reede, 24. juuni 2016

Miks Brexit on inglastele hea - Spectator selgitab

Väljavõte Spectatori veebist.

Briti vanim väljaanne, 1828. aastast ilmuv konservatiivsete vaadetega ajakiri Spectator kirjutas mõni päev tagasi, miks on brittidel hea EList välja astuda. Spectator oli 1975. aastal ka Suurbritannia ELiga (toona kandis nime Euroopa Majandusühendus) liitumise vastu. Ja muide, see oli väljaanne, mis toetas orjanduse kaotamist USA lõunaosariikides ajal, kui see mõte polnud eriti populaarne. Ühtlasi on see väljaanne seisnud homoseksuaalsuse dekriminaliseerimise eest ja toetanud Margaret Thatcherit konservatiivide juhi kohal.

Lühidalt kokku võttes oli ja on Spectator seda meelt, et EL on „protektsionistlik pettus”, mis ei võimalda riikidel maailmas läbi lüüa. Inglismaa eelis on aga olnud just rahvusvaheline tegutsemine, mistõttu muutus EL inglastele takistuseks. Spectator meenutas, et tänapäeva Euroopast on saanud uus Habsburgi impeerium, kus lisaks äärmuslikule protektsionismile valitseb tohutu bürokraatia. Ning kõigele lisaks parlament, mis valitseb paljude riikide üle, aga millel puudub seadusandlik võim. Seetõttu on paljud ELi äärealad sattunud suurde kriisi ja vajunud vaesusse. Kokkuvõttes muudab EL inimesi järjest vaesemaks ja võtab inimestelt ära üha rohkem vabadusi. Majanduse arengu soodustamise asemel tegeleb EL banaani kõveruste määramisega.

Kohvikul pole sellele midagi lisada. Jääb ainult küsimus, kes võtaks Eestis ette EList välja astumise referendumi. Aeg on küps. Kas IRL tahab tuhast tõusta? Või EKRE valitsusse pääseda? Tehke asi ära juba!

Kommentaare ei ole: