pühapäev, 6. jaanuar 2013

Mitte Kreeka kriis ja Araabia kevad, vaid USA impeeriumi viimane vaatus

Nn külma sõja ajal valitses maailma kaks võistlevat impeeriumi: USA ja Nõukogude Liit. Mõlemad tegelesid aktiivselt oma mõjupiirkonna laiendamisega, toetades selleks majanduslikult ja sõjaliselt teatud piirkondi ja riike ning vajadusel pukki pannes endale lojaalseid juhte ja valitsusi.

Nõukogude Liidu lagunemisega sattusid raskustesse need riigid ja režiimid, kes olid elanud nõukogude abist, näiteks Kuuba. USA režiimid tiksusid vaikselt edasi, aga toetused vähenesid, mistõttu mõned neist nö iseseisvusid nagu Saddam Husseini Iraak (mis tungis 1990. aasta lõpus Kuveiti) ja Pakistani-Afganistani piiril toimetanud ja CIA poolt finantseeritud mujihadeenid (kes korraldasid 2001. aastal terrorirünnaku maailma kaubanduskeskusele New Yorgis).

Pärast USA pangasüsteemi kokkuvarisemist ja sellele järgnenud üleilmset finantskriisi 2008. aastal näib, et USA on oma liitlaste toetamise üldse lõpetanud, mistõttu varisevad üksteise järel kokku kõik USA toetatud riigid ja režiimid: Tuneesia, Egiptus, Kreeka.

Mis Kreekat puudutab, siis USA on olnud seal läbi aegade suurim välisinvestor ja välisabi andja, hoides ühtlasi võimul endale sobivaid juhte. Praegu on selgelt näha USA impeeriumi lagunemist ning uueks tooniandvaks jõuks maailmas on NLiidu ja USA asemel kujunemas palju kirutud Hiina, mille majandus edestab peatselt USA oma. USA ise on mässinud end üha rohkem võlgadesse, seejuures on üks suuremaid võlausaldajaid seesama puna-Hiina ligi 1,1 triljoni dollariga. Võrdluseks, see on Eesti riigi  150 aasta eelarve.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See on nüüd küll väga otsitud põhjendus. Sama hästi võiks õelda sama ka Edgar Savisaare Tallinna linnapeaks saamise kohta.

Anonüümne ütles ...

jajaa, Egiptus... usa toetatud... Kindalsti. Jänkid näe Assuanigi ehitasid.... Ja juudiriiki ründasid ka jänkid ikke eksju....