pühapäev, 17. mai 2009

Hans Luige achilleuse kand: KGB minevik


Hans H Luik, väljavõte TV3 ekraanilt.

Muidu enesekindlal meediamogulil Hans H Luigel on ometi üks nõrk koht: ja see pole mitte narkootikumid, mis on Tallinna ajakirjandus- ja klubiringkondades avalik saladus, vaid tema KGB minevik. Luik on ise usinalt teiste, näiteks Tiit Made minevikus sorinud, seoses KGBga, ent tema enda minevik pole ses osas puhas. Nimelt, nagu on ka lehtedes kirjutatud, oli Luik 1981. aasta sügisel ühikavanemana vastutav toonase TRÜ Pälsoni ühika ees toimunud asfaldijoonistuste võistluse eest. See oli tudengite spontaanne ja üsnagi süütu algatus teemal "Tartu Ülikool aastal 2000", kus siis joonistati kriidiga asfaldile poliitiliselt tundlikke pilte, näiteks Afganistani sõja kohta. Mis aga KGB kohalikule kontorile millegipärast ei meeldinud, nii et kõik joonistused asfaldilt juba järgmisel hommikul maha pesti. Teine vastutav isik oli praegune Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk. Luik kutsuti pärast seda KGBsse "vestlusele", kus temalt küsiti joonistajate nimesid ja kus ta oli siis nõus KGBga koostööd tegema tingimusel, et ta saab oma õpinguid ülikoolis jätkata. Vastasel korral oleks Luik ülikoolist välja visatud ning sõjaväkke saadetud, seda kartis aga noormees nagu tuld. See oli poliitiliselt tundlik aeg (väikseimgi "vallatus" tähendas karme tagajärgi, kuni vangilaagrisse saatmiseni välja) ning KGB sai omale ühe korraliku informaatori, kuigi Luik on seda eitanud. Samas ilmus umbes 15 aastat tagasi kadunud Rein Kaarepere asutatud ja kontrollitavas ajalehes Eesti Sõnumid pikem kirjutis sellest Luige "saladusest". Polnud ime, et kiiresti pärast seda sai Luik Kaareperega "kokkuleppele" ning pani kokku tema kontrolli alla oleva Päevalehe ja Eesti Sõnumid. Eesti Sõnumite ajakirjanikud said suures osas kinga ning nad asutasid pärast seda ajalehe Sõnumileht.

KGBga oli Luigel kokkupuuteid ka pärast asfaldijoonistuste vahejuhtumit, tema esimene abikaasa oli kõrge KGB polkovniku tütar ning on olnud kuulda, et Luik sai Eesti Ekspressi asutamiseks 1989. aastal raha ja vajalikud load just oma äia kaudu. Luige ajaleht Eesti Ekspress asus algul Tallinnas Pärnu maantee ääres nn Kawe Keldri, endise NKVD majas, see on see koht, kus lõppes hiljuti Hansapanga ühe asutaja Toomas Sildmäe vindine Maserati-"gastroll" Tallinna kesklinnas. Maja Pärnu mnt 22 (see paekivist madal hoone Pärnu maanteel, Esmari maja, endise fotopoe vastas) on legendaarne selle poolest, et seal asutati 1989. aasta algul NSVL-Soome ühisettevõtte Finest Hotel Group'i filiaalina Cross Development F.S.P., (F.S.P.- Фулиал Совместново Предприятия) millest sai ka Eesti Ekspressi ametlik väljaandja. Samas majas sündis mõni aasta hiljem Hansapank.

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sry, tean Luige kohta nii mondagi, aga see on nyyd kyll lihtsalt labane vale

Anonüümne ütles ...

Miks te selle Luige nüüd nii mõnuga ette olete võtnud?Ikka suuremate ja vägevamate kallale tasapisi?Süües kasvab isu,lüües julgus,jah?Vaadake,et mõne mehe rusikad sügelema ei hakka:vasak viib haiglasse,parem surnuaeda...
kodanik Moskiito

Anonüümne ütles ...

ei. tema nõrk koht on suhe inno tähismaaga. see, et nad korduvalt koos pidu pannud, pärast seda keppinud ja kaisus maganud. mille kohta ka fotosüüdistused olemas on.

Inno ütles ...

Luik on ju huvitav persoon, tulemas veel huvitavat inffi tema narko-värginduse kohta.

Ja ma olen kuulnud, et pigem sügelevad inimestel rusikad selle Luige järele, kes on paljusid petnud ja kokkuleppeid rikkunud, aga kuidagi ikka välja nihverdanud. Aga ring, nagu öeldakse, tõmbub üha enam koomale. Pealegi ei valitse ta enam kogu meediat, näiteks bloginduse üle pole tal mingit võimu enam. Ja sealt taustalt hakkab senise ülbiku asemel paljastuma üks tühine memmepoeg, kes on vaid nurga taga rusikatega kõva mees vehkima.

Inno ütles ...

Luik on tühisus, tema aeg on ümber, ta saab sellest ise aru, ja seepärast tõmblebki.

Anonüümne ütles ...

no näed. inno saab ka aru, et on tühisus. sellest ka blogi täis valet. irwadi
sellest ka tõmblemine. sellest ka valetamine jne. minu meelest te moodustate selle luigega kena paari. oleks aeg kapist välja tulla ja oma tunnetest rääkida

Anonüümne ütles ...

Mida sa kraaksud KGB mineviku kallal. Ise Sehkendad vahetpidamata FSB agentidega nii siin kui Soomes ja irja annab Izvestiale lalisevaid intervjuusid. Vene ajal oli Kgb tihti objektiivne paratamatus, santaaž jne. Sinul on täna võimalus valida ja sa oled valinud poole.
Ja ära looda, solva aga rohkem riiiametnikke ja karistus tuleb ka sinu blägile

Irja ütles ...

Mina ka tervitaks Luike mõne mehe poolt, aga praegu veel ei ütle, kelle :).

Inno ütles ...

KGB oli kuritegeliku režiimi kuritegelik organisatisoon, nende koputajate ja kaastöötajate info põhjal kiusati taga inimesi ja saadeti neid surma. Ei mäleta enam või?

Anonüümne ütles ...

Sedasama teeb FSB ja teie sõber Bäcman ju ütleb, et see surmasatmine oli kõik Eesti rahva kasuks

Lis ütles ...

Vaat see KGB minevik on koht, kuhu mina olen nõus kriipsu tõmbama (seni kuni inimene ei osalenud teiste piinamises otseselt). Liiga suur oht nõiajahiks, seda ma ei taha siia ühiskonda. Niigi inimesed kaevavad koguaeg mingeid juurikaid porist välja ja loobivad üksteist nendega.

Ma arvan, et piisab sellest, et uurida, mida inimesed EV ajal tegid. NSVL puhul võib alati olla, et see ei olnud päriselt vaba tahe. EV ajal teeb inimene sigadusi, sest ta on valinud neid teha ja see on olulisem. Inno, kas sa majandusajakirjanikuna ei taha ette võtta seda, kuidas üheksakümendate alguses firmasid rahastati? Seda kas avalikku raha ministeeriumitest mitte mõningate kompaniide erahuvidesse ei tilkunud?

Inno ütles ...

13:03:
ja mine kuuluta seda uudist siis maailmale, mis sa siin blogis ussitad. Praegu Halonen kohtub muudkui Medvedjeviga, ja FSB kuritegudest midagi ei tea.

See on muideks huvitav, et sommid võivad venelastega läbi käia, eestlased mitte. Isegi Eesti firmad, kes tahavad Venemaaga kaupa teha, teevad seda sommide kaudu. Mingi perversne värk, kas kah Kapo "teene"?

Haloneni võiks ka järgmine kord piirilt tagasi saata ja teda neli tundi soolaputkas kinni hoida. Sest kohtub ühtelugu FSB-meeste Putini ja Medvedjeviga.

Anonüümne ütles ...

nojah,see oli aeg, kus rahvale räägiti võrdsetest võimalustest alustamiseks uues ajas.

Inno ütles ...

Ja mis KGB minevikku puutub, siis võiks kriipsu tõmmata sealt, et neid mehi (või naisi) ei karistata pelgalt koostöö tegemise eest, vaid see olgu teadmiseks. Sest kui seda ei tea, on võimalik neid šantažeerida selle infoga. See võiks ikka teada olla, keda on võimalik šantažeerida, keda mitte. Näiteks Ida-Saksas tehti see info avalikuks ja maailm ei lõppenud sellest otsa. Kuni see info on salajane, seni püsivad ka kahtlused. Ja kahtlustatakse ka neid, keda pole põhjust kahtlustada.

Ja see on muidugi äärmiselt lapsik arusaam, et NSVL ajal tehtud sigadused on ok, aga EV ajal mitte. Sigadused pole millegagi põhjendatud. Mitte kunagi. Kuni see nii ei ole, sigadused jätkuvad. Samahästi võib mõni vend väita, et EV kihutas teda sigadustele.

