reede, 24. juuli 2009

Kas Reformist minnakse jalad ees, ehk mis juhtus Talisega?


Väljavõte Delfi veebist.

Ma ei usu üldiselt vandenõuteooriatesse, aga kui lugesin täna hommikul Delfist uudist Talis Kitsingi ootamatu "lahkumise" kohta, siis läks küll mõte sinna. Et see ei saa olla juhus.

"Kirjuta sellest," ütles Irja, kui hõõrusin veel unesegaduses silmi, "kirjuta, kuidas me kohtusime, kuidas ta oli väga positiivne, täis entusiasmi ja kuidas ta lubas meile veel intervjuu anda, kus ta tahtis kõik ära rääkida."
"Hea küll," ütlesin Irjale.

Ise olin samal ajal ärevil. Et järsku on mõni killer saadetud juba ka meie ukse taha. Järsku on meie kõnelusi Talisega pealt kuulatud. Üks Reformi professionaalne killer, Aivar Otsalt luusib praegu kuskil ringi. Mulle tulid meelde KGB võtted, kõiksugu mürgitamised ja muu säärane staff. Mida on viimasel ajal kasutatud Venemaal, kus endine KGB seltskond on taas pead tõstmas. Ja ka Eestis on endised võimul, endine kõrge partei-aparatšik Ansip ja miilitsaohvitser Seli. Ja teised ka, näiteks Rein Langi isa töötas Soomes, ja minu teada ei teinud ta seal teadust.

Nüüd Talisest. Kohtusime esimest korda vast paar kuud tagasi, kui ta võttis ise ühendust ja edastas teate, et on otsustanud Reformierakonnast lahkuda. Jah, tema ise, Baari saatest tuttav Talis, Baari-Talis. Rääkisime temaga mitu tundi ühes kesklinna söögikohas Postimaja juures. Ta sõna otseses mõttes pakatas tervisest ja teotahtest. Ütles, et ei saanud muud moodi Reformist lahti, kui et pidi neid kuidagi provotseerima. Sest kõik tema varasemad taotlused erakonnast lahkumise kohta olid tagasi lükatud, teda oli veendud jääma. Sest Tallinnas, kus ta kandideeris, olid Reformi read väga hõredaks jäänud. Eriti Mustamäel, kus ta oli linnaosa halduskogu liige. Inimesed lihtsalt lahkusid. Ja seda vaikselt. Sest suu paotamise korral kardeti, et juhtub sama mis Galojaniga: inimene tallatakse jalge alla.

Talis rääkis igasuguseid huvitavaid lugusid Reformierakonna ja selle liikmete kohta, sellest, et Reformis on tugevad sisemised vastuolud, sisemine kriis, kuidas erakond tegelikult oma valijatest ei hooli, seda teadlikult, aga ütles, et kõigest ei taha ta veel rääkida, et ta pole selleks valmis, et aeg pole küps. Ja samuti palus ta, et me ei mainiks tema nime infoallikana. Et me lihtsalt saime kuskilt teada. Sest oli näha, et ta kardab Reformi kättemaksu. Ta oli, ütleme, veidi hirmul. Nagu ta rääkis, on hirmul kõik need, kes on Reformist mingil põhjusel välja astunud.

Siis, nädal aega hiljem saatis ta kirjatüki, seletuse selle kohta, miks ta otsustas Reformist lahkuda. Sellise pildi kah juurde:


Kus ta siis oli kirja pannud enam-vähem sellesama jutu, mis ta oli rääkinud. Kuidas tema otsus avaldada "Siioni tarkade protokollid" oma Reformi-veebilehel oli vaid lõks, kuhu ta oma erakonna kavalalt meelitas. Sest, nagu ta ise seletas, läks Reform selle teksti tema blogist eemaldamisega vastuollu oma liberaalsete põhimõtetega. Ja jäi lõpuks üpris lolli seisu, sest Reform oli muu hulgas viimasel ajal hakanud evima ka natsionalistlikke põhimõtteid, mille järgi olnuks need protokollid just vahva lugemine. Samas ei saanud Reform taluda nende protokollide avaldamist oma kodulehel, sest paljud Reformi toetajad on juudid, ning erakonna vaimne juht Siim Kallas on juudi päritolu. Oma tegevusega paljastas Talis Reformi kõige nõrgema koha: sisemised ideoloogilised vastuolud, ja sai selles olukorras võimaluse erakonnast lahkuda: vahetult pärast seda kirjatükki fikseeriti tema lahkumine erakonnas kõige kõrgemal tasemel.

