teisipäev, 27. august 2024

SUVEMÕTTED


Saan aru, et osadel Eesti lastel algas kool juba täna? Head kooliteed siis kõigile! Meil siin on veel sügav suvevaheaeg ning kool hakkab uniselt peale alles septembri keskpaiku. Ka kooliasjade ostmisse suhtuvad hispaanlased letargilise rahuga ning mingisugust poodides ringi traavimist siin augusti lõpus pole. Küll kõike jõuab teha ka kõige viimasel minutil. Milleks rabeleda. 

Inno on õnnelik, sest lõpuks ometi sai ära parandatud meie auto, mis seisis terve suve kohalikus töökojas. Siinsed inimesed teevad asju aeglaselt ning kuigi Inno jõudis auto puudumise tõttu juba mitu korda eestlaslikult närvi minna, siis lõpuks rahunes ka tema. Kui asjad ei saa tehtud täna, siis saavad nad tehtud homme. Või ülehomme. Või kahe kuu pärast. Ükskord kindlasti. Ja nii ta oli - eile teatas töömees UHKELT, et auto on nüüd lõpuks valmis. Inno hüppas õnnest lausa õhku. Lõpuks ometi on tal jälle auto ning ei pea raskeid poekotte käe otsas koju vedima. Oli selline tunne, nagu oleksid jõulud.

Siin elades ma olen aru saanud, et igal maal on omad eelised ja puudused, ühtegi ideaalset maad ei ole, ning sa pead lihtsalt endale selgeks tegema, milliste puudustega sa elada suudad ning millistega mitte. Meie pole päris tavaline pere ka, meil on Juulike, nii et meie eelised ja puudused on tera teistsugused kui teil. No näiteks on meie jaoks suur argument see, et siin ei võta meil Juuli talvel riidesse panek tund aega aega ning me pole pärast seda higist läbimärjad. 

Hispaania eelised on veel hea kliima sügisel ja talvel - päike paistab ja rohi rohetab - ning värsked puu- ja juurviljad aasta läbi. 

Eesti eelised on neli aastaaega, millest meie aga nautida ei saa, kuna seesama Juuli riidessepanek, ning suvised maasikad-mustikad-kukeseened, millest ma see suvi väga puudust tundsin.

Hispaania eeliseks jälle aeglane eluviius, keegi ei kiirusta kedagi tagant, aeg voolab rahulikus tempos. Südame tervisele on see parem. 

Eesti eeliseks jälle see, et kui sul on vaja, et asjad tehtud saaks, siis nad saavad tehtud kokkulepitud ajal. Hispaaanias pigem mitte.
Nii et uneleme siin veel suvelõpumeeleoludes. Või mis suvelõpu! Täna on meil siin 35 kraadi ning alles homme pisut jaheneb 33 kraadi peale. Ning ees on ootamas veel soojad september ja oktoober, mis samuti suvekuud. Eestis oli mul alati augusti lõpul melanhoolne meeleolu ning südames torkas, kui keegi ütles, et suvi on nüüd selleks korraks läbi.

No vot nüüd ma naeran selle ütluse peale kohe mõnuga. Mis läbi? Kõige mõnusam osa suvest on ees. Suur kuum on lõpuks ometi läbi ning meil Innoga on veel kaks pikka kuud, et suvesoojust nautida. Viime lapsed hommikul kooli, lükkame Juulikese käruga aeda enda seltsi ning naudime. 

Pildil naabrite punane, kellele meeldib tukkuda Ella nukukärus.

Kommentaare ei ole: