pühapäev, 29. jaanuar 2023

SÕJAAJA PEREPLAAN

Soome eestlasest vanemveebel Enrico Annus leiab, et igal soomlasel peaks olema sõja puhkemise puhuks Venemaaga oma pereplaan. Ma arvan, et eestlastel võiks see samuti olemas olla ning üritan siis kirja panna oma hüpoteetilise pereplaani, et saaksite ka selles suunas mõtlema hakata. Nagu Annus märgib, ei ole sõjaaja plaani välja mõtlemine mitte paanika tekitamine, vaid paanika ärahoidmine, sest plaaniga inimene ei paanitse, vaid teab, mida teha. Seega minu plaan! 

Kui mina oleksin Eestis ja sõda ootamatult puhkeks, siis ma esmalt üritaksin lahkuda Eestist kas maadmööda või laevaga. Lennukid, ma usun, siis enam ei lenda. Maadmööda on kaks võimalust: Venemaa ning Läti. Luhamaalt pääseb praeguse seisuga autoga läbi, nii et see variant on. Teine variant on Läti, aga kui seal samuti sõda käib, siis ei ole mõtet riskida. Seda enam, et Suwalki koridor on siis ilmselt kinni.

Nii! Laevaga Soome? Seda saab ainult siis, kui meri ei ole kinni. Kui meri on kinni, siis võib riskida oma paadiga, aga arvata võib, et see on siis mineeritud ja võib surma saada.

Pagemisvõimalused on niisiis nirupoolsed. Õietiöelda polegi neid.
Kui pole võimalik pageda, siis tuleb jääda Eestisse. Kuna Võrus on nii Kuperjanovi pataljon ning Kaitseliidu maja, mis satuvad suure tõenäosusega kohe tule alla, siis üritaksin kindlasti Võrust lahkuda. Kui sillad on õhku lastud, siis ei pruugi see enam võimalik olla. Inno ütleb, et mööda väikseid teid ehk saab ning jõest võib džiibiga läbi saada. Kõiki sildu ilmselt õhku lasta ei jõuta. Aga NB! käänulistel metsateedel oleks kindlasti vaja džiipi. Ehk kel võimalik, vahetage oma auto välja. Peaasi! Reageerida tuleks võimalikult ruttu. 

Kui nüüd õnnestub Võrust välja saada, siis tuleks minna kuhugile maale, metsa sisse. Vajalik oleks kindlasti kaasa võtta telk. Aga võimalikult kaugele Võrust, kuna seal on sõjalised objektid. Haanja võiks olla üks variant. 

Kokkuvõtteks: reageerida tuleks kohe, mitte jääda jokutama. Hea õnne korral võib siis isegi Suwalkist läbi saada, kuigi see on vähetõenäoline. Aga linnast pääseb ehk ikka välja, kui jõuab startida enne sildade õhkulaskmist. 

Et nii. Mis mõtted teil?

Minu enda kõige suurem mure oleks seotud Juuliga. Kuna tema liigutamine võtab aega - ta ei käi, teda tuleb tõsta, teda jaksab tõsta ainult Inno - , siis me ei saaks kiirelt reageerida. Juba Juuli riidesse panemine võtab aega pool tundi umbes. Kui mingil põhjusel autot kasutada ei saaks, siis Juuli rohmakat käru mööda linnatänavaid liigutades oleksime liikuv märklaud. Ning metsas on tema käruga võimatu liikuda. Et puuetega laste vanemad, teil tuleks mõelda, kuidas tagate oma lapse turvalise pääsemise sõja korral.

Enrico Annuse soovitused siin https://eestinen.fi/2023/01/soome-valmistub-sojaks-eestlasest-vanemveebel-soovitab-valmistuda-koige-hullemaks/

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Soome põdrastunud valitsus teeb praegu kõik, et vabastada soomlased omariiklusest.
Müüa head suhted naabriga maha USA hegemoonile allumise nimel on häbiväärnne. Omastele kaastunne puudub.