Uuesti võttis Talis meiega ühendust paar nädalat tagasi. Ta ütles, et on nõus kõik ära rääkima, oma nimega. Ma mõtlesin, et väga tore, lõpuks ometi. Võtsin isegi videokaamera ühes, et Talis saaks oma loo pildile rääkida. Nii tundub see kõige usutavam. Saime kokku jälle sealsamas, Postimaja küljes asuvas söögikohas. Ent minu üllatuseks polnud ta nõus seekord veel pildile jääma. Ta ütles, et ta pole selleks valmistunud. Et võib niisama rääkida. Ma siis ütlesin, et peaks ikka videosse võtma, on usutavam. Talis ütles, et ta peab selle tarbeks veidi end ette valmistama. Ma praegu muidugi kahetsen, et ma Talist tookord rohkem ei mõjutanud, sest ta oli juba nõus peaaegu rääkima, videosse, aga ma mõtlesin, et olgu, ma ei hakka peale käima, pealegi on sellised pealekäidud asjad tihti just sellise maiguga. Et las ta ise tunnetab, millal ta on valmis ja siis saab vabalt rääkida.

Kuivõrd me leppisime kokku, et "asjast" räägime millalgi hiljem, mil ta valmis on, ta lubas ise ühendust võtta, siis rääkisime tol korral lihtsalt maast ja ilmast. Juttu tuli ka tema tulevastest plaanidest. Ta rääkis, et on väga sisse võetud spordist. Et ta pühendub kickboxingu treeneri ametile, et tema õpilane on maailmameister ja mitmetest tema õpilastest on saanud juba treenerid. Et talle väga meeldib sport ja tahaks sporditegemisele ka poliitikuna kaasa aidata. Uuris ka seda, kas Savisaar võiks olla huvitatud spordi toetamisest, sest et Reform üldse ei olnud. Üldse paistis, et Talis suhtus Keskerakonna juhti lugupidamisega. Ta rääkis ka seda, et mõni aeg tagasi oli Keskerakond temaga flirtinud, ent ta ikka otsustas Reformi edasi jääda. Kuni nüüd tuli lõplik otsus erakonnast lahkuda. Oma edasist poliitilist tegevust nägi Talis seotuna Iseseisvusparteiga. Ma veel ütlesin, et see on hea valik, sest Iseseisvusparteil on võimalik ainult tõusta, ja seda eriti praegusel heitlikul ajal. Ja et paljud senised Reformi valijad võiks hääletada Iseseisvuspartei poolt. Talise jutust jäi mulje, et ka Iseseisvuspartei on temast huvitatud.

Edasi oli Talise poolt vaikus. Mitu nädalat. Just paar päeva tagasi mõtlesin tema peale, et huvitav, miks ta pole ühendust võtnud. Aga veel ei jõudnud talle helistada. Kuni täna hommikul lugesin lehest teadet, et mees on surnud. Täiesti uskumatu! Meie viimasel kohtumisel oli ta kõike muud kui selline, kes tahaks või võiks surra. Ja tal ei paistnud olevat ka mingit haigust, vähemasti oleks ta siis sellest rääkinud, meie jutuajamised olid küllalt avameelsed. Või siis mingit probleemi. Vastupidi, tundus, et ta on suure jama kaelast ära saanud ja saab rahulikumalt hingata. Mulle tundub küll, et tema lahkumine on sõnum: Reformist lahkutakse, vähemasti avalikult, vaid jalad ees.

Siin veel üks fotomeenutus Talisest enne 2007. aasta Riigikogu valimisi (vasakul Jürgen Ligi comare Katja Ljubobratets, paremal Rein Langi oma Kairi Õun):

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

äkksurmi ennegi olnud. olgem ausad, näeb ta oma nooruse kohta vana välja. sellel ka mingi põhjus.
laseks surnul rahus olla ja ei räägiks siis asjadest, millest ta ei tahtnud, et räägitaks. või mis?
samas jääb teist mulje, kui iga hinna eest info peal väljas olevataest inimestest. mõjutaks, käiks peale, räägiks ainult midagigi. videos jääb asi usutavam? miks ta ei võinud oma tõde oma blogisse panna, vaid pidi sellest teile rääkima? kuidagi imelik.
aga on kuidas on, tema on nüüd õnnelikum. tema on ju vaba.

