laupäev, 7. märts 2009

Tartus tuleb kraanist mürki?

Tahaks küsida, kuidas te, tartlased, olete rahul oma vee kvaliteediga? Vastake, kui keegi satub lugema.

Mina võin omalt poolt öelda, et ma pole absoluutselt rahul. Praegu võin öelda, et see mõjus lausa halvasti. Ja seda mitte ainult pesule, mis pärast pesemist värvi vahetas, vaid ka tervisele. See puudutab konkreetselt linna veevärki Tartus Karlovas, kust tuli kraanist pruuni soga ka peale seda, kui olid lasnud veel 15 minutit lahinal joosta. Ma ei kujuta ette, kust või mismoodi see vesi tuleb. Ja sellist asja polnud ma varem kusagil kohanud, kuigi olen elanud ka Tallinnas mitmel pool ja teistes linnades ka. Tallinnas Nõmmel näiteks on väga hea puurkaevuvesi, vähemalt oli mõnda aega tagasi. Mujal Tallinnas, näiteks kesklinnas oli varem kloorimaitseline Ülemiste vesi, ent seda puhastatakse nüüd ionisaatoritega ja kloorimaitset pole.

Ausalt öeldes oli see Tartu vee probleem juba varem, üle 10 aasta tagasi. Aga siis oli vesi suht kehv igal pool. Kus valget pesu ei saanudki pesta, või kui pesid, siis värvus see pruunikaks. Aga et Tartus ka nüüd vesi kehv on, see oli mulle üllatus. Nüüd on võimalik filtrid vahele panna, aga isegi siis, kui kodus filtreerida, on see vesi kuidagi imeliku maitsega.

Kas keegi teab täpsemalt Tartu veel kohta. Ma vaatasin tarbijakaitse kodukalt, et Tartus vesi justkui normis.

Miks ma seda kirjutan. Sest Tartu vee joomine mõjutas enesetunnet, et oleks nagu mingit mürki joonud. Kui olin suvel eemal, siis oli enesetunne jälle hea. Ja nüüd pikemat aega eemal olles on enesetunne märgatavalt paranenud. Võimalik, et see on vaid mingi foobia. Et see vee sogasus pole tervisele kuidagi kahjulik. Kas keegi teab midagi lähemalt rääkida Tartu vee kohta?

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vaata seda vesi sitt ja vesi sitt räägib ainult nõukaajast tulnud inimene,kus GOST oli surma ähvardusel normiks.
Vaata tegelikku elu.Kui majas on kanalisatsioon,siis ma pakun,et veekulu on 6-7 kanti kuus.Seega kuskil 7000 LIITRIT.
Mitu liitrit sa ära JOOD?
Hommikul kohv 200gr.Lõunaks supp 300gr.Õhtul tee 200gr.Hambapesu vesi 200gr.Kokku ehk liiter.Oletame et oled suur kohvitaja,paneme liitri otsa.Korrutame kahe inimesega,saame neli liitrit päevas.
30 päeva x4 liitrit=120liitrit.No käib iga päev üks kulaline ka joob liitri.Seega kuus kulub joogivett 150 LIITRIT.
Lahutame üldkulust,saame 7000-150=6850 liitrit üldvett.Milline mõistlik kapitalist puhastab sitamajasse,sauna,vanni ja mujale minevat vett ja üldse miks peaks seda tegema?Filter pannakse AINULT köögi kraani ette,kuskohast tuleb joogivesi.Ja see on tarbija mure.Ülejäänud võib vabalt olla tarbevesi,millele ei ole vaja esitada nii rangeid norme.
Ja vanad torud ikka roostetavad.Siin ei juhtu enne midagi kui riik saab nii rikkaks,et plasttorud igalpool maa all on.Rooste vastu aitab filter veemõõtja juurde.Minul on mõlemis kohas filtrid ja joogivee jäoks Brita kann ja ma ei näe küll põhjust vee üle vinguda.Kõik on oma kätes.Simpel.

Anonüümne ütles ...

Kusjuures teie tundmused on korrektsed.

Anonüümne ütles ...

Mulle on seni jäänud mulje, et eri linnajagudes on vesi erineva maitse ja kvaliteediga. Ülejõe piirkonnas tundub hea ja puhas aga näiteks Maarjamõisas on mitme aasta jooksul kraanist tulnud puhast jama. Kõlbab ainult keedetult ja kohvi jaoks. Mine sa tea, miks see nii on.

Anonüümne ütles ...

Tartu vesi on püha nektar Haapsalu mädamuna solgi kõrval.

Anonüümne ütles ...

Asi on arvatavasti torudes. Meil on uued torud ja vesi väga hea, mingist valest värvist pole juttugi.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Nii palju kui ma olen vestelnud Tartlastega siis olen pannud tähele,et nad on sellised flegmaatilised.Kesse seda teab ehk see flegmaatilisus tuleneb vee halvast kvaliteedist mis on tekianud neis tervise häireid,halb vesi on ummistanud ära neerud ja selle tagajäjel pidurdunud kogu elutegevus organismis.)))
Vargad ahju!