See, mida Luik tegi, tol ajal, nagu olen aru saanud, oli kuritegu, tolleaegses mõistes. Ta oleks saanud karmi karistuse, tol ajal kindlasti ülikoolist väljaviskamine, võimalik, et ka türmi. Teda oleks kindlasti oodanud vene kroonu. Kas pärast seda oleks meil sellist säravvalge naeratusega meediamagnaati täna? Aga ta ei tahtnud karistust kanda ja läks võimudega koostööle, sai selle eest hüvesid, koputas teiste peale, keda siis ülikoolist välja visati, kelle elutee keerati tuksi seetõttu, et nad jäid endale kindlaks, ei läinud võimudega koostööle. Ja kellel hiljem oli elus seetõttu palju raskem stardipositsioon.

Nüüd ütleme, et olud sundisid Luike selleks kõigeks. Et muidu oleks ta vangi pandud, ülikoolist välja visatud, temast poleks saanud suurt ajakirjandusjuhti. Aga kui panna kõrvale need inimesed, keda Luik võis üles anda. Kas Luik kaalub üles kõik need teised inimesed? Ja samas, kas meil oleks täna sellist Eestit nagu on, kui kõik inimesed oleks käitunud nagu Luik?

Paljud protsessid lükkasid käima just inimesed, kes olid vaatamata kõigele endale kindlaks jäänud, nagu Tiit Madisson. Ja kes ei reetnud ennast ka EVs, ei läinud võimu avantüüridega kaasa, ja sai oma jonni eest ka EVs karistuse. Küll sümboolse, aga ikkagi. Ja kas neid inimesi, kes tema reetsid, kes tegid sigadusi, kes ta vangi lasid panna, kas neid keegi karistas? Vastupidi, nad on lugupeetud inimesed, käivad presidendi vastuvõttudel, üks kandideerib koguni teiseks vahetuseks Euroopa parlamenti.

Vat sellised lood.

Inno ütles ...

Ja üks tähelepanek veel. Mulle tundub, ja on mõnevõrra perversne, et kõige rohkem karjuvad, et Venemaa on paha-paha praegu just need, kes kunagi selle Venega sõbralikult koostööd tegid. Võtame näiteks sellesama Ansipi, keda kunagi miski ei takistanud Vene võimu taldu lakkumast. Aga nüüd kirub venelasi mis kole, kuigi needsamad venelased eesotsas Jeltsiniga kinkisid Eestile iseseisvuse lõpuks. Putši kukutasid ju läbi venkud, tänavalahingud käisid Moskvas, mitte Tallinnas. Või näiteks võtame sotsid, kelle eelmine esimees TH Ilves on kangesti vene vastane, aga miski ei seganud teda istumast samas erakonnas ühise laua taga Mihkel Pärnojaga, kes oli Tartu Ülikoolis tuntud teiste peale koputaja, keda seostatakse kaasõppejõu Jüri Kuke vanglasse saatmise ja surmaga. Et siis mis mäng käib lõpuks?!

Anonüümne ütles ...

Nooh, vangi poleks Luike ühti pandud. Ülikoolist oleks võidud välja visata ja sõjaväkke saata.
Kah temasuguse mehe jaoks kole perspektiiv.
Iseendast on see kõik natuke jube. Eesti meediat kontrollivad 2 jõudu. Üht juhib koputaja poeg, ise kgb tellimusi täitnud Jaak-Mart Kalju-Kadastik. Tõnisson sai oma osa loovutamise eest Venemaal soodsa kontsessiooni.
Teist mees, kelle äi oli nn vaba ajakirjanduse loomise ajal kgb kõrge ohvitser.
Võimalik, et osa kadunud parteirahadest pandi selliste väljaannete loomise ja ostmise alla. Uurimiskomisjoni ettekande ainus avaldatud osa mainib naabermaades ajakirjanduse ülesostmist.
Et samas ka teid ära kasutatakse, näitab, et haare on lai ja professionaalne.
Teil on tõenäoliselt õigus, kuid ka teid kasutatakse ära.

Anonüümne ütles ...

Halonen ei nuta Medvedjevile, et tal on Soomes kole elada ja et ta tahab Vene lipu masti tõmmata. Mitte üks paha sõna kui sa äri teeks. Teine asi on see kui isamaad maha müüd.

Anonüümne ütles ...

Luik pääses vene kroonust tänu eestimeelse psühhiaatri abile.

Anonüümne ütles ...

täna lõuna ajal nägin hansu mustamäe regionaalhaigla juures jalutamas. oma ruuduliste kukepükstega. kuradi kahju, et mul digikaamera koju jäi, muidu olex teile video saatnud. äkki käis peeter ojat vaatamas, sest ka seda tüüpi sai täna näha oma haige jalaga.

Anonüümne ütles ...

KGB polkovniku nimi oli Milder. Pojale erastas ta Baltica.