Inno ütles ...

Ta põhjendas meile rääkimist sellega, et esiteks, ta usaldas meid, teiseks on meie kohvikul suurem loetavus kui tema enda blogil, ja eks ta kartis, et teda ei võeta suurtes lehtedes jutule.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ta kirjutas Äripäevas miskit ärastamistest...
Igatahes see on kindel mats,et asi lõhnab mõrva järgi kuna hakkas asju ajama Iseseisvusparteiga jpms...Miskit Politovskaja mõrva sarnast...
Märter on loodud...nüüd löögem aina kella
Äkksurm? Äkksurm tuleb jah siis kui panna padi näo peale ja sulgeda hingamisteed või anda mürki...
Ega seal surnukuuris lahkamisel keegi ei vaatagi millesse inime suri...heal juhul täidetakse ära formaalsused...
Elagu konkurents!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Vaata marekstrandberg.blogspot.com
postitust kus on juttu kanepist,kus kommentaare on
üle 130-ne...
sinna ma mõned päevad tagasi kirjutasin,et peaks panema kasti
15 000 kurjategijat siis kaoks kanepi isu paljudel tükiks ajaks...
Mil kirjutasin seda kommentaari siis kartsin,et lüüakse kasti hoopiski keegi hea inimene...ja näed nii ka juhtus...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Konkurentsile soovitaks nende zeitgeisti-nimelistele komöödiatele vahelduseks vaadata midagi tõsisemat, näiteks "the wrestler" Mickey Rourke´iga peaosas. Kuigi film on puhtalt väljamõeldis on sisu ikka vägagi elust enesest võetud. Nimelt viimastel aastatel on surnud suuremal hulgal WWA professionaalseid maadlejaid vanuses 30-35 eluaastat. Mingit vandenõud sealt siiski otsida ei maksa, nii juhtub kui üritatakse keemiliselt enda organismi sooritusvõimet parandada. Ühel hetkel süda lihtsalt enam ei suuda seda tohutut lihasmassi "teenindada" ja seiskub...
Samuti tasuks erakondliku kuulumise asemel pöörata tähelepanu Talis Baari sportlikule ponnistusele.

Feodor Jefimov ütles ...

Vabalt võis ka nii olla et I & I tapsid Talise ehk hea veel et te temalt intervjuud välja ei peksnud vaid kõigest ainult niisama ajusi peetisite millest võib ka mõni inimene trauma saada. Niikaua kui Innot ja Irjat mättasse pole löödud ei usu ma mingeid vandenõuteooriaid mille taga võiks olla Reform kuna viimaste esimene motiiv oleksite ilmselt teie mitte Talis

Anonüümne ütles ...

Meenub Romet Põldme juhtum...

Anonüümne ütles ...

Mürgitamine?
Kui ise poleks sellega kokku puutunud, siis ei usuks.
Neid keemikuid ja molekulaarbiolooge peaks RE jätkuma.

Anonüümne ütles ...

Eesti surnukuuride juht ju reformar lanno, langi hea süber. ringkaitse ikka toimib.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Oleks hädasti vaja,et telekas näidataks selle eksperdi nägu kes tegi lahkamist ja selle eksperdi kes tegi kindlaks kas toimus mürgitamine...näo ilmest on võimalik välja peilida kas ta räägib tõtt või valetab...
Nojah aga meedias isegi ei mainita midagi ekspertide arvamuse kohta...ja veel vähem kes nad on,mis nimelised...
Hädasti oleks vaja kedagi ausat politseinikku kes siseinfot kasutades saaks tuua tõe päevavalgele...
Ja kas mitte seadusega pole sätestatud nii,et kui on mõrva kahtlustus siis asitõendit(käesolavalt on selleks laip) ei hävitata enne mingit teatud vahemiku...ma täpselt enam ei mäleta...
Ja kodanikel on õigus tutvuda uurimise materjalidega...
kadunukese omastele tuleb olla toeks ja forseerida neid olema aktiivsed tõe välja selgitamisel...
Üleüldiselt tuleb teha kõik mis võimalik ja mis võimatu,ning isegi mis pole seduses kirjas või seaduse vastane-nui neljaks aga tõde peab saama toodud päevavalgele...
Elagu konkurents!