teisipäev, 2. oktoober 2007

5% kasvu on krahh???

Viimasel ajal on üha enam juttu sellest, et majanduskasvu langemine 10% pealt 5% peale on krahh. Noojah, võibolla küll, Eesti jaoks, kus on viimased 15 aastat levinud arusaam, et iga äri, mis ette võetakse, peab õnnestuma.

Pankrot on samavõrd tähtis majanduse jaoks kui äriline edu. Pankrotid on vajalikud selleks, et vähem tõhusad ettevõtjad saaksid teha ruumi tõhusatele. Ja ühel ettevõtjal võib olla ettevõtteid, mis lõpetavad pankrotiga ja neid, mis on väga edukad.

Minule küll meeldib pigem selline keskkond, kus on võimalik valida äri- ja elamispindade vahel. Mitte nii, et pean ostma põrsast kotis, maksma korteri või büroo eest ära veel enne selle valmimist. Pigem on perverssused ärikeskkonnas otsa saamas ja olukord muutumas normaalseks. Pealegi, 5-6% kasvu peeti Eesti ELiga liitudes igati normaalseks. Kui arvestada, et EL on maailma kõige aeglasemalt kasvav majandusruum, 1-2% kasvuga.

Eestis pole mingit krahhi, sest kuigi laenuintressid tõusevad, on rahvas võtnud laenu väga vähe. Võrreldes arenenud riikidega. Enamik elamispindu on inimestel nö tasuta käes, EVPde eest erastatud. Või ise ehitatud, oma raske tööga, ilma laenu võtmata. Või kus seda laenu vene ajal nii väga pakutigi. Laenuga on asju ostetud põhiliselt viimased 5 aastat. Seetõttu ei juhtu midagi hullu, kui hinnad kasvõi 50% kukuvad. Mingeid sundmüügilaineid, nagu Skandinaavias 1990ndate algul, ei järgne. Mõni üksik ehk loobub oma üle võimete ostetud elamisest, aga ega temagi kuuse alla koli, ostab mõne sobivama.

Need lääne "eksperdid", kes Eestile krahhi ennustavad, ei tunne siinset olukorda. Kui intressimäärad tõusevad, lähevad mõned ettevõtted pankrotti, ent see ei tähenda mingit kaost. Ettevõtted leiavad uue, loodetavasti arukama omaniku ja elu läheb edasi. Ja kus on öeldud, et büroode ja elamispindade hinnad peavad kerkima 30% aastas igavesest ajast igavesti. Euroopa tase on saavutatud ja sinna see jääb. Loodetavasti aastateks. Ma ei saa aru, mida pabistab Olari Taal. Ta on juba küllalt rahvast petnud, ja Hoiupanga põhja lasknud. Taal võiks minna kooli ja end veidi harida, enne kui hakkab sõna võtma.

Ja Vene transiidist niipalju, et hea on, et ära kaob. Pole vaja neid hirmsaid vedureid ja vaguneid Eesti keskkonda risustama. Ja see kasu, mis transiidist tuleb, on mõnele üksikule tähtsale ninale väga oluline, aga Eesti majanduskeskkonnale tervikuna suht olematu. Tervistav oleks, kui valimisi toetab ka muu sektor kui Vene transiit. Ja Tallinna Sadam võiks kujuneda selliseks ilusaks puhtaks konteinersadamaks nagu need on levinud arenenud riikides. Pole vaja siia mingeid söemägesid ega naftatorusid.

Vat nii.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Selle vene raudteetransiidi kohapealt olen küll kahel käel nõus!
Rahva meelsust võib vaadata ka http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=17058408&s=0&com=1