neljapäev, 13. september 2018

Hispaania valitsus kutsub katalaane dialoogile „olemasoleva seadusandluse raames”


Hispaania uue sotsialistliku valitsuse ettepanek katalaanidele on alustada läbirääkimisi, kus pooled saaks kaitsta oma „ideid, soove ja projekte vabalt, ilma takistusteta”.

Katalaanide omavalitsuse PDECati ja Hispaania parlamendi valitseva sotside fraktsiooni PSOE esindajad on kokku leppinud omavahelise suhtluse Hispaania ja Kataloonia valitsuste vahel „olemasoleva seadusandliku raamistiku sees”, vahendab Kataloonia väljaanne NacióDigital.

Viimane fraas on muudatus, mille tegid Hispaania sotsialistid võrreldes eelmise valitsusega, mille puhul polnud ette nähtud läbirääkimiste võimalust olemasolevas seadusandlikus raamistikus.

See muudatus võimaldab Hispaania valitsusel alustada Katalooniaga läbirääkimisi, mis varem olid välistatud. Dialoog võimaldab katalaani rahval osaleda oma tuleviku kujundamisel läbi demokraatlike  kanalite.

Kokkulepe sündis nädal aega pärast seda, kui Hispaania peaminister Pedro Sánchez käis välja „isemajandamise referendumi” idee. Seda aga peetakse Kataloonias ebapiisavaks. Referendumi ettepanek on aga endiselt laual ja see nõuab kõigi osapoolte kooskõlastust.

Paralleelselt ettepanekutega dialoogiks on aga endiselt käimas uurimine ja süüdistuste esitamine Kataloonia poliitvangide suhtes, keda süüdistatakse mässamises võimu vastu. Enne kohtuprotsessi algust pole kavas süüaluseid vabastada. Kohtuprotsessi alguse kuupäeva pole veel paika pandud.

Enne poliitvangide vabastamist pole aga Kataloonia esindajad nõus Sánchezi valitsusega kokku leppima.

Kommentaare ei ole: