küünitab loomulikult mänguasjad ja siis tulevad kommid ja siis last enam muu ei huvita. Nutt tuleb peale, kui mõtlen, kui ebatervislik on Eestis kaubandus.

Ja ausalt öeldes pole ime, et Eestis on laste tervis kohutavas olukorras, ülekaalulisus kasvab enneolematus tempos, kõige kiiremini Euroopas.

See on jube, mis Eestis kaubandus toimub. Tervise seisukohast on Eestis väga sitt elada. Lapsega ei saa üldse poes käia. Ausalt.

Kommentaare ei ole: